Radio România Muzical / iunie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
În această vară a anului 2013 se anunţă multe premiere discografice interesante, cele mai multe adaptate sezonului, aşa că veţi asculta discuri ieşite din tipare, aşa cum este de altfel şi cel pe care vi-l propun astăzi.
 
Îl cunoaştem pe acordeonistul Richard Galliano mai ales ca un interpret excepţional de jazz. Iată însă că în 1 aprilie 2013, Richard Galliano a lansat la casa Deutsche Grammophon un CD cu muzică clasică 100% ce cuprinde lucrări de Vivaldi: integrala concertelor "Anotimpurile" şi transcripţii după arii vivaldiene.
 
Cum sună Vivaldi cântat la acordeon?
 
Dacă interpret este Galliano, atunci, de fapt nici nu-ţi dai seama că instrumentul solist este acordeonul - asemănarea cu instrumentul solist original, vioara, este foarte mare. Şi mai ales, nimic nu este forţat, nu ne aflăm în faţa unui kitsch, ci dimpotrivă, în faţa unei realizări artistice cel puţin uimitoare.
 
Iată deci Vivaldi, cu Richard Galliano la acordeon şi un ansamblu alcătuit din Jean-Marc Phillips-Varjabédian, Sébastien Surel, Jean-Marc Apap, Eric Levionnois şi Stephane Logerot.


Recunosc că am apreciat acest disc foarte mult şi mi se pare extrem de potrivit de ascultat într-o seară de vară. Bun gust, noutate, inedit - Richard Galliano se dovedeşte şi în muzica clasică un interpret la fel de bun ca şi pentru jazz.
 
Iar acesta nu este singurul disc clasic al acordeonistului francez. În octombrie 2011 a apărut tot la casa Deutsche Grammophon un album "Nino Rota", iar în aprilie 2010, un disc Bach ce a devenit rapid un bestseller - nu mai puţin de 40.000 de copii au fost vândute.
 
De altfel, a înregistra pentru o mare casă de discuri a fost unul dintre visele lui Richard Galliano - un vis împlinit la 60 ani. Astăzi, Richard Galliano are 63 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi jazzmeni şi în acelaşi timp, muzicieni ai lumii, un artist care a îndrăznit să aducă un instrument mai rar prezent pe scena de concert alături de marile stele.


Săptămâna viitoare vom asculta albumul Walking on fire al cvartetului American Brooklyn Rider şi o surpriză - pentru că una dintre suitele de pe disc este scrisă de Ljova, adică rusul Lev Zhurbin, pe temele lui Culai, adică Nicolae Neacşu din Taraful haiducilor. Iar despre cum a ajuns să cânte un cvartet american muzica românului Culai, vom afla din interviul acordat de Colin Jacobson, membru al cvartetului "Brooklyn Rider".

Pentru a asculta, a comenta şi a vota intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 3 iunie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus