Radio România Muzical / mai 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Astăzi vă propun să ascultaţi muzică clasică contemporană. Vă prezint un album lansat de casa Decca în ianuarie 2013, semnat de unul dintre cei mai importanţi creatori de muzică clasică ai timpurilor noastre: italianul Ludovico Einaudi.
 
El este dovada vie, de mai bine 20 ani, că muzica clasică contemporană poate avea un succes uriaş. Pianist şi compozitor, Ludovico Einaudi a lansat până în momentul de faţă 19 albume care s-au bucurat de un succes remarcabil, numărat în milioane de discuri vândute. În acelaşi timp, Ludovico Einaudi a semnat şi numeroase coloane sonore pentru filme. La 57 ani, Ludovico Einaudi se bucură de roadele unei vieţi pline de împliniri, o carieră ce a debutat cu studii la Conservatorul din Milano, sub îndrumarea binecunoscutului compozitor Luciano Berio.


Însă e adevărat, Ludovico Einaudi nu a mers pe drumul profesorului său, ci şi-a ales propriul stil care îmbină muzica clasică cu influenţe venite din pop, rock, world music - realizând ceea ce am putea numi o muzică totală, care se adresează unui public larg şi poate fi acceptată de un public larg.
 
Ultimul album al lui Ludovico Einaudi se numeşte In a time lapse - sugerând suspendarea în timp, iar muzica acestui album exact asta şi face. O oră de suspendare în timp - asculţi acest album şi uiţi de tot ce ţi s-a părut rău sau de neîndurat până atunci. O muzică ce te ajută să visezi într-un fel foarte contemporan nouă. Şi pe care mi-e greu să o descriu mai bine decât atât.


Data viitoare vă invit să ascultaţi cel mai nou album al dirijorului sud-coreean Myung Whun Chung, lansat în 11 aprilie 2013 şi înregistrat în compania Orchestrei Filarmonicii din Seul şi a pianistul Soonwok Kim.

Pentru a asculta, a comenta şi a vota intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 13 mai 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus