Radio România Muzical / iulie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Seria propunerilor speciale continuă şi de această dată cu un disc recent apărut la casa Deutsche Grammophon, pe care descoperim o altfel de muzică clasică, ce sper să vă placă şi dvs. la fel de mult cât mi-a plăcut şi mie.

De fapt, de această dată vom asculta muzică de film şi am acum o ocazie să-i contrazic pe cei care spun că muzica de film nu este decât un ingredient al unui film şi nu are valoare, nu rezistă fără componentă vizuală.
 
Eu nu am văzut filmul care conţine muzica pe care o ascultăm astăzi: nici nu aveam cum, pentru că nu este distribuit încă în România. Summer in February prezintă povestea unui pictor britanic, impresionist de la începutul secolului XX, poveste preluată din romanul cu acelaşi nume scris de Jonathan Smith.
 
Filmul a fost lansat în Marea Britanie în 14 iunie 2013, iar discul ce cuprinde coloana lui sonoră a apărut în magazinele din întreaga lume în 21 iunie 2013.


Mie mi-a atras atenţia faptul că printre protagoniştii coloanei sonore se numără pianista chineză Yuja Wang, una dintre noile stele ale artei internaţionale interpretative, pe care vom avea de altfel ocazia să o admirăm şi noi românii, la concertul susţinut de Yuja Wang la Bucureşti în 3 septembrie 2013, cu ocazia Festivalului Internaţional "George Enescu".
 
Sigur, o cunosc deja bine, din înregistrări, pe Yuja Wang şi cele mai multe dintre discurile ei au putut fi ascultate la Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Music box. Foarte tehnică şi în acelaşi timp foarte muzicală un artist cerebral care reuşeşte însă să stârnească emoţie. Aşa este Yuja Wang pe care am ascultat-o în repertoriul muzicii clasice, aşa este şi pe discul pe care vă las să-l ascultaţi integral acum. Summer in February, o coloană sonoră semnată de Benjamin Wallfisch, în acelaşi timp şi dirijor al Chamber Orchestra of London şi autor al coloanei sonore pentru alte celebre pelicule: Eat, Pray, Love cu Julia Roberts, Brothers Grimm, Atonement, Agora sau Robin Hood cu Russell Crowe.


Cum spuneam şi în debutul textului, nu am văzut acest film care nu este încă distribuit în România. Am ascultat însă această muzică când călătoream în concediu pe drumuri de munte şi atunci mi-am dat seama că o muzică bine scrisă şi interpretată este valabilă indiferent de contextul care a generat-o.  Iar muzica lui Benjamin Wallfisch, plină de armonie şi totuşi, atât de contemporană nouă, este pretextul potrivit pentru visare sau, de ce nu, pentru rememorarea unor momente frumoase din trecutul nostru mai mult sau mai puţin apropiat.

Atât pentru astăzi la Music box - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical. Săptămâna viitoare, luni, 29 iulie 2013, de la ora 20, vă aştept cu un alt disc recent apărut pe piaţă: Lullabies - Cântece de leagăn cu harpista Catrin Finch.
 
Pentru a asculta, a comenta şi a vota intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

(fragmente din emisiunea Music Box, difuzată în 22 iulie 2013, la Radio România Muzical)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus