august 2013
Începând de sâmbătă 10 august 2013 artistul Corneliu Brudaşcu va expune timp de o lună în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. (VERNISAJ, la ora 16, în prezenţa artistului)

"Maestrul Corneliu Brudaşcu este partea nevăzută a icebergului, a ceea ce unanim se acceptă ca fiind Şcoala de la Cluj. Pictorii generaţiei tinere - şi îi amintim aici pe Victor Man, Şerban Savu, Adrian Ghenie, Radu Comşa sau Marius Bercea - au trecut pe la atelierul său, sau au fost la un moment dat atinşi de aura picturii sale. Alţii îl ştiu din anii '70 din tablourile sale hiperealiste. Deşi discret şi retras în atelier, întâlnirea cu pictura lui îţi provoacă un şoc vizual. În aceste timpuri când pictura reflectă lumea din jur prin aspiraţii de dialog cu subiecte socio-istorice, imitări ale unor mitologii personale sau metafizice, Corneliu Brudaşcu tratează cu o plăcere aproape voluptoasă teme simple: flori, peisaje, peisaje, portrete (remarcabile portrete sale de trompetişti).
În camera de oaspeţi la MNAC, Maestrul Brudaşcu va prezenta o operă inedită: "Buchet pentru un lider", un tablou de mari dimensiuni (161 cm x 161 cm) - o propunere care, pe cât de banală ar părea din titlu, pe atât e de îndrăzneaţă în abordare şi reprezentare. Nu trebuie uitat că în urmă cu mai bine de două decenii artiştii erau invitaţi să îl onoreze pe conducătorul ţării, Nicolae Ceauşescu, prin opere care au rămas mărturie vremurilor. Atunci printre alţii îl puteam regăsi şi pe Corneliu Brudaşcu. De data acesta însă, deloc inocent, dat fiind locul unde va fi expusă lucrarea sa - MNAC/Casa Poporului - tabloul vine ca ecou la un gest, reactualizat in forţă, un fel de omagiu echivoc." (Mircea Cantor)

Corneliu Brudaşcu
Născut la Tusa, 1937, România. Trăieşte şi lucrează în Cluj
1962 Absolvent al Academiei de Arta "Ion Andreescu", Cluj


Expoziţii (selecţii)
2011 - 2012 East of Eden - Photorealism: Versions of Reality, Ludwig Museum, Budapest, HU
2012 The Summer Salon, Plan B, Cluj, RO
2011 The May Salon, Plan B Cluj, RO
2010 Romanian Cultural Resolution, Spinnerei, Leipzig, DE / Club Electroputere, Craiova, RO
1996 Bev's Fine Art Inc, Raleigh, North Carolina, USA (solo)
1993 Painting and Drawing, Piano's - Vleugels, The Hague, NL (solo)
1992 International content for Painting, Sevilla, E
1982 The 6th International Biennale of Painting, Kosice, SK
1973 International content for Portrait, Cagnes-sur-Mer, F

***

Sâmbătă 10 august 2013, ora 18:00 regizorul Andrei Şerban va interveni excepţional în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la Muzeul Naţional de Artă Contemporană - Sala mare parter.

"Nu mi-aş fi imaginat vreodată ca voi vizita Casa Poporului. Dar iată ca, la insistentele lui Cantor, am acceptat (cu greu) să devin un "colaborator", dar nu politic, ci dimpotrivă, pe tărâmul artei. Mircea nu este doar un artist recunoscut în lume, este şi un prieten devotat, fanatic şi exaltat, care nu se lasă până nu te convinge să faci ce crede el cu intuiţia lui că trebuie făcut. Iar când mi-a spus (citez) "că teatrul e mult mai flexibil şi mai prompt când vine vorba de improvizaţie decât artele vizuale", am decis să încerc, împreună cu Dana Dima, exact asta, o improvizaţie in stilul meu, un fel de happening, care îi include pe toţi cei prezenţi să participe la diverse exerciţii, care au direct sau nu, legătura cu spaţiul mitic cantorian." (Andrei Şerban)

Andrei Şerban şi-a făcut debutul când era student în România la Teatrul Bulandra şi Teatrul Nottara (1964).
Debutul internaţional a avut loc la La MaMa Experimental Theatre Center din New York (1970), unde a regizat Arden of Faversham şi mai târziu Fragmente dintr-o trilogie greacă, care a câştigat mai multe premii Obies şi a fost pus în scenă la mai mult de douăzeci de festivaluri internaţionale.
A lucrat cu Peter Brook, la Brook's International Theatre Institute atât la Paris cât şi la Persepolis.
A regizat la Teatrul Public din New York, Yale Repertory, Guthrie, Circle in the Square, Delacorte, San Francisco's A.C.T., la American Repertory Theatre din Cambridge, la Royal National Theatre din Londra, Schauspielhaus Bochum, precum şi la Comedie Francaise din Paris, printre altele.
A fost director general al Teatrului Naţional Bucureşti în perioada 1990-1993.
A pus în scenă producţii pentru opera peste tot în lume, de la Opera din San Francisco la Royal Opera House Covent Garden, Opera din Paris, sau la Viena Opera şi Metropolitan Opera din New York.
Din 2006 el a făcut cel puţin o producţie în fiecare an în România - şi a câştigat aproximativ 35 de premii naţionale şi internaţionale. Andrei Şerban a efectuat patru ateliere de vară intensive pentru tineri actori în cadrul "Andrei Şerban Traveling Academy", organizat de Corina Şuteu şi Institutul Cultural Român din New York.

A predat la Şcolile de teatru din întreaga lume, printre care Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire din Paris, University of California (San Diego) şi Carneggie Melon din Pittsburgh.

O carte despre implicarea sa în teatrul american, Lumea magică din spatele cortinei, de Ed. Menta, a fost publicată în anii '90. Editura Polirom a publicat autobiografia, O biografie, în 2006, iar în 2012 s-a tipărit ediţia a patra, la cererea publicului. O retrospectivă fotografică despre cariera sa din teatru si operă, Călătoriile mele, a fost publicată în 2008. O carte de fotografie de Mihaela Marin, cu texte de Andrei Şerban, în română şi engleză, a fost publicată de Institutul Cultural Român în 2013.

Actualmente este profesor şi director al Oscar Hammerstein de la Universitatea Columbia, New York.

Cornel Brudaşcu şi Andrei Şerban sunt a cincea serie de invitaţi în "Camera de oaspeţi", un spaţiu integrat expoziţiei ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtăşeşte aceleaşi afinităţi cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudaşcu şi Andrei Şerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile şi Ioan Opriş (octombrie), Ciprian Mureşan şi Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014.
Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar şi Mihai Pop.

MNAC - Muzeul Naţional de Artă Contemporană
PALATUL PARLAMENTULUI
www.mnac.ro
Deschis: Miercuri - Duminica
10 am - 6 pm
Adresa: MNAC, str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, aripa E4, Bucureşti 050563 Intrarea prin Calea 13 Septembrie

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus