România Liberă / mai 2005
A 58-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes nu va pierde din vedere, potrivit preşedintelui său Gilles Jacob, două lucruri de primă importanţă - plăcerea întîlnirii şi invitaţia la călătorie. În cuvîntul său introductiv, preşedintele continuă în aceeaşi notă şi spune că mereu va mai rămîne ceva de redescoperit în incredibila geografie a cinematografului. Însă tot el adaugă, cîteva rînduri mai jos, faptul că tinerii cineaşti trebuie să lupte să-şi ocupe locul în prima linie, nu să aştepte ca, demagogic, să fie selecţionaţi după alte criterii decît cele valorice.

Dincolo de cuvintele frumoase ori de bun simţ, e cert că festivalul se măreşte de la an la an. Selecţionerii luptă să nu mărească lista de filme din selecţia oficială, chiar dacă ofertele sunt numeroase. Anul 2005 marchează în orice caz cel mai mare număr de filme programate vreodată în festival - 1540 de lungmetraje, venite din 97 de ţări. Anul trecut a fost depăşit pragul psihologic de 1000 de lungmetraje, au fost de fapt 1325. Ca o comparaţie, în anul 2000 au fost doar 681 de lungmetraje. Dacă selecţia oficială va rămîne restrînsă, filmele de aici vor fi mai bine puse în valoare. În acest an sunt 53 de filme în această selecţie oficială (care cuprinde competiţia, Un certain regard, proiecţiile în afara competiţiei, proiecţiile speciale, proiecţiile de la miezul nopţii, competiţia de scurtmetraje şi competiţia destinată filmelor de şcoală - Cinéfondation). În ceea ce priveşte competiţia, juriul prezidat de Emir Kusturica (şi din care mai fac parte: Toni Morrison, Nandita Das, Salma Hayek, Agnès Varda, John Woo, Fatih Akin, Javier Bardem şi Benoît Jacquot) va avea o grea misie, pentru că o sumedenie de cineaşti de notorietate vin cu ultimele creaţii. Adică Lars von Trier, Jim Jarmusch, Wim Wenders, David Cronenberg, Michael Haneke, Atom Egoyan, Amos Gitai, Hou Hsiao Hsien, Luc şi Jean-Pierre Dardenne. Wim Wenders, de pildă, n-a mai fost în competiţie din 1997. Faţă de anul trecut, competiţia se anunţă acum mult mai disputată şi mai interesantă.

Disputată e şi secţiunea Un certain regard, unde concurează singurul film românesc prezent anul acesta la Cannes, Moartea domnului Lăzărescu, realizat de Cristi Puiu. Compatriotul nostru are norocul că în acest an organizatorii vor să dea un nou impuls secţiunii, s-o aducă mai în faţă. Pe lîngă cineaşti recunoscuţi - ca Alain Cavalier sau Kim Ki-duk - au fost invitaţi mulţi cineaşti tineri. Nu întîmplător, preşedintele juriului este americanul Alexander Payne, autorul lui Sideways şi About Schmidt, ceea ce, credem noi, e un lucru bun pentru filmul lui Cristi Puiu (un Abbas Kiarostami, care prezidează la Caméra d'Or, nu i-ar fi fost favorabil).

În premieră, ediţia actuală conţine trei secţiuni noi!- un Atelier, la care 18 cineaşti tineri şi proiectele lor speră să găsească finanţare, o alta consacrată cinematografiilor mai puţin cunoscute - timp de o săptămînă cîte o ţară îşi va prezenta într-un cinematograf improvizat un program cu cele mai interesante filme -, în fine a treia premieră ar fi invitarea a 1000 de mici spectatori la o proiecţie şi introducerea lor în lumea filmului. Mult aşteptate vor fi cu siguranţă avanpremiera mondială a celei mai recente părţi din "Războiul stelelor" (e de presupus că se va organiza o a doua proiecţie pentru presă, ca anul trecut la filmul lui Michael Moore), precum şi proiecţia, tot în afara competiţiei, a lui Match Point de Woody Allen, turnat în întregime la Londra. Printre vedetele aşteptate pe covorul roşu se numără în acest an Sharon Stone, Scarlett Johansson, Woody Allen, Benicio Del Toro, Ed Harris, Sarah Polley, Gael Garcia Bernal, Natalie Portman, Viggo Mortensen, Tim Roth, Edward Norton, Val Kilmer, Robert Downey Jr., Ewan McGregor, Samuel L. Jackson şi mulţi mulţi alţii care, fie că au, fie că n-au un film în program, ţin să fie văzuţi. Cu titlu de premieră este şi acordarea începînd cu acest an a Premiului Norman McLaren celui care va cîştiga Palme d'Or-ul pentru scurtmetraj.

Cei aproximativ 4000 de jurnalişti aşteaptă înfriguraţi deschiderea oficială a festivalului, care are loc astăzi cu filmul lui Dominik Moll, Lemming. În corespondenţele noastre zilnice vă vom ţine în priză directă cu tot ce se va întîmpla pe croazetă pînă în 22 mai.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus