august 2013
Fragil
Fragil (titlu original: Reasons to Be Pretty) este o piesă scrisă de Neil LaBute şi face parte dintr-o trilogie alături de The Shape of Things şi Fat Pig, ambele montate şi pe scenele româneşti. Cele trei piese nu sunt legate de intrigă sau de personaje ci de tema abordată: stilul de viaţă al unui american obişnuit. Fragil este o comedie care ne vorbeşte cu francheţe despre relaţia mai mult sau mai puţin obişnuită a două cupluri americane. Neil LaBute radiografiază o lume obsedată de aparenţe şi ne-o prezintă, în stilul său original, exact aşa cum este ea - cu bune şi cu rele. Putem recunoaşte situaţiile prin care trec personajele pe parcursul spectacolului pentru că se poate să fi trecut şi noi la un moment dat prin experienţe asemănătoare sau cel puţin să le fi întâlnit la cei din jurul nostru. LaBute ne invită să aruncăm o privire, la propriu, în bucătăria unui cuplu obişnuit.

Steph, o tânără coafeză, are ceva probleme cu încrederea în sine si se răzbună pe ceilalţi pentru asta. Iubitul său, Greg, încearcă fără succes să o convingă că lucrurile stau altfel decât crede ea, dar nu reuşeşte decât să declanşeze o avalanşă de sentimente care stăteau adânc ascunse în interiorul lui Steph. De aici, se dezlănţuie Apocalipsa, Steph pleacă fără sa se uite înapoi şi totul începe să se schimbe. Fragil este un spectacol despre prietenie (sau poate despre lipsa ei?), despre dragoste şi ură, adevăr şi minciună, toate constituind reţeta perfectă pentru un dezastru... Trăirile intense ale lui Steph ies la suprafaţă în momentele de tensiune atunci când nu se mai poate controla şi izbucneşte.

Limbajul trivial mi s-a părut exagerat uneori şi chiar nepotrivit în astfel de circumstanţe. Deşi piesa originală conţine şi ea un limbaj uşor vulgar, adaptarea în limba romană a fost sufocată de limbajul trivial. Decorul simplu şi contemporan m-a dus cu gândul la Ikea, iar despre coloană sonoră nu prea putem să vorbim. Actorii au fost la înălţime şi s-au jucat frumos cu textul. Radu Iacoban şi Andreea Grămoşteanu mi-au plăcut în mod special pentru că m-au făcut să cred că e o legătură specială între ei şi cu toate astea sunt atât de diferiţi.

Deznodământul, ca în toate piesele lui LaBute, a fost, din punctul meu de vedere, cea mai simpatetică parte a întregului spectacol pentru că ne arată cum situaţiile schimbă oamenii fără ca ei să realizeze. Un spectacol pentru pasionaţii de contemporan.

Fragil, dupa Neil LaBute
O producţie Godot Café Teatru
Regia: George Dogaru.
Cu: Andreea Grămoşteanu, Radu Iacoban, Mirela Zeta, Marin Grigore.

De: Neil LaBute Regia: George Dogaru Cu: Andreea Grămoşteanu, Radu Iacoban, Mirela Zeţa, Marin Grigore

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus