România Liberă / mai 2005
A Love Song for Bobby Long
Cu un titlu original mai rimat - A Love Song for Bobby Long, filmul semnat de Shainee Gabel (şi autoare a scenariului) evocă un univers populat de personaje care au drept repere literatura şi dragostea. Ultimul sentiment nu este neapărat imaginat în planul fizic, ci mai degrabă el stă ca o premisă a înţelegerii existenţei, chiar şi în situaţiile cele mai precare.

Eroina - Purslane Hominy Will (Scarlett Johansson) - revine după o absenţă îndelungată în oraşul în care mama ei, o cunoscută cîntăreaţă, a murit. Casa părintească nu este abandonată, în ea locuind un profesor de literatură, mai mult ratat decît alcoolic, şi biograful acestuia, un romancier în devenire, dar nu prea sigur de propriile sale capacităţi în ale artei scrisului. Cei trei convieţuiesc aproape un an de zile, timp în care tînăra îşi caută cu înfrigurare posibilul tată, bătrînul profesor, uneori cinic şi ciufut, dă lecţii gratuite de viaţă, iar Lawson Pines, învăţăcelul său, îşi caută rostul, cam dificil într-o societate boemă şi lipsită de iluzii.

Întreg filmul este focalizat pe relaţia între Purslane şi Bobby Long (John Travolta), încărcată de sentimente contradictorii, care nu sunt generate neapărat de obişnuitele relaţii între părinţi şi copii, dialogul între generaţii stabilindu-se destul de facil. Ceea ce lipseşte este experienţa vieţii, amărăciunea trădărilor, tristeţea neîmplinirilor, dorinţa de a participa la opţiuni mai optimiste într-o existenţă nedrept de scurtă în absenţa idealurilor.

Nu departe de atmosfera scrierilor lui William Inge sau Tennesee Williams, precum şi de aura eroului din Sub vulcan al lui Malcolm Larry, filmul semnat de Shainee Gabel impune şi prin excelentul joc al protagoniştilor, din care John Travolta şi Scarlett Johansson se detaşează prin firescul unui joc echilibrat şi convingător (ultima fiind cunoscută de spectatorii din România şi datorită excelentului rol susţinut în Lost in translation, filmul Sofiei Coppola).

Nici imaginea lui Elliot Davis nu poate fi trecută cu vederea printre atuurile acestui film, ea reconstituind cu măsură şi inspirat coordonatele unui univers sudist de nuanţă faulkneriană.


Regia: Shainee Gabel Cu: John Travolta, Scarlett Johansson, Gabriel Macht, Deborah Kara Unger

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus