mai 2005
A patra ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) se pregătește să cucerească orașul Cluj Napoca între 27 mai și 5 iunie. TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și a devenit în anul 2004 membru al CENTEAST - Alianța Festivalurilor de Film din Europa Centrala și de Est.

Filme & Invitați

Filmul coreean Oldboy, Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes 2004, va fi prezentat în seara de deschidere a Festivalului. Câștigătorul Oscarului 2005 pentru Cel mai bun film străin, Mar adentro, în regia spaniolului Alejandro Amenabar va fi proiectat în seara de închidere a acestei ediții. Actrița germană de origine română Alexandra Maria Lara, producătorul britanic Keith Griffiths, directorul Festivalului de Film de la Belgrad Miroljub Vuckovic și regizorul maghiar Andras Fesos sunt cei patru membri confirmați ai Juriului Festivalului care va acorda Trofeul Transilvania celui mai bun film din Competiție. Printre invitații speciali așteptați la Cluj se numără regizorii Lukas Moodysson, care își va prezenta ultimul film A Hole în My Heart și Todd Solondz. Filmul Moartea domnului Lăzărescu, semnat Cristi Puiu, care va fi prezent la Cannes 2005 în secțiunea "Un certain Regard", reprezintă România printre cele 12 filme aflate în Competiție.

Dintre titlurile importante ale secțiunii Supernova menționăm filmul spaniol Take my Eyes o dramă nominalizată la nouă premii Goya 2004, din care șapte câștigate, documentarul Spellbound, Kinsey, Agnes and His Brothers (Germania) sau Hawaii, Oslo (Norvegia).

În secțiunea filmelor horror, numită Shadows, va fi prezentat filmul The Machinist, un thriller terifiant cu Christian Bale și The Ring 2, continuarea blockbuster-ului din 2002 cu Naomi Watts cap de afiș. O altă secțiune a festivalului va fi dedicată cinematografiei britanice și va cuprinde titluri precum Vera Drake în regia lui Mike Leigh, Layer Cake sau Enduring Love.

Secțiunea 3X3 îi va onora printr-un portret alcătuit din 3 filme pe regizorii Roy Andersson și Alejandro Amenabar. Cea mai așteptata secțiune a Festivalului, No limit, va prezenta filme precum Palindromes, Nine Songs sau Marebito.

Anul acesta, Juriului Festivalului i se vă alătura și Juriul FIPRESCI care va juriza 10 filme din totalul filmelor prezente în TIFF și va acorda propriul premiu, diferit de cel acordat de Juriul Festivalului.

Alte evenimente speciale

TIFF 2005 va continua seria proiecțiilor în aer liber, inițiate în cadrul ediției de anul trecut. O seara specială va fi dedicată recentului hit al festivalului de la Berlin, filmul Lost and Found, format din 6 scurt-metraje din care face parte și Curcanii nu zboară al regizorului român Cristian Mungiu. Toți cei 6 realizatori, însoțiți de o delegație specială din Germania vor fi așteptați la Cluj.

O proiecție specială vă fi dedicată filmului Sex Traffic un film de televiziune, format din două serii, prezentat de canalul britanic Channel 4 în toamnă anului 2004, câștigător al două premii BAFTA pentru Cel mai bun serial de drama și Cea mai bună actriță, acordat actriței românce Anamaria Marinca.

Let's go digital! este un nou proiect inițiat de TIFF care își propune să aleagă 15 tineri, iubitori de cinema, care vor fi învățați să realizeze un film folosind tehnici digitale. Primele cursuri ale proiectului vor fi susținute de englezul Carl Schonfeld, lector al programului Raindance Film Training din Marea Britanie.

TIFF 2005 vă găzdui o serie de expoziții de fotografie și o selecție de cărți de cinema prezentate în cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt 2004.


Juriul TIFF 2005

Patru invitați străini vor face parte din Juriul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 4-a, care se vă desfășura la Cluj, în perioada 27 mai - 5 iunie: actrița germană de origine română Alexandra Maria Lara, producătorul britanic Keith Griffiths, directorul Festivalului de Film de la Belgrad Miroljub Vuckovic și regizorul maghiar Andras Fesos.

Pe lângă Trofeul Transilvania, în valoare de 5000 EUR, acordat celui mai bun film din cele 12 prezentate în competiție, juriul festivalului va mai acorda Premiul de regie, Premiul pentru cea mai bună interpretare oferit de Vitrina Advertising, Premiul pentru cea mai bună imagine - oferit de Kodak Cinelabs România și o Mențiune specială oferită de către TV5.

Alte premii care vor fi acordate în cadrul ediției TIFF 2005 sunt:

Premiul de excelență,
Premiul Agressione pentru întreaga carieră,
Premiul FIPRESCI oferit de către juriul Asociației Presei Străine de Film,
Premiul pentru cel mai bun film românesc prezentat în cadrul Zilelor Filmului Românesc oferit de Europa FM,
Premiul Jolidon pentru debut în filmul românesc,
Premiul publicului - acordat prin vot,
Premiul "Cinemagia" acordat de către juriul reprezentanților website-ului www.cinemagia.ro, Premiul pentru cel mai bun scurt metraj prezentat în secțiunea Umbre (acordat de juriul "Cinemagia"), Premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul programului Let's Go Digital, oferit de MTV.

Această nouă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va fi organizată cu sprijinul deosebit al Primăriei și Consiliului Local Cluj Napoca, cărora li se alătură partenerii Stella Artois, TNT și HP.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus