septembrie 2013
Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, este autorul montajului filmului Rio 2016 (regia Bianca Rotaru), premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea "Confrontations". Evenimentul s-a desfăşurat la Praga în perioada 28 august - 1 septembrie 2013.


Rio 2016 are 30 de minute şi prezintă o altfel de copilărie. Două gimnaste, Teodora şi Andreea - de 13, respectiv 11 ani - se antrenează pentru a intra în lotul naţional de gimnastică, din care ulterior vor fi selectionate participantele la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016. Este o poveste despre ambiţie, vise şi voinţă. Câţiva ani de muncă intensă, pentru o vara în care se vor vedea rezultatele. Întrebarea este: cine va merge la Rio?    
 
Competiţia internaţională a festivalului a inclus filme studenţeşti şi documentare produse de şcolile europene, australiene, asiatice şi din America latină, în perioada 2012 - 2013. Filmele selecţionate au fost alese din peste 1.400 de propuneri.
 
Răzvan Ilinca este student în anul III la UNATC, Facultatea de film, departamentul Sunet şi montaj. Rio 2016 a constituit un film de examen şi a fost realizat de Bianca Rotaru, colega sa, care a semnat regia şi imaginea, şi de Răzvan - montajul şi editarea sunetului.

Aflat zilele acestea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, Răzvan Ilinca ne-a spus câteva cuvinte despre lucrul la Rio 2016:
"Materialul m-a emoţionat în timp ce îl montam. Mi s-a întâmplat pentru prima oară în viaţă: în timp ce editam, am reuşit să simt şi eu ceea ce voiam să transmit publicului."

 
Fresh Film Fest este un festival internaţional de film organizat anual în Praga care promovează studenţi şi tinere talente.

Despre Aristoteles Workshop (AW)
 
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
Anul acesta, AW a ajuns la ediţia a opta, ediţie care se desfăşoară pentru a patra oară consecutiv în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), între 22 august - 22 septembrie 2013.

La AW 2013 studenţii sunt ghidaţi de doi experţi Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu. Premiul din 2013, în valoare de 600 de euro, va fi acordat datorită suţinerii companiei Farmexim. În anii precedenţi, premiul de la finalul workshopului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.  Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film şi 3) să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Pe parcursul celor şapte ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
Jacques Deschamps (regizor)
Tania Rakhmanova (regizor, producător)
Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens,
Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)


Referinţe online:
 
Aristoteles Workshop - official site
Aristoteles Workshop pe Facebook
Fresh Film Fest, Prague- site oficial (en)

anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus