septembrie 2013
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013
Astra Film Festival continuă tradiţia ediţiilor trecute şi aduce în prim plan realităţi româneşti surprinse în poveşti extraordinare spuse cu limbajul cinematografic. Cele mai aşteptate producţii româneşti ale momentului sunt proiectate în premieră mondială la ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival, unul dintre cele mai notabile festivaluri de film documentar din Europa, care în ultimele două decenii a promovat constant filmul românesc de non-ficţiune pe plan internaţional.

Programul filmelor româneşti din selecţia AFF 2013 propune o călătorie cinematografică incitantă timp de şapte zile prin România nonfictivă cu poveştile ei neobişnuite şi personaje atipice, toate transpuse pe marele ecran sub forma de documentare observaţionale, de televiziune, eseuri, docudrama ori filme de autor.

Realităţi din actualitate

Roma Connection (regia: Mirel Bran) expune povestea romilor din satul Bărbuleşti care se află în spatele unor reţele infracţionale din Paris şi Geneva. The Internet is closing down (regia: Alex Lungu) este primul documentar românesc care dezbate un subiect care încinge paginile web şi nu numai: lipsurile legislaţiei de copyright în mediul online din România şi din lume.

Cât valorează (în bani) viaţa unei fiinţe umane?; depun mărturie pe marele ecran şapte fete din România implicate fără voia lor în traficul de carne vie, în documentarul Speranţe la vânzare (regia: Cecilia Felmeri).

Cum se fac audienţele în Primăria din Piatra Neamţ în absenţa primarului aflăm din documentarul observaţional, Au nom du Maire (regia: Anca Hirţe). Cine distribuie dar mai ales cine primeşte seringi în regim ambulatoriu în Bucureşti?; este o realitatea izbitoare surprinsă în City Tour (regia: Andrei-Nicolae Teodorescu).

Cum arată România din perspectiva străinilor?

Documentarul Anul dragonului (regia: Adina Popescu şi Iulian Ghervas) dezvăluie aspecte din viaţa comunităţii chineze din Bucureşti şi încercările lor de a se adapta într-o ţară necunoscută. Hay Days (regia: Ralph Veraart) prezintă povestea unui cuplu englez care şi-a vândut casa din Marea Britanie şi a decis să se stabileasca la o fermă într-un sat de munte din judeţul Harghita.

Poveşti din şi despre trecut

În premieră la Astra Film Festival va fi proiectat Valea Plângerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan), primul documentar care descrie cinematic operaţiunile de deportare şi ucidere a romilor în siturile din Transnistria. Secretele operaţiunii (ratate) de asasinare a doi mari scriitori dizidenţi stabiliţi la Paris, Paul Goma şi Virgil Tănase, ies la iveală în Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (regia: Ionuţ Teianu). Cum şi de ce a vândut Ceauşescu evreii din România?; vom afla din Evrei de vânzare (regia: Radu Gabrea). Combinatul (regia: Maria - Cătălina Andrieş) observă din interior puterea comunităţii muncitorilor de la Combinatul de fire sintetice din Vaslui care nu a încetat să existe indiferent de regimul politic. 8 Martie (regia: Alexandru Belc) ne propune să aflăm ce a fost şi ce a rămas din grandoarea şi fastul sărbătorii de 8 martie.

Publicul AFF 2013 va putea urmări un scurtmetraj documentar, Familia mea, pe scurt (regia: Elena Borcea), realizat de o adolescentă de doar 16 ani din Bârlad, despre dinamica familiei în condiţiile în care părinţii ei lucrează în străinătate. Filmul a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes din 2013 în cadrul secţiunii Short Film Corner. 10 X Observator Cultural (regia: Marian Baciu) invită spectatorii în culisele publicaţiei cu acelaşi nume. Ion (regia: Olivier Magis) spune povestea unui cuplu de nevăzători emigraţi şi integraţi în societatea belgiană, iar documentarul Maria (regia: Claudiu Mitcu) împărtăşeşte experienţa pe care o trăiesc cei care veghează oamenii aflaţi pe patul de moarte.

Selecţia  celor mai recente documentare filmate în România de autori români şi străini laolaltă, se poate vedea într-un singur loc, la Sibiu în intervalul 14 - 20 octombrie 2013, la Astra Film Festival, locul unde timp de o săptămână se poate lua pulsul societăţii româneşti.

"Când mă gândesc la cei 20 de ani de Astra Film Festival, nu pot să nu remarc că subiectele fierbinţi actuale au fost pipăite ca nevroze ale societăţii noastre cu ani în urmă de filmele prezentate la AFF, iar în sălile de proiecţii s-au încins spiritele exact cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută pe străzi. Alexandru Solomon a făcut un film proiectat în 1998, Viaţă de câine, despre câinii cu şi fără stăpân din Bucureşti, iar problema mineritului din Apuseni a fost subiect în 2004, New Eldorado şi în 2012, Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei. Astra Film Festival a fost şi este locul de lansare în premieră a documentarelor despre România.", a declarat Dumitru Budrala, director fondator a Astra Film Festival.

La premiera documentarului Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei - AFF 2012

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul General German Sibiu
Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu


Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus