septembrie 2013
Festivalul Naţional de Teatru, 2013
O mare sărbătoare teatrală va ocupa în curând capitala: cea de a 23-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru - organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB - care va începe vineri, 25 octombrie 2013, şi se va încheia duminică, 3 noiembrie 2013.

Dedicată anul acesta Artei actorului, secţiunea Focus va încerca să lumineze din diferite unghiuri remarcabila personalitate a interpretei Mariana Mihuţ. O vor avea ca protagonistă nu mai puţin de patru spectacole, dintre care trei au învins cu brio timpul: Căsătoria de Nikolai Vasilievici Gogol şi Îngropaţi-mă pe după plintă de Pavel Sanaev, ambele în regia lui Yuri Kordonsky, şi Lear(a) de William Shakespeare, în regia lui Andrei Şerban - toate la Teatrul Bulandra. Cel de-al patrulea, Conul Leonida faţă cu reacţiunea de Ion Luca Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, a avut premiera în stagiunea 2012-2013 la Teatrul Naţional Bucureşti, instituţie care a obţinut, şi datorită acestei montări, Premiul de Excelenţă la Gala UNITER din primăvara lui 2013


Mariana Mihuţ a debutat în 1963, pe scena Studioului Casandra, în Cum vă place de Shakespeare, spectacol ce anunţa marile succese de mai târziu, zecile de roluri în teatru şi film, la radio şi în televiziune. Amestec de forţă şi fragilitate, de duritate şi gingăşie, Mariana Mihuţ deţine numărul-record de cinci premii UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Popova în Comedii, comedii... de A.P. Cehov (1993), Halie în Copilul îngropat de Sam Shepard (1997), Inna Rasadina în Sorry de Aleksandr Galin (2005), rolul titular din Lear de William Shakespere (2009) şi Bunica din Îngropaţi-mă pe după plintă de Pavel Sanaev (2012), personaje interpretate pe scena Teatrului Odeon, respectiv a Teatrului Bulandra, unde şi-a petrecut cea mai mare parte din carieră. Acestora li se adaugă un Premiu de Excelenţă obţinut împreună cu Ileana Stana Ionescu şi regretata Leopoldina Bălănuţă, pentru explozivul trio din O batistă în Dunăre (Teatrul Naţional Bucureşti, 1998).


În zilele festivalului Naţional de Teatru, Mariana Mihuţ va fi deopotrivă Rege şi Bunică, Peţitoare şi... Efimiţa-Leonida. Un ochi va râde, altul va plânge, iar în sală, cu siguranţă, palmele se vor înroşi de aplauze. Spectacolele programate vor fi însoţite de expoziţii, întâlniri cu publicul, o conferinţă şi alte evenimente destinate a-i celebra excelenţa în Arta actorului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus