septembrie 2013
La limita de jos a cerului
Cel mai recent film al regizorului Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului, ajunge în cinematografele din România începând cu 27 septembrie 2013. Debutul în lungmetraj de cinema al cineastului basarabean (precedentul său lungmetraj Tache fiind un film de televiziune), autor al celebrelor scurtmetraje Când se stinge lumina, Saşa, Grişa şi Ion şi Plictis (şi inspiraţie), a avut premiera mondială în vara lui 2013, la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, în competiţia East of the West, fiind remarcat de presa internaţională.


"Un film de artă solid, cu accente de umor negru", scria The Hollywood Reporter după premiera mondială de la Karlovy Vary, unul dintre cele mai vechi şi mai importante festivaluri din Europa. Prestigioasa revistă britanică Sight & Sound a apreciat interpretarea subtilă a tânărului actor Igor Babiac şi suflul de thriller psihologic al filmului: "Rareori un personaj principal a fost portretizat cu atâta acuitate, simpatia iniţială a publicului fiind subminată progresiv de înţelegerea faptului că acesta acţionează mult dincolo de normele morale şi de rutina încălcării legilor".


Cu un scenariu scris de Corneliu Porumboiu şi Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului spune povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă...


Filmările au avut loc în Republica Moldova, iar post-producţia a fost realizată la Bucureşti. În distribuţie apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău,  Sergiu Voloc - actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriţă de teatru din Bucureşti, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov şi Angela Ciobanu. Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, unul dintre cel mai bine cotaţi directori de imagine din România, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen şi Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv şi story editor, Mihaela Popescu.  

La limita de jos a cerului a primit o finanţare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenţei la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes. 

Regizorul Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. A absolvit Facultatea de Regie şi Film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare (Murind pentru Madrid, Răsăritul Bălţilor, Legendele Tipovei, în intervalul 1999 - 2000). 


În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, Când se stinge lumina, unul dintre cele mai populare filme scurte autohtone din ultimul deceniu. Au urmat Saşa, Grişa şi Ion (2006) şi Plictis (şi inspiraţie) (2007), selectate la numeroase festivaluri internaţionale şi premiate la Trieste Film Festival sau Betting on Short Film Festival. Plictis (şi inspiraţie) a câştigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2008. Cobileanski a mai regizat lungmetrajul de televiziune Tache, cu Mircea Diaconu în rolul principal.

Saga Film este o companie de producţie din Bucureşti, înfiinţată în anul 2000 de Alexandru Teodorescu. Iniţial, a produs doar reclame TV pentru piaţa locală şi cea internaţională, trecând uşor spre producţia de scurtmetraje şi lungmetraje de cinema. Printre altele, Saga Film a co-produs filmul premiat cu Palme d'Or, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu (produs de Mobra Film), şi a produs Periferic, al lui Bogdan George Apetri, un lungmetraj distins cu numeroase premii. 

Facebook: https://www.facebook.com/limitacerului

Regia: Igor Cobileanski Cu: Igor Babiac, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu, Ela Ionescu, Sergiu Voloc

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus