octombrie 2013
Întâlnirile Internaţionale de la Cluj, 2013
Teatrul Naţional Cluj-Napoca organizează în perioada 3-6 octombrie 2013, cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj. Ediţia din 2013 îi este dedicată activităţii şi personalităţii lui George Banu, renumit critic de teatru francez, de origine română. Organizatorii acestui eveniment sunt Ministerul Culturii şi Teatrul Naţional Cluj-Napoca în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Muzeul de Artă din Cluj şi Institutul Cultural Francez Cluj.

În cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj vor fi prezentate o serie de spectacole regizate de nume importante ale teatrului românesc precum: Silviu Purcărete (Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca - Premieră), Alexandru Dabija (Sânziana şi Pepelea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca - Premieră), Mihai Măniuţiu (Plugarul şi moartea de Jonannes von Tepl, Teatrul Maghiar de Stat Cluj - Premieră) şi Gábor Tompa (Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca - Premieră, Leonce şi Lena de Georg Büchner şi Născut pentru niciodată de András Visky la Teatrul Maghiar de Stat Cluj). Programul conţine o serie de dezbateri publice pe temele De ce teatrul azi? şi Spectator şi critic: de la umbra scenei la mărturia paginii, lansări de carte şi două vernisaje ale unor expoziţii speciale, la Muzeul de Artă din Cluj: Nopţile muzeului, o expoziţie gândită de George Banu, cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă din Cluj, şi prima expoziţie de fotografie a regizorului Silviu Purcărete, Nopţile oraşului. Evenimentul se va bucura şi de proiecţia filmului Vanya, 42ème Rue de Louis Malle şi a filmului documentar Călătorii în lumea teatrului cu George Banu, realizat de Sînziana Miloşoiu şi Sandrino Gavriloaia, producţie a TVR2. Programul include şi recitalul pianistei Georgiana Fodor, de la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, şi recitalul extraordinar al mezzosopranei Hélène Delavault, acompaniată la pian de Cyrille Lehn.

Dintre invitaţii de onoare ai evenimentului vor face parte, alături de George Banu, realizatorii spectacolelor care vor fi prezentate, oameni de teatru din Franţa, Italia, Danemarca, S.U.A, Polonia, Irlanda, Bulgaria, Finlanda, Brazilia, Portugalia şi România.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca şi susţine candidatura Municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Întâlnirile Internaţionale de la Cluj sunt organizate de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, începând cu anul 2011, în cadrul Programului "Prioritate: România". Ediţia din anul 2011 i-a fost dedicată poetului şi dramaturgului suprarealist Gellu Naum, iar în 2012 au fost organizate "Întâlnirile Est-Vest". Prin intermediul acestui program, Teatrul Naţional Cluj-Napoca îşi propune să dezvolte demersul de susţinere, protejare şi promovare a culturii teatrale româneşti în context european şi internaţional. Ca urmare a implicării responsabile a teatrului nostru şi a partenerilor săi în organizarea acestor întâlniri internaţionale, avem convingerea că acestea vor iniţia şi consolida, într-un cadru cultural substanţial şi de înaltă valoare, dialogul creativ la nivel naţional şi internaţional. Festivalul are ca scop crearea unei platforme de dialog între diverse personalităţi culturale şi iniţierea unei reţele de comunicare între personalităţi teatrale din lume, precum şi realizarea de colaborări şi iniţiative culturale în spaţiul internaţional.

Programul evenimentului

Joi, 3 octombrie 2013

Muzeul de Artă, ora 12:00
Vernisajul expoziţiei Nopţile Muzeului concepută de George Banu, cu exponate din colecţia Muzeului de Artă din Cluj şi cu prezentarea de episoade din serialul Noaptea, realizat de George Banu şi Dominic Dembinschi, producţie a TVR Cultural. Intervenţie: George Banu şi Călin Stegerean
Lansarea albumului Nocturne de George Banu, traducere de Dana Monah şi Roxana Monah (Editura Nemira) - intervenţie: George Banu şi Adam Biro
Vernisajul expoziţiei de fotografie Nopţile oraşului de Silviu Purcărete - intervenţie: Călin Stegerean şi George Banu

Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Sala mare, ora 20:00
Deschiderea oficială
Premiera spectacolului Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete

Vineri, 4 octombrie 2013

Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Scena mare (regim studio), ora 11:00
Dezbatere publică: De ce teatrul azi? - moderator George Banu; cu participarea lui Laurent Gaudé, Adam Biro, Jean François Dusigne, Maria Helena Serrôdio, András Visky, Mihai Măniuţiu, Liviu Maliţa, Marina Constantinescu.

Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Foaier parter, ora 13.30
Lansarea traducerilor volumului Amour et désamour du théâtre de George Banu (Éditions Actes Sud, 2013): în limba română: Iubire şi neiubire de teatru (Editura Polirom) şi în limba maghiară: Szeretni és nem szeretni a színházat (Editura Koinonia), în prezenta domnilor Laurent Gaudé, Silviu Lupescu şi András Visky.
Lansarea volumului Cel ce vede glasul. Márti Sipos de vorbă cu András Visky, traducere din maghiară de Al. Skultéty, Editura Fundaţiei Culturale "Camil Petrescu"; prezintă: Anca Măniuţiu

Casa TIFF, ora 16:00
Proiecţia filmului Vanya, 42ème Rue, regia Louis Malle, scenariul de André Gregory. Filmul va fi prezentat de George Banu şi Gábor Tompa

Teatrul Maghiar de Stat, Sala Studio, ora 20:00
Premiera spectacolului Plugarul şi moartea de Johannes von Tepl, regia Mihai Măniuţiu

Sâmbătă, 5 octombrie 2013

Teatrul Naţional Cluj, Sala Mare, ora 10:30
Dezbatere publică pe tema Spectator şi critic: de la umbra scenei la mărturia paginii - moderator András Visky. Invitaţi: Sorin Alexandrescu, Ion Vartic, Anca Măniuţiu, Ion Cocora, Ştefana Pop-Curşeu, Carmen Muşat, Monica Andronescu.

Teatrul Naţional Cluj, Foaier parter, ora 12.00
Lansarea volumului omagial George Banu: Aproape de scenă. George Banu, eseuri şi mărturii, coordonat de Iulian Boldea şi Ştefana Pop-Curşeu (Editura Curtea Veche).

Teatrul Naţional Cluj, Foaier rang II, ora 12:30
Recital de pian: Georgiana Fodor (Academia de Muzică "Gh. Dima", Cluj-Napoca)

Teatrul Naţional Cluj, Studio "Euphorion", ora 17:00
Premiera spectacolului Trilogia Aureliu Manea (Penelopa rămâne îngândurată, Repetiţia de teatru, Zâna de la răsărit) de Aureliu Manea, regia Gábor Tompa

Teatrul Maghiar de Stat, Sala mare (regim studio), ora 20:00
Spectacol Leonce şi Lena de Georg Büchner, regia Gábor Tompa

Duminică, 6 octombrie 2013

Banca Naţională a României, Sala "Ion Lapedatu" (P-ţa Unirii, nr. 7), ora 11:00
Recital vocal: Hélène Delavault, cu acompaniament la pian de Cyrille Lehn

Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Studio "Euphorion", ora: 15:00
Proiecţia filmului documentar: Călătorii în lumea teatrului cu George Banu, realizatori: Sînziana Miloşoiu şi Sandrino Gavriloaia, producţie a TVR2

Teatrul Maghiar de Stat, Sala mare (regim studio), ora 17:00
Spectacol Născut pentru niciodată de András Visky, regia Gábor Tompa

Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Sala Mare, ora 20:00
Discurs de încheiere
Premiera spectacolului Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija

*) Accesul la recitaluri şi la proiecţiile de film este gratuit şi se va face în limita locurilor disponibile.
*) Accesul la Banca Naţională se face pe bază de listă de invitaţi. Daca doriţi să luaţi parte la acel eveniment, vă rugăm să ne contactaţi.

Eveniment organizat de Ministerul Culturii şi Teatrul Naţional Cluj-Napoca.
Eveniment realizat în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Muzeul de Artă Cluj şi Institutul Cultural Francez Cluj.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susţine candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
Eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj.