octombrie 2013
Ioana Flora este personajul principal feminin în filmul olandez A Long Story / Black Sea (titlu de lucru), peliculă care a avut premiera la Utrecht, în cadrul Festivalului de Film Olandez 2013 (25 septembrie - 4 octombrie 2013).

Alături de Ioana Flora, în film joacă actorii români Victor Copariu, Andi Vasluianu şi Alina Berzunţeanu. Personajul principal masculin este interpretat de actorul olandez Raymond Thiry (Black Out, Winter in Wartime), unul dintre cei mai apreciaţi actori olandezi de film şi teatru. A Long Story reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei olandeze Jorien van Nes, autoarea mai multor seriale pentru televiziune şi cunoscută realizatoare de filme documentare.


La premieră oficială a filmului au fost prezenţi atât oameni de film, din industria cinematografică internaţională, cât şi public de festival.

"Când eşti prezent la o premieră, alături de ceilalţi spectatori, simţi sala foarte bine, îi simţi vibraţia. Aseară am simţit că publicul a mers cu noi, cu filmul, cu povestea. Oamenii au fost foarte deschişi în a-şi exprima reacţiile pe care le-au avut în timpul proiecţiei, au venit cu emoţii puternice la mine, la final."

A Long Story are multe momente dramatice şi este uşor să cazi în patetism. "Ştii cum se spune - Când plânge actorul, nu plânge spectatorul. N-a fost aşa."

După proiecţie, un spectator i-a spus actriţei că are "20 de feţe diferite" în film, "şi toate foarte reale". 20 de transformări interioare, în timpul jocului, pornite dinăuntru, exprimate în concordanţă cu trăirile personajului său şi pe care spectatorii le-au perceput ca atare. "Pentru un actor, acesta este unul dintre lucrurile pe care şi-ar dori cel mai mult să le poată exprima şi unul dintre cele mai frumoase complimente care i se pot face", spune Ioana.

Regizoarea croată Rada Šešić, profesor în cadrul Academiei Olandeze de Film şi Televiziune şi colaboratoare a numeroase festivaluri de film, i-a spus Ioanei Flora, după proiecţie: "Umplii ecranul! Îl faci să vibreze."

"Am perceput filmul ca pe un mix între sensibilitatea fiecărei ţări - România şi Olanda - între culturi şi mentalităţi diferite, de la stil, la jocul actoricesc", spune Ioana Flora. "În România facem film foarte vorbit, cu multe dialoguri. Vorbim mult şi o facem bine, cu firesc şi autenticitate. Olandezii exprimă mai puţin prin cuvinte, şi mai mult prin stări, prin emoţii nespuse, pe care le-am simţit puternice, bine legate", adaugă actriţa. "Am preluat unii de la ceilalţi puţin din altceva decât ce ne este specific fiecăruia, lucruri care s-au îmbinat foarte bine în joc - foarte bun, atât al colegilor mei, Alina Berzunţeanu, Andi Vasluianu şi coplilul Victor Copariu, cât şi al celor olandezi."

Din echipa română, la premiera oficială de a Utrecht au fost prezenţi, împreună cu Ioana Flora, producătoarea Ada Solomon, actorul - copil Victor Copariu şi directorul de producţie Adrian Pavelescu.

A Long Story este o producţie Circe Films (Amsterdam), în coproducţie cu HiFilm (România), reprezentată de Ada Solomon.
----------------------------

Ioana Flora. Biografie

Actriţă de film, teatru şi televiziune, Ioana Flora a devenit cunoscută publicului în urma rolului său din Marfa şi banii (2001), al lui Cristi Puiu, alături de Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol. A fost primul lungmetraj românesc selectat la Festivalul internaţional de la Cannes în 2001.

Ioana a primit, în 2007, prestigiosul Premiu pentru cea mai bună actriţă la Festivalul internaţional de film de la Salonic, pentru rolul său din Pescuit sportiv, în regia lui Adrian Sitaru.

În 2012, ea a câştigat Premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru interpretarea sa din filmul Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri şi Premiul Pro Cinema pentru Cel mai bun artist al anului.

Ioana Flora a fost selectată în programul Talent Campus din cadrul Festivalului internaţional de la Berlin, în 2012. Rolul care i-a adus selecţia este cel al Laviniei, din Periferic. La Berlin, Ioana a avut ocazia să-i întâlnească pe Tony Gatlif (Gadjo Dilo, Transylvania, Exils - cel mai bun regizor, Cannes, 2004) şi pe actriţa Juliette Binoche (The English Patient - Oscar, BAFTA şi Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, Bleu, Caché).

Actriţa alternează rolurile de film cu cele de teatru şi de televiziune. Piesa de teatru în care Ioana Flora joacă acum este Ciao, bella!, o producţie independentă, în regia Antoanetei Zaharia. Cel mai recent serial TV în care actriţa apare zilele acestea este Îngeri sălbatici (Acasă TV).


A Long Story. Sinopsis

Ward (interpretat de Raymond Thiry) este un olandez în vârstă de 48 de ani care şi-a pierdut recent soţia în Franţa, acolo unde se stabiliseră de ceva vreme.

În încercarea de a-şi reface viaţa în ţara natală, Ward angajează un muncitor român, pe vorbăreţul Doru (Andi Vasluianu), 35 de ani, care lucrează în Olanda. Într-o zi, românul Doru dispare definitiv din peisaj, aşa că Ward se simte obligat să aibă grijă de băiatul acestuia de 9 ani, care venise în vizită la tatăl său, în Olanda. Aflînd că Doru a murit într-un accident, Ward decide să-l menajeze pe băiat şi chiar să-l ducă el înapoi în România, acolo unde locuieşte mama sa (Ioana Flora), împreună cu alte două surori.

Călătoria celor doi către ţara de la malul Mării Negre şi apoi întâlnirea cu restul familiei îl transformă pe Ward şi îi reaprind dorinţa de viaţă.

----------------------------

Ada Solomon (Producător, HiFilm Productions)

Ada Solomon (HiFilm Productions), coproducătorul român al filmului, este producător al multor filme cunoscute şi apreciate pe plan internaţional, printre care: Poziţia copilului (regia: Călin Peter Netzer) - Ursul de Aur, Berlin, 2013, Toată lumea din familia noastră (regia: Radu Jude), în 2011 - Din dragoste cu cele mai bune intenţii (regia: Adrian Sitaru), în 2010 - Kapitalism - reţeta noastră de succes (regia: Alexandru Solomon), în 2009 - Medalia de onoare (regia: Călin Netzer), în 2009 - Felicia înainte de toate (regia: Melissa de Raaf şi Răzvan Rădulescu), în 2007 - Cold Waves - Război pe calea undelor, în 2006 - Marilena de la P7 etc.

De-a lungul timpului, Ada Solomon a făcut parte din juriul unor competiţii importante precum: Shooting Stars, program organizat de European Film Promotion în cadrul Berlinalei, Secţiunea Scurtmetraj a Festivalului de Film de la Berlin, Competiţiile internaţionale ale festivalurilor de la Clermont-Ferrand (Franţa), Namur (Belgia), Uppsala (Suedia).

----------------------------

Circe Films

Circe Films este o companie din Amsterdam care produce filme de lungmetraj pentru piaţa naţională şi internaţională. Proiectele Circe au fost selecţionate de-a lungul timpului pentru a participa la festivaluri importante precum Cannes, Berlin, Veneţia, Toronto, Rotterdam.

----------------------------

Despre Nederlands Film Festival

Festivalul Filmului Olandez (Nederlands Film Festival) este echivalentul Premiilor Gopo din România şi are loc în fiecare an, toamna, la Utrecht. Avînd misiunea declarată de a promova filmul şi cultura olandeză, competiţia selectează lungmetraje, filme documentare, de animaţie, scurtmetraje, filme pentru tv şi alte evenimente culturale.

Anul acesta, Festivalul a ajuns la ediţia a zecea. Marele premiu al Festivalului Filmului Olandez se numeşte Golden Calf (Viţelul de aur). Au primit distincţia respectivă regizori olandezi precum: Dick Maas, Paul Verhoeven, Mike van Diem (Oscar pentru "Cel mai bun film de limbă străină" în 1997, cu filmul Character), Theo van Gogh (asasinat în 2004), Marleen Gorris (Oscar pentru "Cel mai bun film de limbă străină" cu Antonia's Line, în 1995), Bert Haanstra (Oscar pentru scurtmetraj documentar în 1960).


Resurse online:
Ioana Flora - pagina oficială de Facebook

A Long Story - trailer
A Long Story - IMDb
A Long Story - pe site-ul Festivalului

Festivalul Filmului Olandez
Circe Films (NL) - site oficial
HiFilm (RO) - site oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus