Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru, 2013

Noi evenimente conexe la FNT, 2013

octombrie 2013
Ultima oră

Din motive independente de voinţa organizatorilor şi, deopotrivă, a creatorilor, spectacolele Îngropaţi-mă pe după plintă, Lear(a), Căsătoria şi Conul Leonida faţă cu reacţiunea, programate în secţiunea Focus - Arta Actorului: MARIANA MIHUŢ a Festivalului Naţional de Teatru, nu vor mai avea loc. Protagonista va fi prezentă duminică, 27 octombrie 2013, ora 12:00, la Fundaţia Löwendal, într-un dialog cu criticul de teatru Octavian Saiu, în cadrul Întâlnirilor FNT.

Noi evenimente conexe

Ca în fiecare toamnă festivalieră, cuvântul rostit pe scenă va fi însoţit de cuvântul scris. A 23-a ediţie a FNT propune o bogată recoltă de carte de teatru. Invitat în festival cu spectacolul Troienele, montat la Opera Naţională Română din Iaşi, regizorul Andrei Şerban va fi prezent şi la lansarea volumului colectiv Cartea Atelierelor, dedicat Academiei sale Itinerante şi publicat în Colecţia "Yorick" a Editurii Nemira. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 octombrie 2013, ora 11:00, la Fundaţia Löwendal.

Aceeaşi editură dă o grea lovitură anticarilor, oferind o nouă traducere a celebrei lucrări Munca actorului cu sine însuşi de Konstantin Sergheevici Stanislavski, adevărată Biblie a teatrului modern. Traducerea este semnată de Raluca Rădulescu, iar prefaţa îi aparţine regizorului Yuri Kordonsky. Evenimentul va avea loc joi, 31 octombrie 2013, ora 16:30, la Fundaţia Löwendal.

Sub titlul Despre dictatori şi alţi demoni, criticul de teatru Cristina Rusiecki reuneşte într-un Jurnal de repetiţii mărturii despre spectacolul Iulius Caesar, regizat de Alexander Hausvater la Teatrul Naţional Timişoara. Volumul va fi lansat sâmbătă, 2 noiembrie 2013, ora 20:30, în foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon. Noilor cărţi li se adaugă şi o publicaţie ce vine să completeze peisajul nu tocmai generos al genului - revista trimestrială de cultură Infinitezimal, director: criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Lansarea va avea loc miercuri, 30 octombrie 2013, ora 13:00, la Fundaţia Löwendal.

Printre ultimele noutăţi anunţate în programul FNT 2013 se numără spectacolul-prelegere Respiraţia poeziei, susţinut de actorul Ion Caramitru în Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti - sâmbătă, 2 noiembrie 2013, de la ora 19:00, dar şi spectacolul-lectură cu piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie UNITER 2012, Nostalgicii călători de Liviu Lucaci, în regia lui Vlad Cristache - vineri, 1 noiembrie 2013, ora 14:00, în Sala Mică TNB.

Festivalul din 2013 încearcă să demonstreze că şi zona critic-teoretică a teatrului poate fi "spectaculoasă" şi atractivă pentru lumea largă. Luminile reflectoarelor se vor îndrepta şi asupra unor personalităţi din această zonă, într-un colocviu internaţional dedicat criticii de teatru - aflată acum, după mai bine de un deceniu de secol XXI, la graniţa dintre dispariţie şi... transformarea on-line? Prilej de dialog între specialiştii români şi invitaţii străini, sub egida Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - vineri, 1 noiembrie 2013, ora 15:00, în Sala Multimedia a TNB.

Nu în ultimul rând, într-o nouă secţiune a festivalului, FNT vă mai recomandă o serie de spectacole reprezentative pentru stagiunea 2012 / 2013 - din Bucureşti şi din ţară, din teatrele de stat sau de sub pălăria celor independente, al căror program integral poate fi consultat pe site-ul festivalului, actualizat zilnic: www.fnt.ro.

Producători: UNITER - Uniunea Teatrală din România, ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti
Proiect cultural finanţat de: Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii
Co-producători: ICR - Institutul Cultural Român, Societatea Română de Televiziune
Sponsor principal: MOL România