octombrie 2013
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013
Sibiul are astăzi un festival de cinema de talie mondială pentru că în urmă cu douăzeci de ani, în 1993, avea loc prima ediţie a festivalului internaţional de film de la Sibiu, Astra Film Festival. Din 1993 şi până în prezent, AFF a devenit un eveniment major în peisajul cinematografiei de non-ficţiune din întreaga lume.


De la o ediţie la alta, notoritatea şi numărul publicului, dar şi a profesioniştilor din domeniu, sunt într-o continuă ascensiune. Astra Film Festival este locul în care în luna octombrie a fiecărui an se poate lua pulsul producţiei româneşti şi internaţionale, iar filme realizate de autori români şi străini laolaltă pot fi vizionate în premieră mondială.

Subiecte care au încins audienţa

Astra Film Festival este recunoscut şi pentru spaţiul de întâlnire şi dezbatere pe care l-a înfiinţat încă de la începuturile sale. Autori, profesionişti din cinema şi publicul AFF au ocazia să discute faţă în faţă, în sesiuni organizate de Q&A (Questions & Answers) în sala de proiecţie, după vizionarea fiecărui film din program. Nu de puţine ori spiritele s-au încins, mai ales atunci când documentarele au vizat subiecte fierbinţi de actualitate.

Personalităţi din întreaga lume la AFF

AFF a fost primul festival internaţional din România cu public venit din străinătate, în condiţiile în care în 1993 se călătoarea cu viză. Prin programul Portret al festivalului, personalităţi din domeniu recunoscute internaţional au fost prezente la AFF: John Marshall, David MacDougall sau Michael Yorke. De asemenea, din juriul internaţional au făcut parte între alţii: Cristi Puiu, Pavel Pawlikovski, Michael Stewart sau Thierry Garrel.

Juniorii şi filmul documentar


În 2009, Astra Film a creat Astra Film Junior primul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, Juniorul a avut patru ediţii în Sibiu şi două în ţară, la care au participat zeci de mii de elevi, iar în 2012 a fost premiat la Gala Societăţii Civile.

AFF a dat primul impuls
primul festival internaţional de film din România
singurul loc din România unde se pot viziona la cerere filme documentare
primul festival cu website (1996)
primul festival care a înfiinţat un spaţiu de dezbatere informal, în sala de cinema la finalul proiecţiilor
primul festival de film din România care a oferit filme pe streaming online în timpul festivalului, în 2007
primul festival din România care a proiectat în premieră absolută un film documentar chiar în localitatea de unde proveneau personajele, povestea
primul festival din România care a avut mai întâi voluntari străini, se poate spune că AFF a cultivat ideea de voluntariat.


2013. Octombrie aniversar

În 2013, AFF aniversează 20 de ani de existenţă. 1350 de documentare din peste 70 de ţări au fost înscrise la AFF 2013, dar numai 100 au intrat în selecţia oficială. În toamnă, toate drumurile duc la Sibiu, iar timp de o săptămână, între 14 şi 20 octombrie 2013, cele mai aşteptate producţii de documentar vor încinge ecranele din sălile de cinema.

Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus