octombrie 2013
Festivalul Naţional de Teatru, 2013
Nici o lună nu ne mai desparte de începutul Festivalului Naţional de Teatru, ce va avea loc la Bucureşti între 25 octombrie şi 3 noiembrie 2013. Aflat în 2013 sub semnul unui "altfel" inovativ în program, FNT propune, pe lângă producţiile teatrale selecţionate, o serie de dialoguri între artele spectacolului, între creatori şi spectatori, între clasic şi modern. Prin evenimentele sale conexe - concerte, proiecţii de filme, expoziţii, lansări de carte, ateliere, simpozioane, întâlniri artistice -, cea de-a 23-a ediţie a festivalului se adresează tuturor simţurilor.
 
Şi în 2013, Divanele FNT vor fi găzduite în spaţiul cald şi intim al Ceainăriei Serendipity, unde, printre gusturi dulci şi aromă de cafea, oamenii de teatru vor sta la taifas despre lucruri serioase într-o atmosferă destinsă, din ce în ce mai rar regăsită în dialogul public. Reţete de succes în dialog este titlul acestor întâlniri, ce încearcă să dezlege zicala "omul potrivit la locul potrivit" - în timpuri nepotrivite.
 
Sub semnul ineditului stă şi secţiunea Focus care va oferi Artei Actorului locul ocupat până în 2013 de regizori. În lumina reflectoarelor se va afla personalitatea remarcabilă a actriţei Mariana Mihuţ, protagonistă a nu mai puţin de patru spectacole în selecţia festivalului - mai vechi şi mai noi -, dar şi a unei întâlniri cu publicul, ce va avea loc chiar în spaţiul pe care îl consideră "a doua sa casă" - Teatrul "Bulandra".
 
În ultimii ani, muzele teatrului românesc i-au acordat şi muzicii importanţa cuvenită. La centenarul Mariei Tănase, FNT prezintă miercuri, 30 octombrie 2013, ora 21:00, la Godot Café-Teatru, un concert-omagiu adus "Păsării măiastre" a cântului popular. Hai Iu Iu nu Hi You You este un remix modern al melodiilor sale, realizat muzical de compozitorul Vlaicu Golcea şi dirijat scenic de regizorul Radu Afrim. Sub aceleaşi auspicii, marţi, 29 octombrie 2013, ora 21:30, în Sala Studio a Teatrului Odeon, FNT propune spectacolul-concert Muzica Teatrului susţinut de compozitorul Tibor Cári & Theater Fleas Orchestra, un proiect artistic itinerant, ce îmbină genurile muzicale - de la clasic la hip-hop, de la blues la rock, până la café-concert.
 
Nu vor lipsi nici expoziţiile, lansările de carte, atelierele destinate tinerilor creatori şi critici de teatru, precum şi alte manifestări înrudite. Fundaţia Löwendal va găzdui o expoziţie a scenografului Helmut Stürmer, iar filmul va întregi dialogul artelor printr-o serie de proiecţii ce vor avea loc la Cinemateca Union pe toată durata festivalului. Vineri, 25 octombrie 2013, la ora 17:00, în deschiderea FNT, va fi lansat în România filmul Faust, în regia lui Aleksandr Sokurov. În zilele următoare vor fi prezentate şi alte producţii distribuite de Transilvania Film: Undeva la Palilula, regia: Silviu Purcărete, şi Nunta mută, regia: Horaţiu Mălăele.


 
A rămas mai puţin de-o lună până la începutul Festivalului Naţional de Teatru. Dar ce-i o lună, când, spunea Shakespeare, zilele se vor topi în noapte şi nopţile vor face timpul să lunece asemeni unui vis... Un vis frumos, de toamnă teatrală, în Bucureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus