octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Într-o răcoroasă seară de toamnă, mai exact 4 octombrie 2013, am avut norocul să mă întâlnesc în centrul Bucureştiului cu o oaie roz în a cărei pufoasă blană m-am putut încălzi. M-a condus într-una dintre stânele ei cosmopolite (Cinema Patria), unde a avut loc o mare sărbătoare. Pufoşenia rozalie a împlinit 8 ani! Petrecerea aniversară ţine până pe 13 octombrie 2013, iar invitaţii, printre care indubitabil te numeri şi tu, sunt de seamă. Se consumă doar filme bune, au loc doar întâlniri deosebite cu oameni deosebiţi, iar evenimentele sunt doar speciale şi doar pe gustul tuturor. Festivalul Anim'est, căci despre el este vorba, este unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din Europa. Nu, nu, te rog nu, evită prejudecată ce însoţeşte cuvântul animaţie. Sau mai bine păstrează-o şi vino să te convingi de contrar. Este de lăudat iniţiativa organizatorilor de a aduce la festival nu doar spuma filmelor animate internaţionale, ci şi a oamenilor din spatele lor, cu care au loc masterclass-uri, discuţii şi worksheep-uri (aviz amatorilor). Anim'est 2013, în cifre, înseamnă 377 de scurtmetraje, 25 lungmetraje, 4 spaţii de proiecţie, 250 de invitaţi, 130 de voluntari, multă muncă şi multă, multă dăruire. Deschiderea festivalului a fost încununată de filmul Ernest et Célestine, care a însemnat, pentru mine, fix picătura care a umplut borcanul cu lipici pentru Anim'est.

Şi astfel am luat parte la demonstrarea cu mult farmec a unei teoreme de Daniel Pennac (scenarist), care ne ajută să înţelegem cum putem rezolva cu (mai multă) uşurinţă ecuaţii ce ne înfrumuseţează problema vieţii. Întâmplarea îl face pe Ernest să o găsească pe emancipata Célestine într-un vârtej al neajunsurilor fiecăruia, ceea ce îi plasează direct pe poziţiile lui Yin şi Yang. Amândoi sunt artişti neînţeleşi şi constrânşi de societăţile din care provin, ceea ce le facilitează, şi totodată complementează, călătoria minunată a împrietenirii. Desenele lui Célestine sunt transfigurate de muzica vagabondului Ernest şi sunt transpuse în cadre de o frumuseţe onirică. Naufragiul celor doi le sudează prietenia şi îi face de nedespărţit şi după finalul filmului, în inimile privitorilor ce părăsesc sala cu un mare zâmbet.

De neuitat este şi scena în care tribunalele celor două lumi, care judecă prietenia celor doi, sunt devastate concomitent de flăcări, simbolizând triumful prieteniei şi, în fond, al bunătăţii, căci de la bunătate a pornit aventura celor doi. De la un gest mărunt, de "uit de mine, pentru tine". Prejudecăţile sunt desfiinţate, iar, ca în orice poveste frumoasă, binele învinge. Ah, am uitat să vă spun că Ernest este un urs din lumea de deasupra, iar Célestine este un pui orfan de şoarece din lumea subterană. Ambele lumi se dezvoltă într-o continuă dependenţă inconştientă şi frică ascunsă.


Faptul că pelicula este o animaţie potenţează considerabil mesajul filmului, pentru că apelează la coardele sensibile ale copilăriei, iar odată ce acestea rezoneză corazonul este automat înmuiat. De aici şi frumuseţea deosebită a festivalului în sine! Mai mult decât un festival obişnuit de filme, animaţiile te transportă automat în trecut, ceea ce duce la o detaşare imediată de cotidian. Dacă doreşti şi tu o astfel de experienţă sau dacă AI NEVOIE de o astfel de experienţă, vino la Anim'est între 4 şi 13 octombrie 2013 într-unul dintre cele 4 spaţii de proiecţii (Cinema Patria, Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Club Control), oricând ai timp. Uite, mai jos poţi să consulţi (în pdf) programul şi să te hotărăşti când şi unde vrei să vii (mai multe detalii pe animest.ro). Join the miracle of animation!

După proiecţia din deschiderea festivalului, Ernest et Célestine revine la Cinema Studio, duminică, 6 octombrie 2013, de la ora 18:00 şi sâmbătă, 12 octombrie 2013, de la aceeaşi oră 18.00.

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus