mai 2005
"I have a bad feeling about this"... şi l-am avut. Acest articol mi-a fost comandat şi refuzat de revista care l-a comisionat pe motiv că e prea gonzo şi s-ar putea înţelege că îmi bat joc de magnum opus Lucas. Ceea ce nu e cazul. E gonzo, mai mult kermit, dar mai mult ALD (versiunea română a lui LSD). Şi nu vă puteam lipsi în galaxia far and away Movieland de el, acum când Episodul III se propagă pe calea forţei în cinematografe. Să ne întoarcem la chapeaul original.

****



acesta este un eseu paranormal şi parapshihologic şi paramilitar (adică de trei ori Jedi) despre cel mai dur război dintre toate, cel cu partea întunecată a forţei - forţa binelui ştim şi noi cum e la adulţi, vlăguită. Dar viaţa contra-atacă... numai de-aş avea eu bani în cont de câte ori am vorbit despre tema asta, pe fundal John Williams şi ILM... să ne suim în Şoimul mileniului... dar vedeţi că s-a scumpit benzina şi mulţi preferă acum un BMW...

"A long long time ago in a galaxy far away", but no so far away,
pe când eu personal aveam şapte ani, s-a coborât la statura noastră de giganţi naivi şi nefutaţi de vicisitudinile genocidului lumii reale, opusul stelar, Războiul Stelelor, de fapt războaiele stelare daca e să-i spunem cum trebuie.
To be continued...
la Dumas era numai după 20 de ani dar noi nu suntem în clubul Dumas ci în clubul care sponsorizează Lucasfilm.
Cut to...
Episodul Trei, 2005, 28 de ani mai târziu... unii l-au aşteptat pe Godot, noi pe Lucas care acum face pace cu his destiny. Darth Vader se transformă în cine ştim noi că era încă de acum 28 de ani, de fapt ştim cine era de acum 24 de ani cînd ne-a schimbat viaţa şi ne-a finalizat copilăria, cînd ne-am KK pe noi şi pe scaunul din sala de cinema când a mărturisit că e tata lui Luke. Şi după aia i-a tăiat mâna. Şi nouă macaroana. Ăsta şi bastardul de la Nicolaescu din Francois Villon şi chirurgul din Salamandra. Plus Ceauşescu la televizor (încă într-o ureche şi alb-negru). De aia ne-am apucat de fumat, de băut, de rock şi colecţionat filme, de aia nu ne-am făcut utecişti. Noroc cu taica şi maica video că am văzut şi Întoarcerea Jedi, pe ecran mic dar la tevecolor. Din import. Eu de exemplu, acolo unde făcea filarmonica repetiţii, în 1983, la Braşov. Adevărat Jabba the Hut (Pizza Hut era pe atunci mai science fiction decât toată franciza Lucasfilm). Zic baloraşem, că cehii nu l-au văzut decât în 1997 când, după ce se terminase războiul rece a reapărut Războiul, cu mai multe stele, ca la coniac şi generalul Patton, dar prelucrate digital. Dar nici atunci nu i-au şters pe ewokşi. Şi în 1999 am făcut cunoştinţă cu Jar Jar Binks, adevărata ameninţare fantomă. "Misa this, misa that", on second thoughts lumea s-a supărat pe nenea Lucas. Foştii copii de ienicereală laser şi jederală prin Tatooine şi Alderaan s-au simţit ţăpiţi. În orgolii şi în pungă. Mai ceva ca Han de către Lando Calrissian. Şi au devenit mai necruţători ca Bobba Fett. Mai e o problemă, nea' George , cine a tras primul, Han sau Greedo, că n-au tras deodată, dă-o-n pana mea. Acum, după ce au atacat şi Clonele, că suntem plini de ele în casă (în afară de dvd-ul cu Star Wars-trilogia originală, pe care am dat 50 de euroi), aşteptăm să ne ducem dracu' pe calea rea, ca Anakin, să se răzbune şi şiţii, că au şi ei voie. Că oricum la noi numai şiţii s-au răzbunat. De tot şi pe tot. Să fie Apocalypse Now şi la Lucas, că el vroia să-l facă iniţial. Că e şi Vader un fel de colonelul Kurtz al galaxiei far far away. Dar nu are Dennis Hopper să zică, "he was a kind man, he was a wise man", deh, cine n-are Dennis Hopper să-şi cumpere... Coppola zice că episodul III e ca-n Shakespeare, Lucas zice că e Titanic în spaţiu... fără DiCaprio că el lucrează numai cu Scorsese... smash, smash, ciunk, ciunk, vum, vum (sunet de săbii laser-noi ne băteam cu neoane, şi se spărgeau nenică, să vezi ce ne-o luam, azi se ocupă Nokia de ringtones)...
Cea mai schizoidă poveste din istoria cinematografului, şi-a omenirii pe cinstea mea! de Jedi, de s-au deschis cluburi şi-n Românica. Cine e mai tare, Yoda sau contele Dooku, Anakin a fost bun dar e ca şi cum a stat în România, s-a dat de partea întunecată a forţei. Cu forţa nu te pui...
... cut to...
pe muzica lui John Williams, tam tam ta dam... Duel of the Fates... PLUS respiraţia LUI... creat de midicloriene... să aştepţi ceea ce e o viaţă de om sau o puşcărie de comunişti, să vezi cum se face ăla bun în ăla rău şi cum învinge răul, de parcă n-am ştii acuma cum e genocidul vieţii... a fost bun săracul Anakin dar l-au faultat prea mult la icre jedii şi consiliul şi republica şi alea, alea (incl. taxele de port sabie laser) şi Obi Wan şi Palpatine şi Amigdala. Cum zicea Chewbacca, HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUuu!!!!! Nu-ţi fie frică, Chewy, hai mai bine bem ceva! Stai că face Brian de Palma Black Dahlia. Nu pleca, poţi să plăteşti şi mâine lumina!!! F#$% *^ (beep-PG 13) Wookie!!!
Noi în anii 2000, când n-o să mai fim copii, tot Star Wars ne dă bucurii, chit că au venit din spate Lord of the Rings şi Matrix şi alte tetrixuri şi SRL şi CNN şi TVA. Cum îi zice Leia lui Han, "I love you", aşa şi Lucas răspunde de dincolo de geamul blindat de la ILM, "I KNOW".

Alin Ludu Dumbravă,
care n-a apucat să ajungă cavaler Jedi dar mai are timp (şi spaţiu, că ne şi îngrăşăm cu vârsta)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus