octombrie 2013
Festivalul de Film Documentar One World România, 2013
În perioada 14-19 octombrie 2013, Asociaţia One World Romania organizează la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti evenimentul intitulat "Focus: Holocaust / Împotriva uitării şi a negării". One World Romania încearcă să aducă în prim plan un subiect neglijat şi trucat, a cărui simplă menţionare încă irită, tocmai pentru că este atât de important. Pornind de la filme documentare, vom explora împreună Holocaustul din România şi vom discuta despre repercusiunile acestui tragic episod istoric asupra societăţii româneşti de azi.

De-a lungul celor şase zile vor avea loc proiecţii de film, dezbateri, ateliere pentru profesori şi elevi de liceu, în încercarea de a crea un context pentru rememorare, împotriva uitării şi a negării. În deschiderea evenimentului, pe 14 octombrie 2013, la ora 19:00 va avea loc vernisajul expoziţiei "Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi". Expoziţia, prezentată în premieră la Bucureşti, aduce la lumină filmul tulburător al evenimentelor din iunie 1941.
 
În fiecare seară, la Studioul Horia Bernea vor avea loc proiecţii de film, urmate de o serie de discuţii cu invitaţii evenimentului, pe diferite teme - Extremism şi xenofobie, ieri şi azi, Holocaustul romilor din România, De la fascism la comunism. Filmele proiectate în cadrul evenimentului de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român vor fi: Odessa (regia Florin Iepan), Turner Film Diaries (regia James T. Hong), Purity Beats Everything (regia Jon Bang Carlsen), Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII (regia Michelle Kelso) şi Charging the Rhino (regia Simcha Jacobovici).
 
Pentru a doua oară în 2013, va avea loc o proiecţie maraton a capodoperei lui Claude Lanzmann - Shoah, considerat încă cel mai important film realizat vreodată despre Holocaust. Cele 550 de minute de proiecţie, împărţite în 4 episoade, sunt programate pentru zilele de joi, vineri şi sâmbătă (17-19 octombrie 2013) la Studioul Horia Bernea, începând zilnic cu ora 19:00.
 
Miercuri, 16 octombrie 2013 va avea loc un atelier educaţional pentru profesori de liceu, susţinut de Florin Iepan, iar sâmbătă, 19 octombrie 2013, reprezentanta Anne Frank House din Amsterdam, Tali Padan va susţine un workshop educaţional pentru elevi de liceu.

Programul complet al evenimentului

Luni, 14 octombrie 2013

ora 19h00, Sala Foaier, Vernisajul expoziţiei Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi
În vara anului 2011, Muzeul Unirii din Iaşi a găzduit expoziţia organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel". O prezentăm în premieră publicului bucureştean.
 
ora 20h30, Studioul Horia Bernea, proiecţie de film urmată de o dezbatere
Odessa (regia: Florin Iepan, România/Germania, 2013, 55')
În ce măsură sunt românii dispuşi să reflecteze asupra unui episod din istoria lor, execuţiile din Odessa din octombrie 1941, una din execuţiile în masă majore din timpul războiului şi poate cel mai întunecat moment din istoria ţării? Ceea ce pare la început un experiment social cu pretextul de a realiza un documentar devine cu timpul un experiment personal. Filmul provoacă publicul să reflecteze asupra istoriei şi a ecourilor ei.
 
Marţi, 15 octombrie 2013

ora 18h00, Sala Foaier, Masterclass Reprezentări ale Holocaustului în filmul documentar cu Alexandru Solomon
 
ora 20h00, Studioul Horia Bernea, proiecţie de film urmată de o dezbatere cu tema Extremism şi xenofobie, ieri şi astăzi
The Turner Film Diaries (regia: James T. Hong, Olanda/Taiwan, 2012, 26′)
Un pseudo-documentar inspirat de cartea publicată în 1978 de William Pierce - un manifest extremist camuflat sub forma unei ficţiuni despre o acţiune de purificare etnică globală încheiată cu succes.
Purity Beats Everything (regia: Jon Bang Carlsen, 2007, 52′)
Filmul povesteşte cum este să creşti într-o ţară de poveste, învecinată Germaniei. Din absenţa adevărului despre implicarea culturii scandinave în ceea ce este răul de neconceput născut din dorinţa de a "purifica" alte culturi, se naşte o tăcere stânjenitoare.
 
Miercuri, 16 octombrie 2013

ora 11h00, Sala Foaier, Atelier educaţional pentru profesori, susţinut de Florin Iepan şi Alexandru Florian / (participarea se face pe baza unei înscrieri prealabile la [email protected])
 
ora 18h00, Studioul Horia Bernea, proiecţie de film urmată de o dezbatere cu tema Holocaustul romilor din România
Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII (regia: Michelle Kelso, USA / România, 2005, 2012, 52′)
În România, peste 25.000 de romi au fost deportaţi în lagărele din Uniunea Sovietică. Peste jumătate dintre ei au murit. După şaizeci de ani de la încheierea războiului, deportarea romilor nu a fost recunoscută în textele de istorie, şi nu există monumente de comemorare a morţii lor.
Filmul adună mărturiile supravieţuitorilor despre experienţele lor din perioada deportării şi lupta pentru a supravieţui bolii, brutalităţii şi crimelor în masă. De asemenea, documentarul abordează şi un context european mai larg, inclusiv deportarea evreilor români.
 
ora 20h00, Studioul Horia Bernea, proiecţie de film urmată de o dezbatere cu tema De la fascism la comunism
Charging the Rhino (regia: Simcha Jacobovici, Canada, 2007, 52′)
Simcha Jacobovici ne prezintă o explorare personală şi complexă în cele mai întunecate momente ale istoriei familiei sale române. Strâns laolaltă cu rudele spre a fi executaţi în masă în 1941, tatăl lui Jacobovici a fost împuşcat, supravieţuind însă într-un mod miraculos cu un glonte pătruns lângă inimă. Vărul lui Jacobovici a avut o soartă şi mai bizară: a supravieţuit războiului, dar a fost forţat să joace într-un film comunist de propagandă.
 
Joi, 17 octombrie 2013
 
ora 19h00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franţa, 1985, prima parte - 149')
Realizat pe parcursul a 11 ani, Shoah include interviuri cu supravieţuitori ai lagărelor de concentrare, comandanţi ai SS şi martori ai evenimentelor. De multe ori, în timpul filmărilor, Lanzmann s-a folosit de identităţi false şi camere ascunse, filmând în secret foşti nazişti. În contrast cu portretele supravieţuitorilor, publicului îi sunt arătate peisaje contemporane idilice, care acoperă morminte comune ale milioanelor de victime. Ca intervievator, Claude Lanzmann nu este deloc detaşat - întrebările lui sunt extrem de personale, forţându-i pe intervievaţi să răspundă la chestiuni cu care aceştia n-ar dori să se confrunte.
 
Vineri, 18 octombrie 2013

ora 19h00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franţa, 1985, partea a 2-a - 117')
 
Sîmbătă, 19 octombrie 2013
 
ora 12h00, Sala Foaier, Atelier educaţional pentru elevii de liceu, susţinut de Tali Padan (Anne Frank House, Amsterdam) / (participarea se face pe baza unei înscrieri prealabile la [email protected])
 
ora 17h00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franţa, 1985, partea a 3-a - 142')
 
ora 20h00, Studioul Horia Bernea, Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franţa, 1985, partea a 4-a - 142')


Aşadar, One World Romania vă aşteaptă între 14 şi 19 octombrie 2013, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român la un eveniment necesar pentru societatea actuală. Nimic nu este mai imprevizibil decât trecutul, spunea Orwell. Cunoscându-l, vom avea mai puţine surprize în viitor. Intrarea este liberă.
 
Organizatori: Asociaţia One World Romania
Parteneri: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel", Centrul Ceh Bucureşti, Anne Frank House
Parteneri media: Revista 22, 24FUN, Radio France Internationale, Hotnews.ro, LiterNet.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus