Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013

20 de ani de cinema documentar la Astra Film Festival Sibiu, 2013

octombrie 2013
La Astra Film Festival 2013 spectacolul lumii poate fi urmărit timp de 7 zile pe marele ecran. Filmele ediţiei aniversare ţintesc subiecte actuale de o mare diversitate, de la modul necunoscut în care funcţionează marile corporaţii din mediul online, Google (Google şi creierul mondial, filmul de deschidere) şi Facebook (Nebunia Facebook), la cele mai intime poveşti Trei surori (Bing Wang), şi până la realităţi controversate, exploatarea gazelor de şist în Polonia şi SUA şi protestele anticorporatiste, Drill Baby Drill, proiecţia fiind urmată de o sesiune Q&A cu regizorul, Lech Kowalski.

Retrospectiva ultimilor 20 de ani

Programul aniversar rememorează filme şi personalităţi marcante din ediţiile anterioare. AFF 2013 propune o selecţie retrospectivă de filme de colecţie realizate de legende veritabile ale filmului documentar, cum ar fi Bob Connolly (Australia) şi John Marshall (SUA), dar şi sesiuni de masterclass cu autori premiaţi în trecut la AFF. Documentarul românesc din ultimii 20 de ani este şi tema principală a unei ample conferinţe, România sub lupă, o încercare de a oferi răspunsuri la întrebarea: Ce fel de Românie s-a conturat prin producţia a sute de documentare făcute în România în această perioadă? De asemenea, 20 de directori de festivaluri internaţionale de film din Europa, America şi Africa de Sud îşi dau întâlnire la Sibiu pentru Industry Meeting.

Filme în premieră absolută

AFF continuă tradiţia ediţiilor trecute şi aduce pe ecrane filme în premieră absolută. Combinatul, Cântece pentru un muzeu, Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, Valea plângerii, Speranţe la vânzare, Internetul se închide, În numele primarului pot fi văzute în premieră doar la Sibiu, cele mai multe fiind proiectate în prezenţa regizorului sau chiar a personajelor din film.

O competiţie la superlativ

Nume consacrate pe plan internaţional, Sergei Loznitsa, Nicolas Phillibert, Lucien Castaing Taylor şi Verena Paravel, Wang Bing, Nikolaus Geyrhalter sau Ben Lewis, dar şi regizori emergenţi îşi dau întâlnire la AFF, pentru a oferi publicului un regal vizual al realităţii contemporane. Cele mai aşteptate şi apreciate filme ale momentului, produse în România şi în lume, sunt prezentate în cele 5 secţiuni competiţionale: International, Central & Eastern Europe, Romania, Student şi EcoCinematogrAFF, dar şi în 2 secţiuni speciale: Incredibil şi Made in Romania. Un juriu alcătuit din cineaşti şi specialişti de top vor evalua filmele şi vor desemna câştigătorii ediţiei aniversare: Gaby Babic (GER), director Goest Fest of Eastern & Central Europe; Cristi Puiu (RO), regizor; Lesedi Oluko Moche, director Encounters SA Doc Fest, Africa de Sud; Pawel Kloc (POL), regizor; Hussain Currimbhoy (UK), director artistic Sheffield Doc IFF; Elena Danilko, director artistic Moscow IFF on Visual Anthropology; Petr Lom (CAN), regizor; Michael Stewart, director London Open City IFF; Cristian Niţulescu, producător TV; Grit Lemke (GER), director artistic DocLeipzig.

Filme din peste 70 de ţări

Lansat în 1993, Astra Film Festival este cel mai vechi festival internaţional de film documentar din România şi din regiune şi singurul festival care a rezistat din acele vremuri până în prezent. În 2013, 1350 de filme din peste 70 de ţări ale lumii au fost înscrise la AFF ediţie aniversară care va avea loc la Sibiu între 14 şi 20 octombrie 2013.

Descarcă broşura Astra Film Festival, 2013, aici..

Toate articolele despre Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2013

Rocambolisme din Războiul Rece - The Bucureşti Experiment şi Afacerea Tănase, Andrei Gorzo
 Astra Film Festival 2013, a fost desemnat Festivalul Anului în România la Gala Premiilor Radio România Cultural, Comunicat de presă