octombrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Una dintre cele mai apreciate actriţe europene este invitata specială Les Films de Cannes à Bucarest, alături de regizorii Abdellatif Kechiche şi Amat Escalante. Sandrine Bonnaire (46 de ani) a jucat în peste 40 de filme, sub regia unor cineaşti renumiţi precum Maurice Pialat, Claude Chabrol, Agnès Varda, Jacques Rivette, Brian de Palma, Jacques Doillon, Patrice Leconte, André Téchiné, Raymond Depardon.


 
De şapte ori nominalizată la Premiile César, Sandrine Bonnaire a câştigat trofeul de două ori: în 1984, pentru debutul său în À nos amours, filmul lui Maurice Pialat care va fi proiectat la Bucureşti în retrospectiva dedicată regizorului, şi pentru interpretarea din Sans toit ni loi (1986), de Agnès Varda. Descoperită de Maurice Pialat pe când avea 17 ani şi distribuită într-un rol de adolescentă senzuală care descoperă dorinţa şi iubirea, Bonnaire a cucerit în scurt timp critica şi publicul. Cu Pialat a lucrat ulterior şi în Sous le soleil de Satan (unde joacă alături de Gérard Depardieu), filmul premiat cu Palme d'Or în 1987, şi Police - pelicule care pot fi văzute în festival. În 1995, performanţa din La cérémonie, în regia lui Claude Chabrol, i-a adus trofeul Coppa Volpi la Festivalul de la Veneţia. A făcut parte din juriile festivalurilor de la Berlin şi Veneţia.


De câţiva ani, Sandrine Bonnaire a trecut în spatele camerei de filmat. A debutat în regie cu Elle s'appelle Sabine, un documentar-confesiune despre sora actriţei, care suferă de autism, selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs, în 2007. Primul său lungmetraj de ficţiune, lansat în 2012, va fi prezentat în premieră la Bucureşti, în prezenţa actriţei: J'enrange de son absence. Cu William Hurt şi Alexandra Lamy, filmul proiectat în Semaine de la Critique 2012 este povestea a doi oameni separaţi de suferinţa provocată de pierderea copilului lor, care se regăsesc ani mai târziu.  


Adus în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, L'inconnu du lac, de Alain Guiraudie, a făcut vâlvă pe Coasta de Azur din cauza scenelor explicite de sex. Thriller-ul erotic este plasat undeva în sudul Franţei, într-un loc în care comunităţile de homosexuali se întâlnesc în fiecare an. "Vara. Un loc ascuns pe malul unui lac, un loc al bărbaţilor. Franck (Pierre Deladonchamps) se îndrăgosteşte de Michel (Christophe Paou), un bărbat frumos, puternic şi periculos. Franck o ştie, însă vrea să trăiască această pasiune", spune sinopsisul filmului premiat cu Queer Palm, trofeul dedicat producţiilor din selecţia oficială de la Cannes cu tematică gay. E un film despre iubire, sexualitate şi moarte pe care revista Les Inrockuptibles îl numeşte, fără urmă de ezitare, "o capodoperă". Juriul secţiunii Un Certain Regard i-a oferit, de altfel, regizorului Alain Guiraudie (Roi de l'évasion), Premiul pentru regie. 


Actorul Christophe Paou, invitatul Les Films de Cannes à Bucarest, le va povesti spectatorilor români despre culisele acestei producţii şi despre reacţiile de după Cannes, atât în ce priveşte filmul, cât şi pe el personal. În plină polemică despre adoptarea legii privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex în Franţa, afişul, un desen stilizat înfăţişând doi bărbaţi sărutându-se, a fost cenzurat în unele zone de către autorităţile locale. "Pentru mine, este un caz clar de cenzură şi de homofobie, în linie dreaptă cu bătălia pentru dreptul tuturor de a se căsători", declara atunci regizorul pentru La Depeche. În Franţa, filmul le-a fost interzis celor sub 16 ani. 


Christophe Paou a început cu roluri în seriale de televiziune, cel mai cunoscut fiind Maigret (2001), şi a continuat cu roluri secundare în producţii ca The Affair of the Necklace, alături de Hilary Swank şi Adrien Brody, Un Homme, un vrai, Le Voyage aux Pyrénées sau Les derniers jours du monde, regizate de Arnaud şi Jean-Marie Larrieu.


L'inconnu du lac va fi reprezentat la Bucureşti şi de producătoarea filmului, Sylvie Pialat, care deţine compania Les Films du Worso. Partenera, co-scenarista şi producătoarea multora dintre filmele lui Maurice Pialat, aceasta va introduce la Bucureşti câteva dintre peliculele incluse în retrospectiva dedicată regizorului. 

Biletele s-au pus în vânzare din 23 septembrie 2013, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiecţiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro.  Lista filmelor pentru care se pun în vânzare bilete va fi actualizată în permanenţă pe www.filmedefestival.ro.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus