octombrie 2013
Festivalul de film de animaţie anim'est 2013
Vă place diversitatea? Atunci, avem exact ceea ce vă trebuie! Câte zece scurtmetraje pentru toate gusturile, atât cât să vă declanşeze pofta pentru (ceea ce tot încercăm să vă facem să iubiţi...) animaţii. Şi de ce nu le-aţi iubi? Sunt şi mici, şi mari, şi vor să vă dăruiască fiecare câte un univers mai mult sau mai puţin ludic, colorat, dar de fiecare dată dornic să fie explorat. Poate vă imaginaţi că doar copiii mici se uită la aşa ceva. Nimic mai fals. Şi, până la urmă, puţină copilărie nu a omorât pe nimeni! Dacă le-aţi pierdut pe cele de sâmbătă seară, 5 octombrie 2013, din a doua zi de festival, le puteţi degusta pe cele de marţi, 8 octombrie 2013, de la Cinema Patria (14:30 şi 16:30) sau pe cele de vineri, 11 octombrie 2013, de la Cinema Studio (18:00).

5 Mètres 80, Regizor: Nicolas Deveaux, Ţara: Franţa
Mă bucur sincer că există acest exerciţiu vizual, pentru că altfel, ochii şi imaginaţia mea nu ar fi putut face o echipă atât de bună, încât să poată să-mi redea cum ar arăta o girafă (vezi înălţimea mai sus) care face sărituri într-un bazin olimpic! Şi nu numai o girafă, ci vreo şapte girafe, care exersează atât săriturile individuale, individual-compus, pe echipe, cât şi adăpatul sincron din apa din bazin. Un scurtmetraj plin de umor subtil, de la expresiile faciale impertubabile ale girafelor pasionate de nataţie, până la sistemele de propulsare în aer, care ţin loc de trambulină, livrat cu un realism de o acuitate demnă de National Geographic.


Chopper, Regizor: Lars Damoiseaux, Frederik Palmaers, Ţara: Olanda
Imaginaţi-vă un sistem matrioşca al unui circuit natural pradă-victimă. La început sunt doar două călugăriţe (insecte), din care o broască mănâncă una, apoi broasca e mâncată de un cocor, apoi cocorul e hăpăit de un crocodil, care e masacrat de un motociclist rebel pentru bunătatea de piele din care îşi va face o pereche de cizme, doar că la final, în drumul său pe motocicletă, călugăriţa care scăpase nevătămată la început, se izbeşte mortal de parbriz, iar motocicleta deraiază mortal, încheind apoteotic istoria crimelor. Un "cum ar fi dacă" scurt şi la obiect, redat la fel de realist vizual ca şi cel cu girafele, sporind efectul comic.

Dip N' Dance, Regizor: Hugo Cierzniak, Ţara: Franţa
Tehnologia nu a fost nicicând mai malefică în dreptatea pe care şi-o face cu propria mână, pentru că da, dacă eşti nesuferit cu ea, atunci ea se va răzbuna cu vârf şi îndesat! Un periplu muzical în casa (mai bine spus, în baia) unui dandy burghez căruia îi place să fie răsfăţat de electrocasnice şi de restul obiectelor automatizate, pe care le conduce ca un suveran tiranic. Doar că, aşa cum spune şi Tyler Burden din Fight Club, lucrurile pe care le posezi ajung într-un final să te posede, iar micul nostru alintat ajunge să cadă pradă propriului juke-box scurtcircuitat şi trezit la viaţă. Aici, comicul nu mai vine din realismul animaţiei, ci din gag-urile descrise vizual à la Disney. (Vezi un teaser aici.)

Mademoiselle Kiki et les Montparnos, Regizor: Amelie Harrault, Ţara: Franţa
Un excelent jurnal biografic animat despre cariera frumoasei Kiki (pe numele ei adevărat, Alice Prin), sursa de inspiraţie şi modelul unor artişti celebri de avangardă din secolul XX, precum Modigliani, Gustaw Gwozdecki, Pablo Gargallo, Man Ray, Mercel L'Herbier sau Fernand Légere, a cărei autobiografie (sursa de inspiraţie a filmului) a fost prefaţată de Ernest Hemingway şi Tsuguharu Foujita. Animaţia preia pe tot parcursul filmului din stilul celor despre care se aminteşte, într-un fel de colaj animat, care-ţi livrează, poate, cel mai bine, suflul şi intimitatea acelor vremuri, trimiţând subtil la o artă poetică animată. (Vezi filmul aici.)

Fugue / Fuga, Regizor: Juan Antonio Espigares, Ţara: Spania
O grafică foarte interesantă, în care corpurile, ca nişte manechine stilizate, fără imperfecţiuni, cu peruci foarte bine conturate (mi-a atras atenţia minuţiozitatea cu care era desenat părul personajelor), se amestecă într-un decor creionat nervos, iregular, pâlpâind în lumină, ca mai apoi, detaliile finisate să se mute de pe personaje pe decor, ca într-o schimbare de şarf. Această pendulare între două reprezentări diferite ale unei singure lumi susţine povestea animaţiei (în care se vor infiltra şi câteva secvenţe filmate) - rivalitatea dintre două fete, care cântă la vioară într-un conservator din Spania. Fuga interpretată de ele la vioară, în cadrul unui concurs, rimează cu atmosfera tensionată, pe care o creează conflictul dintre ele, în urma căruia, fata cea bună devine victima invidiei celeilalte.


Le labyrinthe, Regizor: Mathieu Labaye, Ţara: Belgia
A pătrunde în lumea unui deţinut înseamnă a-i explora monotonia şi rutina care-l duc la exasperare. Cam asta îşi propune şi scurtmetrajul de faţă, să te facă să pătrunzi, printr-un soi de exerciţiu experimental, în intimitatea unui deţinut şi în ritmul gândurilor lui, care se manifestă cel mai des prin defulări fizice sau psihice, arătate pe ecran prin puncte mici şi negre (ca nişte purici de ecran) care formează corpul unui bărbat deţinut şi care pâlpâie frenetic, ca un spirit ce vrea să spargă ecranul. (Vezi un teaser aici.)

Lake, Regizor: Steven Subotnick, Ţara: S.U.A.
Nişte umbre ciudate, proiectate pe un perete ca un tablou de Manet, merg în şir indian la o înmormântare pe un lac. Nu se ştie cine sunt, de unde vin sau unde se duc, dar bizareria lor îţi dă senzaţia ciudată că sunt prototipurile tuturor oamenilor de pe pământ. Suprarealist...

MO, Regizor: Jakub Kouřil, Ţara: Cehia
O bătrânică nostalgică (ca decupată dintr-un ziar) se hotărăşte să-şi ia un companion mecanic. M.O. Înseamnă de fapt un om mecanic, pe măsura vârstei şi a necesităţilor afective a celui care face comanda. Însă nimic nu se compară cu un suflet pereche, care să nu fie captiv în interiorul unui mecanism, iar bătrânica noastră îl va întâlni tocmai unde se aşteaptă mai puţin. O animaţie simpatică ce pare a fi o un colaj din cărţi poştele vechi, animate cu mult umor.


Planets, Regizor: Igor Imhoff, Ţara: Italia
Un caleidoscop de imagini ale universului, care vin peste tine, ca şi cum ai vrea să descoperi universul pentru prima dată. (Vezi un trailer aici.)

The Chase, Regizor: Philippe Gamer, Ţara: Franţa
Nu vei afla niciodată cine stă în spatele unui avatar animat (sau a patru avataruri animate) care conduce nebuneşte o maşină pe autostradă, e urmărit de poliţie, deturnează toată urmărirea, provoacă accidente, traversează o şosea ca un montagne-russe şi apoi se bucură c-a făcut toate astea. Ei bine, e doar o bătrânică (sau patru bătrânici) de la un azil care joacă un joc video!


Pentru şi mai multe astfel de bomboane animate de toate aromele, consultaţi programul Anim'est, 2013!

Descarcă programul anim'est, 2013, aici..


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus