mai 2005
Second Hand
Second Hand, mult aşteptatul film al regizorului Dan Piţa, va putea fi vizionat începând din 27 mai pe marile ecrane din toată ţara.

La avanpremiera din 23 mai vor păşi pe covorul roşu actorii şi echipa care au realizat filmul Second Hand. Alături de Mihai Calin şi Alexandra Dinu - care va întrerupe pentru cîteva zile filmările din Italia pentru a veni la lansarea lung-metrajului ce i-a oferit primul rol dramatic din carieră -, în roluri principale vor putea fi urmăriţi Răzvan Vasilescu şi tinerii actori Răzvan Oprea şi Adina Andrei.

Cea mai recentă pelicula a lui Dan Piţa reuneşte atît actori consacraţi ai scenei şi ai marelui ecran, ca Radu Panamarenco sau Eugenia Maci, Vlad Zamfirescu, Ecaterina Nazare, Laura Vasilescu, Mariana Liurca sau Gabriela Bobesi, cât şi tineri actori, cunoscuţi deja publicului larg, fie din piesele de teatru în care joacă, din lung-metraje internaţionale, filme de televiziune, clipuri muzicale sau publicitare şi cărora Dan Piţa le-a dat şansa debutului: Răzvan Oprea şi Adina Andrei (care joacă în Apus de soare, în regia lui Dan Piţa, la Teatrul Naţional din Bucureşti), Cătălin Neamţu (care apare în Visul lui Liviu, scurt-metrajul lui Corneliu Porumboiu, în Italiencele lui Napoleon Helmis, iar anul acesta a primit Premiul pentru cel mai bun actor în cadrul festivalului Cinemaiubit), Vasile Calofir (care a jucat şi el în Italiencele, în Întâmplările unei zile, în regia lui Petre Năstase şi Ioan Cărmăzan, după ce a apărut în Numai iubirea, sau în videoclipurile Tarafului din Clejani), Denis Ştefan (Modigliani, în regia lui Mick Davis), Elias Ferkin (a filmat de curînd pentru o producţie internaţională, după ce a apărut în clipuri publicitare pentru telefonie mobilă), Aureliu Surulescu (imaginea unor case de modă, a apărut în cîteva videoclipuri), Ela Mocanu, Antoaneta Cojocaru, George Remes, Tudor Mihăiţă şi mulţi alţii.

Lung-metrajul prezintă povestea relatiei dintre doi oameni care privesc dragostea din perspective foarte diferite. Dacă pentru Petre (Mihai Călin), întâlnirea cu Andreea se va transforma dintr-un simplu capriciu, într-un sentiment foarte puternic şi neaşteptat, pentru Andreea (Alexandra Dinu), întreaga poveste va lua forma unui blestem.

"Pentru Petre iubirea este absolut posesivă", spune Mihai Călin despre personajul său. "Relaţia pe care o are cu Andreea, de fapt, e mai mult construită în mintea lui. Îşi crează un univers propriu, care nu are legătură cu realitatea obiectivă". La rîndul ei, Alexandra Dinu, interpretează personajul principal feminin şi declară despre personajul ei, Andreea, că "este o tînăra sensibilă, serioasă, o fată matură pentru vârsta ei. Pentru ea distracţia nu a reprezentat niciodată o prioritate, deosebindu-se clar de celelalte tinere de vârsta ei."

Rolul tatălui Andreei, profesorul Nicolau, este interpretat de Răzvan Vasilescu. "Cineva spunea că îţi trebuie foarte mulţi ani ca să fii tînăr", spune actorul. "Lui Dan Piţa i se potriveşte vorba asta. După atîta timp el a rămas tînăr. Este un regizor admirabil".

Dacă cineva ar fi în măsură să caracterizeze într-o singură frază filmul, Second Hand, cu siguranţă cea mai indicată persoană ar fi regizorul Dan Piţa: "Lung-metrajul Second-Hand este un fel de Romeo şi Julieta al zilelor noastre şi pune doar cîteva întrebări legitime: încotro societate, încotro familie, încotro tînăra generaţie, încotro iubire?"
Regia: Dan Piţa Cu: Mihai Călin, Alexandra Dinu, Răzvan Vasilescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus