octombrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Asghar Farhadi, regizorul premiat cu Ursul de Aur la Berlin şi Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru excelentul Nader and Simin: A Separation (2011), care va fi proiectat şi în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, revine cu o dramă de familie care i-a adus actriţei din The Artist, Bérénice Bejo, un premiu de interpretare la Cannes. Le passé / The Past a câştigat şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes şi va reprezenta Iranul la Premiile Oscar 2014. 


Este o dramă "complexă şi adeseori sclipitoare, cu interpretări inteligente şi reţinute; are un mozaic elegant de detalii, răsturnări neaşteptate de situaţie, întorsături şi revelaţii pline de suspans", potrivit The Guardian. La patru ani de la despărţire, un bărbat vine de la Teheran la Paris, la cererea soţiei sale franceze, pentru a începe formalităţile de divorţ. În timpul scurtei sale şederi, acesta descoperă că între soţia lui şi fiica lor există o relaţie tensionată. Eforturile lui de a diminua acest conflict duc la dezvăluirea unui secret din trecut. Lui Bérénice Bejo i se alătură Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Sabrina Ouazani sau Valeria Cavalli. 

A impresionat juriul şi publicul de la Cannes şi actorul Bruce Dern, în Nebraska, cel de-al şaselea film al regizorului american Alexander Payne. La ceremonia de premiere de la Cannes, actorul a primit trofeul de interpretare pentru rolul unui bătrân care, convins că a câştigat lozul cel mare la o improbabilă tragere la sorţi prin corespondenţă, caută să ajungă în Nebraska pentru a-şi lua premiul. Familia, îngrijorată de ceea ce percepe ca fiind un început de senilitate, intenţionează să-l ducă la un azil, însă unul dintre fii îi face voia. Pe drum, bătrânul îl obligă să oprească pentru câteva zile în oraşul natal din Nebraska, unde îşi regăseşte întreg trecutul. 

Turnat în alb şi negru de-a lungul a patru state americane, filmul are pe generic actori cu experienţă şi non-profesionişti. Este, aşa cum remarca Scott Foundas, critic de film la "Variety", un soi de "odă pentru viaţa în oraşele mici din inima Americii şi pentru visele quijoteşti ale bătrânilor încăpăţânaţi care trăiesc în ele". Alexander Payne a mai regizat About Schmidt (2002), cu Jack Nicholson, Sideways (2004) sau The Descendants (2011), cu George Clooney. 

Un eveniment special la Les Films de Cannes à Bucarest va fi şi proiecţia documentarului Polluting Paradise (Garbage in the Garden of Eden), în regia lui Fatih Akin, proiectat în secţiunea Special Screenings la Festivalul de la Cannes, anul trecut. Regizorul german de origine turcă este multi-premiat pentru filme ca Gegen die Wand (Ursul de Aur la Berlin, 2004), The Edge of Heaven (Premiul pentru scenariu, Cannes 2007) sau Soul Kitchen (2009). 


Timp de cinci ani, Fatih Akin a documentat lupta locuitorilor unui sat din Turcia, Camburnu, cu guvernul, după ce acesta a decis că acolo va fi instalată o groapă de gunoi imensă. Ce şanse au oamenii simpli, de pretutindeni, în bătălia cu cele mai puternice instituţii ale statului?, e întrebarea de la care porneşte documentarul. Apariţia gropii de gunoi le-a schimbat profund vieţile: de la poluare şi mirosul insuportabil, până la ameninţarea că nimeni nu le va mai cumpăra produsele crescute în zonă. Distribuitorul în România al filmului este Independenţa Film. 

Cei interesaţi îşi pot cumpăra în avans bilete, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului.

De vineri, 11 octombrie 2013, au fost puse în vânzare bilete la mult-aşteptatul Only God Forgives, continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling, All is Lost, cu Robert Redford, A Touch of Sin, de Jia Zhangke, premiat pentru scenariu la Cannes, controversatul L'inconnu du lac - Premiul de regie Un Certain Regard pentru Alain Guiraudie - şi Van Gogh, în regia lui Maurice Pialat.  

Programul proiecţiilor poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun în vânzare bilete va fi actualizată în permanenţă pe www.filmedefestival.ro.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 şi 31 octombrie 2013, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus