octombrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Jim Jarmusch şi filmele cu vampiri - două alăturări care păreau improbabile până la Only Lovers Left Alive, pelicula proiectată în 2013 în competiţia Festivalului de la Cannes. "Vampirii n-au fost niciodată mai cool, mai cultivaţi şi, sincer vorbind, mai umani ca în comedia romantică a lui Jim Jarmusch", scria de curând Vanity Fair. Pentru revista The Hollywood Reporter, este "cel mai bun film al lui Jim Jarmusch din ultimii ani, cel mai probabil de la Dead Man, din 1995". 


Tom Hiddleston şi Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticaţi a căror istorie de amor durează de cel puţin câteva secole. Actualmente, el este un muzician underground profund deprimat din cauza drumului pe care a apucat-o omenirea, ea, o femeie puternică şi enigmatică care locuieşte în Tanger. Când se reîntâlnesc, idila lor e perturbată de sosirea surorii ei mai mici (Mia Wasikowska), o tânără pe cât de extravagantă, pe atât de incontrolabilă.


Jim Jarmusch este unul dintre cei mai celebraţi autori de film contemporani. Original, idiosincratic, minimalist, cu un umor negru inconfundabil, Jarmusch a regizat filme de referinţă ca Stranger than Paradise (1984), Down by Law (1986), Mystery Train (1989), Night on Earth (1991), Dead Man (1995), Coffee and Cigarettes (2003) sau Broken Flowers (Marele Premiu la Cannes, 2005).


O melodramă captivantă, superb jucată, cu doi actori fermecători în rolurile principale - Tahar Rahim şi Léa Seydoux - este Grand Central, regizată de Rebecca Zlotowski. Producţia proiectată în secţiunea Un Certain Regard la Cannes şi adusă în premieră la Bucureşti a primit atenţie specială din partea criticii internaţionale, care l-a descris drept una dintre cele mai frumoase reveniri la Cannes, după debutul cu Belle épine (inclus în Semaine de la Critique 2011). Ovaţionat la premiera canneză, Grand Central - dramă socială şi pasionant film de dragoste - s-a plasat printre favoriţii secţiunii la premii. Acţiunea este plasată într-o centrală nucleară, unde un tânăr angajat se îndrăgosteşte de frumoasa soţie a unui coleg.
 
 

Cinefilii români sunt invitaţi să-i întâlnească la ediţia 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest pe doi dintre cei mai influenţi critici de film ai momentului: Scott Foundas, de la Variety, şi Nick James, redactorul-şef al prestigioasei revistei britanice Sight & Sound. Cei doi critici se vor întâlni cu studenţii şcolilor de film şi vor introduce şi modera discuţiile pe marginea câtorva filme din program. 

Scott Foundas este chief film critic al publicaţiei americane Variety, poziţie pe care a ocupat-o anterior la renumita revistă Village Voice. Între 2010 şi 2012, a ocupat funcţia de director adjunct de programe pentru Film Society du Lincoln Center, fiind în acelaşi timp contributing editor al revistei Film Comment şi membru al comitetului de selecţie al New York Film Festival. Articolele sale au apărut şi pe Indiewire.com sau în The New York Times. Este consultant special al Festivalului de la Cannes şi membru al National Society of Film Critics din SUA.
 
Nick James este redactorul-şef al Sight & Sound, una dintre cele mai influente publicaţii din lume dedicate cinematografiei, editată de British Film Institute. De-a lungul timpului, Nick James a scris articole despre film, literatură şi artă pentru The Guardian, The Observer, The Independent, US Vogue, Time Out, The London Review of Books şi The Literary Review. În 2011, a primit o medalie specială din partea Telluride Film Festival, în numele Sight & Sound, pentru remarcabila contribuţie a revistei în lumea filmului.

Cei interesaţi îşi pot cumpăra în avans bilete, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului.

De vineri, 11 octombrie 2013, au fost puse în vânzare bilete şi la mult-aşteptatul Only God Forgives, cu Ryan Gosling, All is Lost, cu Robert Redford, A Touch of Sin, de Jia Zhangke, premiat pentru scenariu la Cannes, controversatul L'Inconnu du lac - Premiul de regie Un Certain Regard pentru Alain Guiraudie - şi Van Gogh, în regia lui Maurice Pialat.  Programul proiecţiilor pentru aceste filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun în vânzare bilete va fi actualizată în permanenţă pe site.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 şi 31 octombrie 2013, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus