octombrie 2013
Vie d'Adèle, La
Abdellatif Kechiche este regizorul filmului Adèle: Capitolele 1 şi 2 (La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 titlul original, Blue Is The Warmest Color, titlul în limba engleză), peliculă care în 2013 a primit premiul Palme d'Or la Cannes 2013.

Adèle: Capitolele 1 şi 2 (cu Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux) va avea premiera în România pe 1 noiembrie 2013 şi va avea o proiecţie specială în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Cu această ocazie va fi prezent la Bucureşti regizorul francez Abdellatif Kechiche. În România, filmul este distribuit de Independenţa Film.

Abdellatif Kechiche - actor, regizor şi scenarist

Abdellatif Kechiche (53 de ani) este un actor, regizor şi scenarist francez de origine tunisiană crescut la Nisa de la vârsta de 6 ani.

Debutul său regizoral a fost în anul 2000, cu La faute à Voltaire / Poetical Refugee, o dramă despre fenomenul social al emigraţiei. Scenariul este scris tot de Kechiche.

În 2005 şi în 2008 câştigă de două ori César-ul. Mai întâi pentru Games of Love and Chance (2003) - "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor". Apoi pentru The Secret of the Grain (2007) - "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film". Acesta din urmă, The Secret of the Grain, a obţinut şi premiul FIPRESCI, plus alte trei premii şi a fost selectat în competiţia oficială pentru "Leul de Aur" a Festivalului de la Veneţia, în 2007.

În 2008 i se decernează medalia Charlemagne pentru media europeană, atât lui Abdellatif Kechiche, cât şi regizorului de origine turcă Fatih Akin.

Ca actor, a jucat în thriller-ul psihologic Sorry, Haters (2005), în regia lui Jeff Stanzler, unde a avut rolul unui şofer de taxi pe nume Ashade. Filmul vorbeşte despre viaţa unui taximetrist arab din New York post evenimentele 9/11 din SUA. Sorry, Haters a prins selecţia oficială la Festivalul de Film de la Toronto.

În 2010 regizează Vénus noire, povestea unei sclave de culoare din Africa anilor 1800 aflată sub dominaţie olandeză, care fuge în Europa. Filmul este nominalizat la César în 2011pentru "Cea mai promiţătoare actriţă": Yashima Torres, iar Abdellatif Kechiche câştigă Equal Opportunity Award la Veneţia şi este nominalizat pentru Leul de aur.

Adèle: Capitolele 1 şi 2 / La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 este cel de-al cincilea lungmetraj al său. La Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta, filmul a câştigat cel mai important premiu: Palme d'Or, împreună cu premiul FIPRESCI. Alături de Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz şi alţii, din juriul prezidat de Steven Spielberg a făcut parte şi Cristian Mungiu.

De ce Adèle?

Întrebat dacă este numai o coincidenţă faptul că una din actriţele principale se numeşte în realitate tot Adèle (Adèle Exarchopoulos), ca şi personajului ei, Abdellatif Kechiche a dezvăluit că nu e tocmai o coincidenţă.

"În scenariul iniţial era Clémentine. Clémentine a devenit Adèle pentru că am vrut ca actriţa să-şi păstreze numele. Oricum, asta nu o deranja. Am considerat că o va ajuta să se integreze rolulului. De asemenea, am preferat numele acesta pentru sonoritate: şi Adèle şi Emma şi Léa sunt uşoare, diafane. Bineînţeles, ăsta este un lucru subiectiv. În plus, a mai contat faptul că Adèle înseamnă dreptate în limba arabă."

Dreptatea şi clasele sociale

De fapt, justiţia, mai precis dreptatea socială, este o temă recurentă în filmele lui Abdellatif Kechiche. "Aproape că a devenit o obsesie", recunoaşte regizorul într-un interviu. "Adèle aparţine clasei muncitoare - clasă căreia îi aparţin şi eu -, iar Emma provine dintr-o elită intelectuală, artistică. Fiecare dintre eroine este constrânsă de clasa ei socială. Dificultăţile, blocajul pe care îl au în relaţia lor, lucruri care provoacă ulterior despărţirea, sunt cauzate de diferenţele sociale. Diferenţele dintre aspiraţiile lor. Homosexualitatea - care ar fi mai mult sau mai puţin tolerată şi înţeleasă de cei din jur - nu e totul aici."

Primăvara arabă şi revoluţia sexuală

Venind vorba de homesexualitate, regizorul de origine tunisiană a fost întrebat cum de a decis să regizeze un asemenea film, probabil extrem de controversat şi chiar interzis în lumea arabă. Kechiche: "Odată ce am văzut filmul complet am stat şi m-am gândit: Asta nu are cum face decât bine tineretului tunisian. O revoluţie nu are cum să fie completă dacă nu este şi o revoluţie sexuală".

Referitor la scenele de sex, Abdellatif Kechiche explică: "Ce am încercat să fac atunci când am filmat acele scene a fost să redau ceea ce eu găsesc că e frumos. Aşa că, le-am filmat ca pe nişte tablouri, ca pe nişte sculpturi. Am petrecut o mult timp punînd luminile astfel încât să ne asigurăm că arată frumos."


Adèle: Capitolele 1 şi 2 - Sinopsis

Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi.
Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite lui Adèle să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi adult. Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.
---------------------------------------------

La vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Poliţist, adjectiv, Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.


Resurse online:
La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2 - trailer HD subtitrat RO
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Abdellatif Kechiche Cu: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche, Jeremie Laheurte, Catherine Salée

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus