Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Premieră absolută la Sfântu Gheorghe cu Teatrul JEL al lui Josef Nadj - Wilhelm-dalok / Melodii Wilhelm

octombrie 2013
Josef Nadj şi ale sale spectacole au ajuns peste tot în lume, inclusiv în România, dar Sfântu Gheorghe este oraşul care va găzdui o premieră absolută a celebrului coregraf-dansator francez, de origine maghiară. Este vorba de Wilhelm-dalok / Melodii Wilhelm, un spectacol în regia lui Josef Nadj, ale cărui surse de inspiraţie sunt poemele din volumul omonim al poetului maghiar contemporan Tolnai Ottó. Premiera absolută cu această ofertă artistică europeană, care îi are protagonişti pe Josef Nadj şi Bicskei István, va deveni realitate în spaţiul cultural deschis de Programul Sfântu Gheorghe - Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc.

Josef Nadj (Nagy József) s-a născut în Serbia, într-o familie de etnici maghiari. În anul 1986, îşi înfiinţează la Paris propria companie, Theatre JEL, care se bucură astăzi de notorietate mondială. Canard Pékinois este primul său spectacol cu care, în 1987, a trezit interesul lumii teatrale. Josef Nadj s-a impus prin spectacolele sale drept unul din cei mai importanţi fondatori şi promotori ai formulei de teatru-dans. Din anul 1995, este directorul Centrului Naţional de Coregrafie din Orleans, care este recunoscut ca unul dintre cele mai competitive spaţii de teatru contemporan. Josef Nadj este câştigătorul a numeroase premii - la Belgrad, Hamburg, Chividale, Perigaux, Moscova (Masca de Aur), din partea UNICEF, ş.a. - printre care şi a prestigiosului "Premio Europeo per il Teatro Taormina" (în 2001).

Tolnai Ottó este un clasic în viaţă al poeziei maghiare, născut în Voivodina, iar la ora actuală trăieşte în Ungaria. Este o figură marcantă a legendarei reviste literare maghiare din Voivodina, Új Symposion, fiind şi redactorul-şef al publicaţiei încă din 1969. Wilhelm-dalok / Melodii Wilhelm este un volum de referinţă în creaţia autorului, eroul său fiind Wilhelm, un Orfeu de provincie, care a devenit un personaj fabulos al literaturii maghiare contemporane şi care, în curând, va intra şi în galeria marilor personaje din teatru, în viziunea lui Josef Nadj - un artist complex, coregraf-interpret-regizor, cu experienţă în construirea de spectacole pe partituri celebre din literatura universală, Kafka, Beckett sau Borges. Acum a venit timpul scriitorului Tolnai Ottó şi ne bucurăm că Wilhelm-dalok / Melodii Wilhelm va avea prima sa reprezentaţie pe scena Teatrului din Sfântu Gheorghe.

Premiera absolută de la Sfântu Gheorghe, cu spectacolul Teatrului JEL, va avea loc pe 30 octombrie 2013, ora 19, la Noul Studio al oraşului, în organizarea Teatrului de Mişcare Studio M, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi Asociaţia Culturală şi de Tineret Moira.

Toate articolele despre Articole diverse

O personalitate proteiformă - Dan Mastacan, Gigi Căciuleanu
 Amintiri teatrale (II): Albul şi oglinda iubirii - Triumful dragostei, 2005, Octavian Neculai
 Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad în luna aprilie 2017 la Bucureşti, Comunicat de presă