octombrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Maurice Pialat (1925 - 2003), regizorul cu una dintre cele mai pasionante biografii din lumea filmului, va fi celebrat la cea de-a patra ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, printr-o amplă retrospectivă. În 2013 se împlinesc 10 ani de la dispariţia celui care a marcat profund cinematografia franceză şi carierele unor actori ca Sandrine Bonnaire, Gérard Depardieu sau Isabelle Huppert.

Actriţa pe care Pialat a descoperit-o pe când avea 15 ani, Sandrine Bonnaire, şi partenera lui de viaţă timp de 20 de ani, Sylvie Pialat, vor vorbi despre filmele sale la Bucureşti, în primul weekend al Les Films de Cannes à Bucarest. Sâmbătă, 26 octombrie 2013 la Cinema Studio, de la ora 17.00, după proiecţia documentarului Maurice Pialat, l'amour existe (14.00) şi a filmului À nos amours (15.30), va avea loc  o discuţie despre opera lui Maurice Pialat moderată de scenaristul şi regizorul Răzvan Rădulescu. Invitaţi: Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire şi Nick James (redactorul-şef Sight & Sound).


11 lungmetraje (dintre care unul de televiziune) în 27 de ani, zeci de proiecte şi idei rămase doar pe hârtie, producţii dificile, întrerupte de nenumărate ori, şi o reputaţie de cineast exigent şi imprevizibil - Maurice Pialat a avut un traseu greoi şi atipic în lumea filmului. Filmele sale sunt profund legate de viaţa sa. Relaţiile de familie, iubirile sale, moartea celor dragi, apariţia unicului său copil, obsesiile sale, toate se regăsesc în scenariile pe care le-a transpus pe ecran, dar şi în cele care nu s-au concretizat niciodată. Din cele 11 lungmetraje, şase au fost întrerupte o perioadă din diverse motive, în special din cauza conflictelor şi a lipsei banilor.

Maurice Pialat s-a considerat dintotdeauna un cineast abandonat. Un cineast fără familie. Solitudinea aceasta a hrănit în el resentimente şi remuşcări. Tot ea a alimentat opera sa, densă şi substanţială: zece lungmetraje, plus o capodoperă de şase ore pentru televiziune, La Maison des bois, cărora li se adaugă o mână de scurtmetraje, printre care şi excelenta serie despre Istanbul. Singurătatea şi abandonul, resentimentele şi remuşcările sunt inima creaţiei cinematografice a lui Maurice Pialat. - Serge Toubiana, directorul Cinematecii Franceze.

"Pentru mine, filmele lui sunt spectaculoase. Mă fascinează amestecul de sarcasm şi tandreţe cu care-şi tratează personajele, felul direct şi nepretenţios în care povesteşte şi mai ales curiozitatea lui autentică. Văzându-i filmele, ai sentimentul că improvizează mereu, că a plecat la drum fără un plan clar, dar filmul se construieşte viu şi surprinzător din descoperirile pe care le face, iar în final totul pare la locul lui, nu te-ai gândi să schimbi un cadru sau o nuanţă de interpretare", spune regizorul Radu Muntean. Textul lui, alături de cele ale scenariştilor Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, poate fi citit integral în broşura specială dedicată Retrospectivei Maurice Pialat, care poate fi descărcată de aici: http://we.tl/WsWXmsA8i6). 

Debutul său a venit la 43 de ani, cu L'enfance nue (1967), suficient de târziu încât să fi rămas în afara curentului de cineaşti consacraţi care formau Noul Val. La sfârşitul anilor 50 şi începutul anilor 60, în timp ce François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol lucrau intens pe platouri, Pialat filma scurtmetraje cu resturi de peliculă, documentare fără sonor despre Istanbul (Pehlivan, Istanbul, Byzance, Corne d'Or, Bosphore şi Maître Galip) - de o poezie şi o inocenţă ce amintesc de fraţii Lumière - despre Franţa (seria Les Chroniques de France), dar şi ficţiune. 

Retrospectiva va fi prezentată la Bucureşti de Sylvie Pialat, partenera de viaţă, co-scenarista unora dintre filmele celebrului cineast şi fondatoarea companiei Les Films du Worso. La 22 de ani, l-a cunoscut pe platourile de filmare ale peliculei À nos amours şi i-a devenit cea mai apropiată colaboratoare, rămânându-i alături până la sfârşitul vieţii. Fiul lor, născut în 1991, pe când Pialat avea 66 de ani, a jucat în filmul Le Garçu, la doar patru ani. "Timp de 20 de ani, eu şi Maurice nu am stat despărţiţi niciodată. Nici măcar o zi", mărturisea ea într-un interviu pentru Le Nouvel Observateur.

La începutul anului, Sylvie Pialat a donat Cinematecii Franceze notiţe, scenarii, manuscrise, fotografii, caiete, corespondenţă, afişe, şi circa 40 de tablouri pictate de regizor. Cinemateca le-a reunit într-o expoziţie numită Maurice Pialat, peintre et cinéaste.

Maurice Pialat nu a avut priză doar la critica de film, ci şi la public. Nous ne vieillirons pas ensemble, un film autobiografic despre dilemele unui bărbat cu o viaţă amoroasă complicată, a fost un succes răsunător în sălile din Franţa, în anul 1972, cu peste 1,7 milioane de spectatori. Foarte popular a fost şi Loulou (1980), cu Isabelle Huppert şi Gérard Depardieu în rolurile principale, prezentat în selecţia oficială la Cannes, care a avut aproape un milion de spectatori în Franţa şi a fost nominalizat la trei premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film. 


Aproape un milion de bilete vândute a avut şi À nos amours (1983), povestea aventurilor amoroase ale unei tinere. Filmul a lansat cariera actriţei Sandrine Bonnaire şi a fost premiat cu trofeul César pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună interpretare feminină. Recordul lui Maurice Pialat în materie de box office - 1,8 milioane de spectatori - este Police (1985), cu Sophie Marceau şi Gerard Dépardieu, un film surprinzător şi antrenant despre lumea legii şi cea a fărădelegii, legate printr-o poveste de dragoste. Sous le Soleil de Satan, premiat cu Palme d'Or în 1987, l-au confirmat drept pe unul dintre cei mai importanţi autori de film.


Van Gogh (1991), un film despre ultimele 67 de zile din viaţa pictorului Vincent Van Gogh, a fost selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a fost distins cu Premiul César pentru Cel mai bun actor în rol principal (Jacques Dutronc). Ultimul său film, Le Garçu (1995), este o declaraţie de dragoste către fiul său, Antoine Pialat, care îşi joacă propriul rol, alături de Gérard Depardieu. Tatăl trăieşte din plin "senzaţia că n-a iubit şi că n-a fost iubit vreodată mai mult ca acum".


Programul retrospectivei Maurice Pialat
  1.  
  2. L'enfance nue
 1968 | 83' | Bienala de la Veneţia, 1968 / Premiul Jean-Vigo, 1969
 Cu: Michel Tarrazon, Raoul Billerey, Henri Puff, Marie-Louise Thierry, René Thierry
Purtat dintr-o familie în alta, François e un copil problematic pentru asistenţii sociali. Până într-o zi, când este primit în casa unor bătrâni afectuoşi.
Luni, 28 octombrie 2013, 20.00 - Cinema Elvira Popescu. În prezenţa producătoarei Sylvie Pialat

Nous ne vieillirons pas ensemble 
 1972 | 106'| Premiul de interpretare masculină pentru - Jean Yanne, Cannes 1972
 Cu: Marlène Jobert, Jean Yanne, Macha Méril
Jean este regizor şi are soţie, dar petrece mai mult timp cu amanta sa, Catherine. Într-o zi, o ceartă puternică declanşează un şir de dispute urmate de împăcări. 
 Miercuri, 30 octombrie 2013, 16.00 - Cinema Elvira Popescu

La gueule ouverte 
 1974 | 82' 
 Cu: Hubert Deschamps, Monique Mélinand, Philippe Léotard, Nathalie Baye 
 Agonia lentă a unei femei bolnave de cancer, îngrijită de soţul şi de fiul ei.
 Joi, 31 octombrie 2013, 16.00 - Cinema Studio

Passe ton bac d'abord 
 1978 | 86'
 Cu: Sabine Haudepin, Philippe Marlaud, Jean-François Adam
 Undeva în nordul Franţei, la Lens, nişte adolescenţi se pregătesc, fără entuziasm, de bacalaureat.
 Joi, 31 octombrie 2013, 16.00 - Cinema Elvira Popescu

Loulou 
 1980 | 110'| Competiţie, Cannes 1980
 Cu: Isabelle Huppert, Gérard Depardieu, Guy Marchand, Humbert Balsan 
 O poveste dragoste între un pierde-vară nu întotdeauna simpatic, Loulou, şi o tânără căsătorită. 
 Duminică, 27 octombrie 2013, 16.30 - Cinema Studio

À nos amours 
 1983 | 102'| Premiul César pentru cel mai bun film, 1984 / César pentru tânără speranţă - Sandrine Bonnaire
 Cu: Sandrine Bonnaire, Evelyne Ker, Dominique Besnehard, Pierre-Loup Rajot, Cyril Collard, Maurice Pialat 
 La 15 ani, Suzanne descoperă cu luciditate şi cu oarecare amărăciune sexul şi dragostea.
 Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 15.30 - Cinema Studio. Discuţie Retrospectivă. Invitaţi: Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire, Nick James, Răzvan Rădulescu
Miercuri, 30 octombrie 2013, 16.30 - Cinema Pro

Police
 1985 | 113'| Competiţie, Festivalul de la Veneţia 1985
 Cu: Sophie Marceau, Gérard Depardieu, Richard Anconina
 Un poliţist în acelaşi timp brutal şi sensibil e bulversat de întâlnirea cu Noria. Povestea lor neobişnuită de dragoste e legată de traficul de droguri. 
 Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 12.00 - Cinema Elvira Popescu

Sous le soleil de Satan 
 1987 | 108'| Palme d'Or, Cannes 1987
 Cu: Gérard Depardieu, Sandrine Bonnaire, Maurice Pialat
 Un călugăr plin de îndoieli privind vocaţia sa o întâlneşte pe Mouchette, o tânără care şi-a ucis iubitul. O relaţie stranie se leagă între cei doi. 
 Vineri, 25 octombrie 2013, 20.00 - Cinema Elvira Popescu. În prezenţa actriţei Sandrine Bonnaire şi a producătoarei Sylvie Pialat

Van Gogh 
 1991 | 158'| Competiţie, Cannes 1991/ César pentru Cel mai bun actor - Jacques Dutronc/ Premiul Michel Simon pentru Cea mai bună actriţă - Elsa Zylberstein
 Cu: Jacques Dutronc, Alexandra London, Bernard Le Coq, Gérard Séty, Elsa Zylberstein
 Filmul urmăreşte ultimele 67 de zile din viaţa pictorului Vincent van Gogh.
 Vineri, 25 octombrie 2013, 16.30 - Cinema Studio. În prezenţa producătoarei Sylvie Pialat

Le garçu 
 1995 | 103'
 Cu: Gérard Depardieu, Géraldine Pailhas, Antoine Pialat, Dominique Rocheteau 
 Gerard îşi vede fiul crescând. Şi are senzaţia că n-a iubit şi că n-a fost iubit vreodată mai mult ca acum.
 Duminică, 27 octombrie 2013, 13.00 - Cinema Elvira Popescu 

Maurice Pialat, L'amour existe
 2006 |81' |documentar
 Regia: de Jean-Pierre Devillers, Anne-Marie Faux 
 Imagini de arhivă cu Maurice Pialat la filmări, secvenţe din filme, interviuri cu apropiaţii săi sau cei care i-au trecut vreodată prin platouri refac traseul unuia dintre cei mai importanţi cineaşti ai ultimelor decenii.
 Sâmbătă, 26 octombrie 2013, 14.00 - Cinema Studio

Biletele se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro şi la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro şi la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la proiecţiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuţii şi masterclass-uri.  

Programul complet Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat aici.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo.

Festivalul are loc între 25 şi 31 octombrie 2013, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus