noiembrie 2013
Start Anew World / O Lume Nouă
Regizoarea Luiza Pârvu pregăteşte în aceste zile la New York, alături de o echipă internaţională, filmările scurtmetrajului independent Start Anew World / O Lume Nouă, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi. Primul film care se apropie de drama trăită de generaţia de emigranţi "uitată" de manualele de istorie, Start Anew World / O Lume Nouă, este produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu şi Adriana Răcăşan (co-producător).

Scurtmetrajul aflat în pre-producţie caută, încă, mijloace pentru a-şi asigura bugetul necesar filmării, prin intermediul unei campanii de strângere de fonduri:
www.igg.me/at/StartAnewWorld
. Puteţi contribui până pe 13 noiembrie 2013.

Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloş călătoreşte însărcinată dintr-un sat din Transilvania natală până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a-şi întâlni soţul, pe Pavel. La destinaţie o aşteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente şi datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viaţa pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează însă, de soarta Annei şi de sentimentele lui Petru faţă de ea. Lumea Nouă nu e doar un tărâm al promisiunilor, ci şi unul al capcanelor.

Dintre cele două milioane de emigranţi din Austro-Ungaria ajunşi în SUA între 1900 şi 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croaţi au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-şi riscuri astăzi greu de conceput. Astfel, numai în decembrie 1907, în minele de cărbuni de pe coasta de Est a SUA şi-au pierdut vieţile aproximativ 900 de emigranţi, îngropaţi în galerii de mină construite precar, fără ventilaţie şi fără norme elementare de siguranţă.

Născută în 1986 şi absolventă a Facultăţii de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise şi produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri şi evenimente de film din ţară şi străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranţă pentru regia filmului Draft 7.

Regizoarei i-a fost oferită în 2012 o bursă pentru a putea urma un masterat de Regie de Film în cadrul New York University Tisch School of the Arts. Printre absolvenţii Institutului de Film şi Televiziune al Tisch School of The Arts se numără regizori precum Woody Allen, Martin Scorsese, Ang Lee, Charlie Kaufman, Oliver Stone (câştigători ai Premiului Oscar), Jim Jarmusch, Julie Delpy, Spike Lee, M. Night Shaymalan, James Franco, Todd Solondz sau Marc Forster. Artişti precum Billy Cristal, Lady Gaga, Philip Seymour Hoffman, Anne Hathaway, Ethan Hawke, Bridget Fonda, Adam Sandler, Kristen Bell, Jeffrey Katzenberg (fondator al companiei Dreamworks) au absolvit, de asemenea, diferite secţii ale Tisch School of the Arts. Luiza Pârvu este pe cale de a deveni primul absolvent român al prestigioasei şcoli de film, cotate între primele trei din SUA şi din lume.

Filmările scurtmetrajului Start Anew World / O Lume Nouă se vor desfăşura la jumătatea lunii noiembrie 2013, în New York. Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China); sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh); inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) şi Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar şi scenografele românce Lulu Petrescu şi Adriana Răcăşan.

De: Toma Peiu Regia: Luiza Pârvu Cu: Florin Penişoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean