noiembrie 2013
Start Anew World / O Lume Nouă
Olimpia Melinte şi Florin Penişoară joacă rolurile principale în Start Anew World / O Lume Nouă, scurtmetrajul româno-american regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu, ale cărui filmări sunt programate pentru jumătatea lunii noiembrie 2013, la New York. Acţiunea filmului este plasată la finalul lui 1907, în regiunea minieră din vestul statului Pennsylvania, în SUA, într-o epocă în care mii de români transilvăneni au urmat calea emigraţiei, în căutarea unui viitor mai bun peste Ocean.
 
Filmările vor avea loc în întregime în Brooklyn, New York, în interiorul Fermei Wyckoff, cea mai veche clădire de pe teritoriul metropolei americane, construite la 1637. Puteţi urmări un material video cu imagini de la repetiţii şi cu scurte declaraţii ale membrilor echipei de filmare:


Olimpia Melinte joacă rolul Annei Ciotloş, care călătoreşte însărcinată din satul ei din Transilvania, pentru a se reîntâlni cu soţul ei Pavel, care emigrat în Pennsylvania cu câteva luni înaintea sa. La capătul călătoriei de peste 40 de zile peste Ocean, Anna se maturizează brusc, în împrejurări dramatice.


Florin Penişoară îl interpretează pe Petru Ciotloş, cizmar, vărul soţului Annei şi consăteanul lor, care o aşteaptă pe aceasta să sosească în locuinţa celor doi din Pennsylvania. Petru se luptă cu un conflict de conştiinţă în momentul în care trebuie să îi dea femeii pe care o iubeşte vestea morţii soţului ei şi al prietenului lui celui mai bun.

Alături de Olimpia şi Florin, în scurtmetrajul Start Anew World / O Lume Nouă joacă şi actorul Ioan Ardelean, în rolul telegrafistului polonez Janusz Wojnarowski.
 
Olimpia Melinte, aflată la a treia colaborare cu regizoarea Luiza Pârvu, după scurtmetrajele Draft 7 (2011) şi My Baby (2013), este una dintre actriţele românce ale momentului. Absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, după ce a debutat în film direct în rolul principal din lungmetrajul Cele ce plutesc (r. Mircea Daneliuc), obţinând o dublă nominalizare la Premiile Gopo 2010, Olimpia a impresionat prin prestaţiile din scurtmetrajul Luizei Pârvu, Draft 7 şi din filmul italian de lung metraj Şapte fapte de milostenie / Sette opere di misericordia (r. Gianluca si Massimiliano di Serio, 2011). În toamna lui 2013, Olimpia Melinte s-a făcut remarcată la Festivalurile de la Toronto şi San Sebastian, prin dublul rol jucat în filmul Canibal (r. Manuel Martin Cuenca), co-produs de Tudor Giurgiu, care va putea fi văzut în curând şi pe marile ecrane din România.
"Cred cu tărie în Luiza şi cred că e unul dintre cei mai buni regizori din generaţia ei. Am mare încredere în ea" declară Olimpia Melinte.


Florin Penişoară este un actor român stabilit în New York, absolvent al programul de master al prestigioasei Acting Studio Drama School, dar şi al cursurilor de licenţă ale Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Are la activ numeroase apariţii în filme, spoturi publicitare şi spectacole de teatru. În filmografia sa se numără roluri secundare în California Dreamin' (nesfârşit) (r. Cristian Nemescu), Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) sau Ultimul Zburător (r. Ovidiu Georgescu), dar şi rolul principal în lungmetrajul neterminat în regia lui Florin Şerban, Emigrant.

Florin Penişoară vede Start Anew World / O Lume Nouă ca pe o poveste valabilă şi în zilele noastre: "Cred că oamenii care au plecat în căutarea Tărâmului Făgăduinţei la 1900 au avut foarte mult curaj. Eu însumi am emigrat în SUA şi ştiu că trebuie să îţi schimbi limba, prietenii, să-ţi laşi familia în urmă. Din acest punct de vedere, cred că povestea pe care încercăm să o spunem e una foarte actuală. Într-un fel, Start Anew World / O Lume Nouă e o poveste contemporană."


Actorul clujean stabilit la New York, Ioan Ardelean, completează distribuţia filmului. Ioan Ardelean a jucat până în prezent în piese de teatru montate la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, la Teatrul din Satu Mare, la Universitatea Columbia sau la Manhattan Repertory Theatre. Ioan Ardelean a absolvit cursurile de licenţă ale Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi a obţinut Doctoratul în Teatru din partea Universităţii de Arte din Tg. Mureş.
 
Bugetul proiectului Start Anew World / O Lume Nouă nu este complet, încă. Pe lângă serviciile şi bunurile obţinute din partea unor parteneri şi co-producători români şi americani, şi contribuţia directă celor doi cineaşti, acest proiect cu o valoare de 100.000 de dolari, produs de Toma Peiu şi Luiza Pârvu pe un buget de 10 ori mai mic, caută să acopere, în prezent, sume care nu pot fi eliminate sau compensate, destinate chiriei locaţiei de filmare, echipamentului suplimentar, recuzitei şi costumelor, catering-ului pentru echipa de filmare şi distribuţia filmului, transportului echipamentului de filmare şi al recuzitei. Pentru toate acestea, ca să poată fi filmat, producătorii caută să acopere 8.500 de dolari printr-o campanie de crowdfunding care le permite viitorilor potenţiali spectatori să contribuie activ la realizarea filmului pe care ar dori să îl vadă.
 
Peste 40 de oameni au susţinut, până în prezent, campania de strângere de fonduri găzduită de platforma dedicată Indiegogo, la adresa:
http://www.igg.me/at/StartAnewWorld.

 
Pentru ca filmul la care lucrează în aceste momente o echipă şi o distribuţie dedicate şi profesioniste să devină realitate, e nevoie ca, în următoarele zile (până pe 13 noiembrie 2013), campania să adune alţi aproximativ 4.500 de dolari, pe lângă cei aproape 4.000 strânşi până în prezent.
 
Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China); sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh); inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) şi Woonjae Park (Coreea de Sud), Art Director-ul român Adriana Răcăşan. dar  şi scenografele Erin Vassilopoulos (SUA), şi Lulu Petrescu (România). Echipa şi distribuţia implicate în acest proiect lucrează voluntar.

De: Toma Peiu Regia: Luiza Pârvu Cu: Florin Penişoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus