noiembrie 2013
Zilele Filmului Columbian, 2013
Zilele Filmului Columbian, 2013 organizate în perioada 14-17 noiembrie 2013 de Instituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Columbiei în Polonia şi în România, debutează cu o conferinţă şi un documentar despre Gabriel García Márquez.

Conferinţa intitulată Preistoria literară a lui Gabriel García Márquez va fi susţinută de scriitorul şi jurnalistul Dasso Saldívar, autor al volumului Viaje a la semilla - o biografie a scriitorului columbian atât de îndrăgit şi de tradus în România.  După conferinţă se va proiecta documentarul Buscando a Gabo / Căutându-l pe Gabo, o producţie columbiană din 2007, regizată de Luis Fernando Bottia, subtitrare în limba engleză. 

Dasso Saldívar s-a născut în Antioquia - Columbia în 1951. După ce a susţinut Bacalaureatul la Liceul din Medellín, a urmat în Spania cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Complutense, fapt care i-a permis să trăiască de foarte aproape tranziţia de la dictatura franchistă la regimul democratic din Spania. Locuieşte la Madrid din 1975. S-a dedicat jurnalismului cultural şi criticii literare în diverse ziare şi reviste din Europa şi America, printre care menţionăm El Viejo Topo, Estafeta Literaria, El País, Diario16, Cuadernos Americanos, El Paseante, Afrique-Asie. A fost consultant şi redactor de programe culturale pentru televiziunea spaniolă.
 
A fondat şi condus revista Margen împreuna cu poetul spaniol Narciso Gallego,  alături de care, de altfel, a pus şi bazele Primei Întâlniri Iberoamericane de Tineri Creatori, care a avut loc la Madrid în 1985. În 1981 a obţinut Premiul Jauja de Cuentos, conferit de oraşul Valladolid, iar în 1997 publică la editura Alfaguara, la Madrid, volumul García Márquez: El viaje a la semilla, o biografie a creatorului miticului Macondo, tradusă în chineză, coreeană, greacă, arabă, germană, franceză, olandeză, poloneză, portugheză şi engleză. Cartea s-a bucurat de o foarte bună primire în China, unde a primit şi Premiul Naţional pentru Excelenţă Literară acordat unei cărţi străine (2001-2002). A publicat, de asemenea, volumul XIX del siglo XX, despre scriitori columbieni şi eseuri despre César Vallejo, Carlos Oquendo de Amat, Aurelio Arturo, Augusto Roa Bastos, Álvaro Mutis şi Antonio Gamoneda. Este autor al volumului de poeme Voces del barro. A terminat romanul Los soles de Amalfi, iar în prezent lucrează la romanul La subasta del fuego, o nouă abordare, din perspectiva romanescă şi poetică a vieţii Manuelei Sánez, amanta lui Simón Bolivar, acţiunea romanului având loc în portul peruan Paita.

Evenimentul va avea loc în Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38), în prezenţa E.S. Dna. Victoria González Ariza, Ambasadoarea Columbiei în Polonia şi România. Traducere simultană va fi disponibilă.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Rezervări: [email protected]; tel. 021 2102737.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus