noiembrie 2013
Festivalul Internaţional de film pentru copii KINOdiseea, 2013
KINOdiseea este singurul eveniment unde cei mici au ocazia să urmărească filme educative şi inspiraţionale din întreaga lume. Curiozitatea, imaginaţia şi creativitatea copiilor sunt provocate şi răsplătite la ateliere de educaţie audiovizuală şi în cadrul întalnilor cu profesionişti din domeniul cinematografiei.

Între 15-22 noiembrie 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, renumiţi actori, regizori, producători, directori de imagine, scenografi, costumieri şi monteuri îi vor introduce pe cei mici în culisele cinematografiei. Pe lângă proiecţiile filmelor din secţiunile Competiţie şi Retrospectivă, entuziaştii vor avea ocazia să întâlnească profesionişti din lumea filmului, atât din România, cât şi de pe alte meleaguri şi să participe la ateliere şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu echipele de filmare.
 
Cei mici se vor întâlni cu maestrul Victor Rebengiuc, de la care vor afla despre emoţiile primului rol, despre prima experienţă la cinema şi despre viaţa de actor (17 noiembrie 2013, Cinema Studio - 12.30 - 13.30). Actriţa Ada Condeescu, cunoscută pentru rolul din Eu când vreau să fluier, fluier (regia Florin Şerban), premiat cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 2010 şi pentru interpretarea din Loverboy (regia: Cătălin Mitulescu), rol ce i-a adus premiul pentru cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, va fi gazda atelierului de actorie (16 noiembrie 2013, Cinema Studio - 17.30 - 18.30).

Jor Van Kline revine la KINOdiseea cu un atelier în care va prezenta cele mai apreciate efecte speciale la care a lucrat precum cele pentru filmele Star Wars şi Star Trek (20 noiembrie 2013, Librăria Cărtureşti - 17.00). Richard Spur, directorul de imagine al filmului Fierarul din Woodham, filmul cehesc din competiţie, va susţine atelierul de imagine de film, Ştefan Tatu le va arăta copiilor cum să filmeze şi să monteze filme, la atelierul de montaj, iar Dana Istrate, cum se realizează scenografia unui film. Pe lângă acestea, copiii mai pot participa la atelierul de costume al Danielei Diaconescu, ateliere de reciclare creativă, susţinute de trainerii Creative Arts, unde vor construi din materiale reciclate, dragoni, bărci de vikingi şi crocodili, workshop de desene manga, de improvizaţie şi origami. 

La finalul proiecţiilor, cei din sală se vor putea întâlni şi discuta cu echipa de filmare a filmului Fierarul din Woodham, cu Gregor Bauer şi Valerie Samalova, cei doi copii protagonişti, cu directorul de imagine Richard Spur şi cu producătoarea Katerina Spurova. Pe covorul roşu vor mai păşi, în 2013, actriţa Ann Petren, laureată a Ursului de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi regizorul Stephan Apelgren, care îi vor întâlni pe cei mici la filmul suedez Eskil şi Trinidad. Producătorul Vladimir Esinov va participa la Q&A-ul de la finalul proiecţiei Pe cuvânt de pionier, filmul care deschide ediţia aniversară 2013 a festivalului KINOdiseea.

KINOdiseea aduce cincisprezece filme inspiraţionale şi educative, nouă în competiţie, unul în afara selecţiei oficiale şi cinci în retrospectivă. Peliculele sunt subtitrate sau dublate în limba română şi se adresează atât copiilor între 6 şi 14 ani, cadrelor didactice, părinţilor şi bunicilor, cât şi iubitorilor de film în general.

KINOdiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children's Film Festival (Norvegia), aflat la a 16-a ediţie, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 53-a ediţie, Internaţional Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la ediţia cu numarul 30 şi Cine-Jeune de l'Aisne, ediţia 31. Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, Kinodiseea, este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Apa Nova, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Uniunea Cineaştilor din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus