noiembrie 2013
Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film, 2013
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film va avea loc în perioada 22 - 24 noiembrie 2013 la Cinema Studio.

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film este replica adaptată pentru România a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

Andrea Sabbadini, invitatul special al acestei ediţii se va alătura criticului de film şi Directorului Festivalului, Irina-Margareta Nistor în prezentarea şi analizarea titlurilor Love Building, regia Iulia Rugină şi Seduced and Abandoned, regia James Toback în prima zi a Festivalului.
 
Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film va debuta astfel vineri, 22 noiembrie 2013, cu proiecţia în premieră în România a filmului Seduced and Abandoned. O poveste despre cinema, glamour, bani şi moarte, filmul include intervenţii remarcabile ale regizorilor Bertolucci, Coppola, Polanski sau Scorsese, dar şi ale actorilor Ryan Gosling, Jessica Chastain, Berenice Bejo sau Diane Kruger.

Prezentat în proiecţie specială la Cannes 2013, Seduced and Abandoned este regizat de James Toback, nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului Bugsy, în 1992 şi produs de Alec Baldwin.
 
Alte titluri confirmate în cadrul ediţiei 2013 sunt:
Fruitvale Station, în regia lui Ryan Coogler, film recompensat cu Marele Premiu al Juriului şi Premiul Publicului la Sundance şi câştigător al Prix de l'Avenir Un Certain Regard la Cannes 2013.  Filmul este distribuit în România de InterComFilm.
Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son, în regia lui Kore-eda Hirokazu, câştigător al Premiului Juriului la Cannes 2013, proiectat în cadrul Festivalului prin amabilitatea Independenţa Film.

Festivalul va include de asemenea şi o selecţie de scurtmetraje naţionale şi internaţionale:
Me or the Pill, regia Mimmi Damnitz, Germania, 2012
Dialoguri terapeutice, regia Andrei Georgescu, România, 2012
Welkom, regia Pablo Munoz Gomez, Belgia, 2013
Ela, Panda şi Madame, regia Andrei Răuţu, România, 2013
You Freud - Me Jane, regia Harald Schleicher, Germania, 2013
Terapia, regia Beatriu Valles, Spania, 2013

Toate filmele prezentate în festival vor fi urmate de discuţii moderate de către criticul de film şi Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanalişti, regizori, producători, actori şi critici de film.
 
The Butler / Majordomul, în regia lui Lee Daniels va fi prezentat în avanpremieră naţională duminică, 24 noiembrie 2013 în închiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului. Cu Forest Whitaker, Oprah Winfrey şi John Cusack în rolurile principale, filmul urmăreşte povestea unui valet care a lucrat la Casa Albă sub mandatele a 7 preşedinţi americani, pe parcursul a mai mult de 30 de ani. Nominalizat la Oscar 2010 pentru Precious, Lee Daniels semnează regia, iar câştigătorul Premiului Emmy, Danny Strong (Game Change, 2012) semnează scenariul. Distribuit în România de InterComFilm, The Butler va avea premiera în cinematografe în data de 29 noiembrie 2013.
 
Ediţia a II-a a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film este organizată de Asociaţia FAMart, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România.

Programul Festivalului

Vineri, 22 noiembrie 2013

ora 16.00 - Scurtmetraje
Me or The Pill
Germania- 2012, 9 min
Regie: Mimmi Damnitz
Terapia
Spania- 2013, 10 min
Regie: Beatriu Valles
Ela, Panda şi Madam
România- 2013, 30 min
Regie: Andrei Răuţu
Proiectat în prezenţa regizorului şi a echipei

ora 17.30 - Love Building
România- 2013, 85 min
Regie: Iulia Rugină 
Distribuţie: Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Dragoş Bucur
Love Building este o comedie a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să "repare" relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic. 14 cupluri ajunse în impas, ajutate de trei psihoterapeuţi şi traineri ai taberei, încearcă să-şi reconstruiască poveştile de dragoste. Pe parcursul a 7 zile, participanţii trec prin diverse etape ale reparării relaţiilor lor.  Dar cei trei traineri meniţi să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control. Într-o cursă continuă către "şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi", se ridică o singură întrebare: "Poţi să repari dragostea în 7 zile?".
Menţiunea specială a juriului FIPRESCI, Festivalul de Film de la Varşovia, 2013.
Proiectat în prezenţa regizoarei şi a echipei.
Intrare liberă pentru studenţi în limita locurilor disponibile
 
ora 20.00 - Seduced and Abandoned / Seduşi şi Abandonaţi
SUA- 2013, 98 min
Prezentat în premieră în România
Regie: James Toback
O poveste despre cinema, glamour, bani şi moarte, filmul include intervenţii remarcabile ale regizorilor Bertolucci, Coppola, Polanski sau Scorsese, dar şi ale actorilor Alec Baldwin, Ryan Gosling, Jessica Chastain, Berenice Bejo sau Diane Kruger.
Proiecţie specială, Cannes 2013

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013
 
ora 16.00 Scurtmetraje
You Freud - Me Jane
Germania- 2013, 13 min
Regie: Harald Schleicher
Welkom
Belgia- 2013, 16 min
Regie: Pablo Munoz Gomez
Dialoguri terapeutice
România- 2012, 14 min
Regie: Andrei Georgescu
Proiectat în prezenţa regizorului şi a echipei
 
ora 17.30 Fruitvale Station
SUA- 2013, 85 min
Regie: Ryan Coogler
Distribuţie: Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer
Povestea adevărată a lui Oscar Grant al III-lea, un tânăr în vârstă de 22 ani din Bay Area care îşi petrece ultima zi din 2008 întâlnindu-se cu prieteni, cu duşmani, cu familia şi cu străini.
Marele Premiu al Juriului şi Premiul Publicului, Sundance 2013, Prix de l'Avenir Un Certain Regard, Cannes 2013

ora 20.00 Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son
Japonia- 2013, 120 min
Regie: Kore-eda Hirokazu
Distribuţie: Fukuyama Masaharu, Ono Machiko, Maki Yoko, Lily Franky
Ryota Nonomiya este un om de afaceri de succes, profesional şi financiar. Atunci când află că propriul său fiu a fost schimbat la naştere, Nonomiya trebuie să ia o decizie drastică: să îl caute pe fiul său biologic sau să-l accepte pe fiul pe care l-a crescut ca şi pe propriul său fiu.
Premiul Juriului, Cannes 2013

Duminică, 24 noiembrie 2013
 
ora 16.00 Terapie pentru crimă / Therapy for murder
România- 2013, 80 min
Prezentat în premieră în România
Regie: Kiki Vasilescu
Distribuţie: Claudia Pavel, Cătălin Ciurdar, Vlad Corbeanu
Un criminal profesionist debutant are de depăşit nu doar problemele inerente unui începător, dar şi o mare problemă personală: este femeie. Însă atunci când Matilde descoperă că a ucide pentru bani nu este atât de simplu pe cât crezuse şi vrea să renunţe, este deja prea târziu: un adevărat profesionist vrea s-o elimine.
Din vânător devine vânat, fiind nevoită să lupte pentru viaţa ei, deşi nu este chiar atât de neajutorată pe cât pare.
Proiectat în prezenţa regizorului şi a echipei
 
ora 18.00 The Cabinet of Dr. Caligari
Germania- 1920, 52 min
Regie: Robert Wiene
Distribuţie: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher
"Povestea unui somnambul clarvăzător, care devine suspect pentru o crimă pe care a prezis-o. Un film clasic al expresionismului german căruia la Berlin i s-a dedicat un întreg etaj dintr-un muzeu. O peliculă cult fascinantă despre hipnoză în plină vogă freudiană." (Irina-Margareta Nistor)

ora 19.30 The Butler / Majordomul
SUA- 2013, 132 min, Prezentat în avanpremieră în România
Regie: Lee Daniels
Distribuţie: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack
Filmul spune povestea unui majordom care a lucrat la Casa Albă sub mandatele a 7 preşedinţi americani, pe parcursul a mai mult de 30 de ani.
Nominalizat la Oscar pentru Precious, Lee Daniels semnează regia, iar câştigătorul Premiului Emmy Danny Strong (Game Change) semnează scenariul. 

Preţul unui bilet: 10 lei.

Invitatul special al celei de-a doua ediţii este psihanalistul Andrea Sabbadini, Directorul European Psychoanalytic Film Festival, Londra. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus