decembrie 2013
Scene din viaţa insectelor
În Scene din viaţa insectelor, fraţii Karel şi Josef Čapek se întreabă, în esenţă, un singur lucru: de ce trăim? Noi, oamenii, de ce trăim? Care e scopul? Sau scopurile? Atunci, la momentul scrierii textului, în 1921, în Cehoslovacia post-unire şi post-război, şi acum, în 2012, la momentul punerii în scenă a textului de către Victor Ioan Frunză şi Adriana Grand, în România post-comunism şi post-modernă, întrebarea capătă accente dramatice. E foarte posibil ca dintre lucrurile cu adevărat importante ale clipei, interogaţia în legătură cu scopul prezenţei noastre în această viaţă să fie chestiunea supremă.
 
Trăim ca să mergem? De pildă, în club? Trăim ca să facem sex? Trăim ca să mâncăm? Trăim ca să facem copii? Trăim ca să ne creştem copiii? Trăim ca să strângem averi? Trăim ca să dăm în cap celor care fac avere? Asta e tot?
 
Dar asta, într-un fel sau altul, fac şi celelalte fiinţe de pe acest pământ. Insectele, de pildă. Gândacii, greierii, scorpionii, fluturii. Cu clubul e poate puţin mai dificil, dar există cu siguranţă şi forme de distracţie în iarbă. Şi atunci, cum rămâne cu noi, oamenii? Chiar nu e nimic doar al nostru? Nu ne diferenţiem cu nimic de toate celelalte entităţi însufleţite ale Terrei? Dacă suntem identici celorlalţi, de ce existăm?
 
Preţ de o oră şi aproape jumătate, duo-ul Frunză (director de scenă) - Grand (costume & scenografie) şi extraordinara lor trupă de actori aduc toate aceste semne de întrebare în faţa celor aproape 100 de spectatori ce încap în micuţa sală din splendida casă de găsit pe Str. 11 iunie, la numărul 41. Adică, la Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu (CCUNB).
 
În felurite roluri de insectar, îi regăsim pe Adrian Nicolae (antologicul parazit), Alexandra Fasolă, Nicoleta Hâncu (delicioase pe post de "pisi") şi Sorin Miron (demenţial, alături de Nicolae, în cuplul de melci). În rolul omului, George Costin (premiul UNITER 2013 pentru cel mai rol principal masculin în Familia Tót, altă creaţie marca Frunză - Grand) luminează fiecare ungher al textului printr-o dicţie perfectă şi o intonaţie tulburătoare. Inteligenţă neobişnuită a acestui actor, capacitatea lui de a confisca atenţia publicului fără nici un fel de alt artificiu în afara capacităţii excepţionale de a rosti un text dramatic, aura hamletiană a personajului din Scene din viaţa insectelor, acestea şi multe altele mi l-au readus în faţă ochilor pe Adrian Pintea.
 
Atunci când vorbesc sălii de pe câte o scenă goală, Pintea şi Costin produc clipele acelea rare, dar decisive, când răspunsul la marea întrebare a textului fraţilor Čapek începe, în sfârşit, să se ivească. De la cuvânt a început totul şi la el se cuvine pesemne să revenim ori de câte ori rătăcim drumul şi pe noi înşine.
 
Scene din viaţa insectelor - mister psihedelic muzical
De Karel & Josef Capek
Distribuţia (în ordinea apariţiei):
Prolog:
Vagabondul: George Costin
Fluturii:
Otakar: Adrian Nicolae, Clythie: Alexandra Fasolă, Iris: Nicoleta Hâncu, Felix: Sorin Miron
Gândacii:
Nimfa: Nicoleta Hâncu, Gândacul: Adrian Nicolae, Gândaca: Alexandra Fasolă, Scorpionul: George Costin, Larva: Adrian Nicolae & Sorin Miron & Alexandra Fasolă, Greierele: Sorin Miron, Greieriţa: Nicoleta Hâncu, Parazitul: Adrian Nicolae
Furnicile:
George Costin, Alexandra Fasolă, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, Adrian Nicolae
Epilog:
Nimfa: Nicoleta Hâncu, Melcuşorul: Adrian Nicolae, Melcul: Sorin Miron
 
Songuri:
"Eterna Luptă" - George Costin
"Un cântec vechi" - George Costin
"Gunoiul primordial" - Alexandra Fasolă & Adrian Nicolae
"Extaz şi Gunoi" - Adrian Nicolae & Alexandra Fasolă
"Kinder Bueno" - Sorin Miron & Nicoleta Hâncu
"Cu faţa la Altar" -  George Costin
"Himera" - Nicoleta Hâncu & Alexandra Fasolă
"Furnicaria" - George Costin, Alexandra Fasolă, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, Adrian Nicolae
"Între Speranţă şi Abis" -  Nicoleta Hâncu
"Marele Crupier" - George Costin
 
Regia tehnică: Octavian Ştefan, Tehnician de scena: Ionuţ Moise
Muzica originală: Tibor Cari
Decorul si costumele: Adriana Grand
Direcţia de scena: Victor Ioan Frunză
O producţie CCUNB 2012
De: Karel & Josef Capek Regia: Victor Ioan Frunză Cu: George Costin, Adrian Nicolae, Alexandra Fasolă, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus