decembrie 2013
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2013
Dacă îţi plac experimentele, poveştile şi cinema-ul, ai nimerit unde trebuia!
Dacă eşti în căutare de idei proaspete, ai nimerit intr-un loc minunat, parol!
Dacă eşti în căutarea unui eveniment care să le adune pe cele de mai sus, ai nimerit în locul perfect! Ba chiar se adaugă şi câteva elemente surpriză, pentru că, drag cercetător, e bine ca uneori să te laşi luat prin surprindere. Lucrurile de genul fac viaţa mai frumoasă.
 
Cu alte cuvinte, în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, va avea loc cea de-a 4-a ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF 2013). Competiţia internaţională ascunde în joben producţii experimentale de cinematografie şi artă vizuală din ţări precum Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, China, Taiwan, SUA, Brazilia, Portugalia, Slovenia, Austria, Finlanda, Olanda, Belgia, Spania, Grecia dar şi România. Despre toate acestea şi multe altele vom povesti pe îndelete.
 
Primul scurtmetraj experimental care îşi face apariţia spectaculoasă din jobenul BIEFF 2013 este producţia franceză a lui Adriano Valerio: 37o4 S - câştigător al unei Menţiuni Speciale a Juriului la Cannes 2013 şi ne vorbeşte despre paradoxul din frumuseţea şi nesiguranţa siguranţei.
 
Ipoteză: Nick şi Anna se cunosc de când erau mici, au cules momente minunate împreună şi au reuşit să îşi construiască o poveste de iubire. Totul decurge firesc până când ea îl anunţă pe el că trebuie să plece în Londra, la internat, dar că totul va fi bine şi că atunci când se va întoarce totul va reveni la normal. Aici este punctul în care adolescenţa se metamorfozează în maturitate, iar consecinţele sunt zguduitoare. Tot ceea ce în concepţia lui Nick reprezenta echilibrul se schimbă în mod radical, iar sentimentele se dispersează. Sfaturile pe care acesta le primeşte din partea bunicilor săi sunt relativ filozofice, ceea ce nu îi este de folos foarte mult. Aşa că merge înainte şi îşi repetă încontinuu că totul va fi bine.
Să se afle: poziţia inimii în problemă.

Inima e localizată în mod normal în piept, pe stânga. Dar dacă intri puţin în profunzimea lucrurilor realizezi că localizarea este determinată de alte coordonate. Inima e acolo unde ai copilărit, unde se întâmplă lucrurile speciale şi acolo unde ai iubit pentru prima dată, pentru că acela e momentul în care simţi că totul capătă un sens.
 
Echilibrul pare să fie caracteristica principală a lui Nick, un puşti de 16 ani şi 3 luni care locuieşte pe o insulă din mijlocul Oceanului Atlantic, numită Tristan da Cunha, unde locuiesc numai 268 de oameni. Plus el... şi Anna, iubita sa. În total, 270. Totul este matematic şi exact în viziunea lui Nick. Viaţa însăşi, modul de a fi şi de a trăi, distanţele fizice, poate chiar şi cele morale... Dar calculele se opresc la un moment dat într-un punct, când planurile si datele exacte îşi pierd într-un mod dramatic valoarea. În mod evident, o matematică a sentimentelor nu există, dar ar putea fi imaginată.
 
Poveştile de dragoste sunt "concepute" în aşa fel încât să îţi ofere impresia că poţi deţine controlul asupra tuturor datelor. Crezi că ştii totul şi că nimic nu se poate întâmpla, nimic care să îţi denatureze percepţia. Dar la un moment dat apare un element care te pune în dificultate şi îţi dai seama că de fapt, nu mai înţelegi nimic. Aşa că te retragi într-un loc ştiut numai de tine şi meditezi... Şi aştepţi... Şi speri.
 
Anna trebuie să plece la Londra pentru doi ani, la internat. Brusc, detaliile se pierd, iar în ecuaţie apare o necunoscută. "Totul va fi bine". Singurele date care rămân intacte sunt "37o4 S - 12o17 W". Mai departe nu putem vedea. Motivele sunt nenumărate.
 
Inima ta unde este localizată?


O producţie Origine Films şi Pianissimo.
Regie: Adriano Valerio.
Distribuţie: Riaan Repetto, Natalie Swain, Harold Green, Edwin Glass.
 
11-15 decembrie 2013 - Poveştile continuă, jobenul e neîncăpător de poveştile vibrante. Urmează 5 zile cu adevărat spectaculoase.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus