mai 2005
Festivalul TIFF 2005
HBO România va prezenta miercuri, 1 iunie 2005, în cadrul celui mai important eveniment cinematografic din România (Festivalul Internaţional de Film Transilvania) două dintre producţiile sale originale:

 Miniseria multi-premiată Angels in America într-un maraton de 6 ore. - ora 19:00, Sala Victoria
Regia: Mike Nichols
Cu: Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson, Justin Kirk, Marie Louise Parker, Jeffrey Wright
11 premii Emmy (un nou record în istoria premiilor Emmy), 4 Globuri de Aur

 Filmul de lung metraj Everyday People (în premieră europeană) - ora 17:00, Sala Victoria
Regia: Jim McKay
Cu: Steve Axelrod, Earl Baker Jr., Bridget Barkan, Kalimi Baxter

Angels in America este un eveniment de proporţii, atat epic, cât şi intim, care analizează politica şi moralitatea, căutând speranţa în poveştile a şase personaje ale căror vieţi se intersectează. Angels in America este o călătorie prin regatul disperării şi al speranţei, definitorie pentru America anilor '80.

Ideea unui maraton de 6 ore este una cel puţin îndrăzneaţă; Mihai Chirilov, Directorul Artistic al festivalului, afirma chiar în timpul conferinţei de presă ce a precedat deschiderea TIFF că un astfel de maraton poate fi "un cocktail perfect de plăcere şi suferinţă". Totuşi, acest tip de vizionare este ceva inedit mai mult pentru noi, în Statele Unite, HBO şi-a clădit un prestigiu de pe urma acestui tip de programări. Unii sunt chiar de părere că o parte a succesului mini-seriei Angels in America a fost asigurată şi de aceste programări extrem de flexibile pe care HBO reuşeşte să le facă datorită posibilităţilor de multiplexare date de HBO, HBO2 şi HBO Signature.

Într-un interviu acordat înainte de lansarea filmului, Al Pacino declara: "Într-adevăr, este foarte interesant să aflăm cum ar fi să-l vezi în întregime, sau în două părţi. Cred că asta ne-ar spune o mulţime de lucruri. În mod cert, se merită măcar o vizionare de trei ore fără întrerupere. [...] Ar mai fi şi faptul că personajele, ştiţi - trebuie să urmăreşti linia pe care se dezvoltă personajele (şi este o linie foarte fină) - dacă te distanţezi prea mult de personaje, dacă trece mai mult timp, trebuie să îţi aduci aminte unde ai rămas şi să te reobişnuieşti cu filmul."

Mike Nichols, regizorul mini-seriei Angels in America, a făcut o paralelă extrem de interesantă: "Uite, e ceva ce am făcut cu toţii şi ceva care a însemnat extrem de mult pentru fiecare dintre noi. Mă refer la vizionarea tuturor părţilor din Naşul. Acum, fiecare dintre filme face parte integrantă din vieţile noastre şi sunt parte integrantă din relaţia pe care o avem cu arta [...]. Din moment ce fac deja parte din viaţa ta, să le vezi pe toate o dată [...], să vezi Naşul I, II şi III este o experienţă unică."

Filmul Everyday People, lansat în Statele Unite în primul trimestru al anului 2005 este povestea unor oameni normali, cum spune şi titlul. Ei nu sunt albi sau de culoare, tineri sau vârstnici. Sunt casieri sau bucătari, şefi sau angajaţi obişnuiţi, părinţi sau pur şi simplu nişte visători. Existenţele diferite ale acestor oameni cât se poate de normali se intersectează timp de o oră şi jumătate într-un spectacol de viaţă. Sincer, curat, fără efecte speciale.

Tot în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, HBO va mai acorda premiul de regie al festivalului, în valoare de 1.500 $.

În seara Galei Festivalului Internaţional de Film Transilvania, HBO şi TIFF vor premia, de asemenea, câştigătorii Concursului de scenarii HBO, ediţia a cincea. Premiile oferite câştigătorilor sunt de 2.000 dolari pentru cel mai bun scenariu de lung metraj şi 1.000 dolari pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj. Amintim că juriul acestui concurs este format din Andrei Creţulescu, Tudor Giurgiu, Titus Muntean, Cristina Corciovescu şi Răzvan Rădulescu.

V-am spus că accesul la filmele HBO e gratuit? Aşa că vă aşteptăm la Cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus