ianuarie 2014

WORKSHOP

I. Portul Cultural Cetate / Cetate, România

II. Palazzo Ricci / Montepulciano, Italia

III. Centrul de pregătire profesională şi activităţi sociale al BNR / Paltiniş, România
IV. Bad Endorf / Germania

Organizatorii Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo invită muzicieni români, cu vârste cuprinse între 13 şi 28 de ani, la selecţiile pentru workshopul SoNoRo-Interferenţe 2014.

SoNoRo-Interferenţe, programul educativ din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, organizează patru workshopuri, ce durează câte o săptămână, în România, la Portul Cultural Cetate şi la Păltiniş, în Centrul de pregătire profesională şi activităţi sociale al Băncii Naţionale a României, în Italia, la Montepulciano (Palazzo Ricci), şi în Germania, la Bad Endorf. În spiritul tradiţiei europene a muzicii de cameră, spaţiile alese pentru studiu oferă liniştea şi atmosfera potrivite pentru creaţie. Sub motto-ul "Avem nevoie de adevăraţi muzicieni, nu doar de buni instrumentişti", SoNoRo-Interferenţe urmăreşte lărgirea orizontului tinerilor selectaţi, precum şi stimularea interesului lor şi în alte domenii culturale.

Tinerii muzicieni români admişi la selecţii vor avea ocazia să studieze muzica de cameră alături de artişti de talie internaţională şi de profesori de la diferite Universităţi de Muzică din Europa. La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshopului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate. Concertele finale vor avea loc la Portul Cultural Cetate, Bucureşti, Sibiu, Montepulciano şi la Bad Endorf. Cele mai bune ansambluri formate pe parcursul workshopului SoNoRo-Interferenţe vor avea ocazia să concerteze în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo 2014.

SoNoRo-Interferenţe este o iniţiativă în premieră în România care doreşte să contribuie la ridicarea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români şi la lărgirea orizonului lor cultural, în context european. SoNoRo-Interferenţe nu oferă doar posibilitatea studiului muzicii de cameră alături de artişti şi de profesori europeni, ci şi crearea unor oportunităţi şi contacte de lungă durată pentru tinerii selectaţi.

Bursele SoNoRo-Interferenţe

Tinerii admişi la workshopul SoNoRo-Interferenţe vor primi burse de studiu, care vor acoperi costurile participării. Bursierii vor fi selectaţi în urma audiţiilor din luna ianuarie 2013, pe baza meritelor artistice. Bursa de studii SoNoRo-Interferenţe constă în:
gratuitatea cursurilor (muzică de cameră - instrument solo: pian, vioară, violă, violoncel);
acoperirea costurilor de transport din localitatea de rezidenţă la locul de desfăşurare al workshopului;
cazare şi masă gratuite pe durata workshopului.

Cheltuielile aferente prezenţei la selecţie vor fi suportate de către candidat.

Pentru înscrierea la selecţiile SoNoRo-Interferenţe vă rugăm să completaţi formularul Interferenţe de pe site-ul SoNoRo, www.sonoro.ro, în perioada 21 decembrie 2013 - 22 ianuarie 2014.

Program SoNoRo - Interferenţe 2014

1. Audiţii selecţie:
Cluj: 24 ianuarie 2014, ora 15.00, Academia de Muzică "Gh. Dima"
Bucureşti: 26 ianuarie 2014, ora 10.30, Universitatea Naţională de Muzică

2. Instrumente 2014: pian, vioară, violă, violoncel, cvartet de coarde.

3. Program audiţie:
audiţia va dura maximum 15 minute (pentru piesele cu acompaniament de pian, acompaniatorul va fi asigurat de către candidat) şi este individuală;
o piesă la alegere de Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Franz Anton Hoffmeister, Franz Krommer, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Karl Stamitz;
o piesă la alegere de Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, Fréderic Chopin, Antonín Dvořák, Edward Elgar, Gabriel Fauré, César Franck, Cecil Forsyth, Franz Liszt, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Serghei Prokofiev, Serghei Rahmaninov, Max Reger, Camille Saint-Saëns, Robert Schumann, Dmitri Şostakovici, Richard Strauss, William Walton;
citit la prima vedere (fiecare candidat va primi un fragment de partitură dintr-o piesă din repertoriul consacrat al muzicii de cameră).

4. Interval de vârstă: 13-28 ani (data naşterii cuprinsă între 1 ianuarie 1985 şi 31 decembrie 2000).

5. Perioade & locuri de desfăşurare:
I. aprilie 2014, Portul Cultural Cetate / Cetate, România
II. aprilie 2014, Palazzo Ricci / Montepulciano, Italia
III. mai 2014, CPPAS al BNR / Păltiniş, România
IV. august 2014, Bad Endorf, Germania

6. Maeştrii:
Pian: Diana Ketler, Royal Academy of Music, Londra / Janis Maleckis, Academia de Muzică, Riga
Vioară: Erik Schumann, Academia Muzică, Frankfurt / Corinne Chapelle, Londra
Violă: Răzvan Popovici, München / Bucureşti
Violoncel: Maximilian Hornung, München / Marcin Sieniawski - Cvartetul Szymanowski / Bjørg Lewis, Cvartetul Vertavo

7. Înscriere/rezultate: www.sonoro.ro/interferente
Comisia de selecţie îşi rezervă dreptul de a stabili repartizarea bursierilor în cele patru sesiuni de lucru.

8. Informaţii suplimentare: [email protected]

Sponsor principal: BRD Groupe Société Générale
Partener pricipal: Institutul Cultural Român
Parteneri: Fundaţia Mircea Dinescu, Palazzo Ricci Montepulciano, Chiemgauer Musikfrühling, Ensemble Raro
Proiect realizat cu sprijinul BNR.