Ele.ro / mai 2005
Vera Drake
Unul dintre filmele prezentate în cadrul Festivalului Filmului European a fost coproducţia Vera Drake, o dramă apreciată de mari jurii internaţionale, în care ne este redată, cu cel mai pur accent britanic şi cu o groază de invitaţii la ceai, povestea unei femei trecuta de prima tinereţe.

Titlul filmului este dat de o femeie simplă, menajeră, însă cu o inima de aur. Săritoare, ea este o soţie şi o mama iubitoare, devotată familiei. Vera (Imelda Staunton), îngrijeşte pe oricine are nevoie de ajutor, fiind mai cu seamă salvatoarea tinerelor aflate la ananghie. Femeia îşi ajută semenele să scape de sarcinile nedorite prin mijloace rudimentare care se dovedesc destul de eficiente. Omenia o face pe Vera să nu ceară bani pentru această acţiune. Pînă aici nimic neobişnuit. Binefăcătoarea îşi duce traiul liniştit în familie alături de soţul iubitor şi de cei doi copii fără să pomenească nimic despre ocupaţiile ei ilegale, săvîrşite din altruism.

Totuşi, plasate în contextul anilor '50, cînd avortul era interzis în Marea Britanie, faptele Verei, oricît de omeneşti, cad sub incidenţa legii.

Ghinionul o loveşte din plin, zguduind viaţă tihnită şi atît de îmbibată de ceai a familiei Drake. O tînără se îmbolnăveşte grav în urma tratamentului administrat de Vera iar poliţia este alertată. Drama ia proporţii. Vera este luată din sînul familiei, închisă, judecată şi în final condamnată, conform legii, la doi ani şi şase luni de închisoare.

Filmul încadrează atît de bine drama femeii din acele timpuri încît nu pot să nu fac o firavă analogie cu povestea decretelor made in România.

Dacă drumurile vă poartă pe la Cluj mai puteţi viziona filmul în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) între 27 mai – 5 iunie, şi poate o să-mi daţi dreptate.

Vera Drake a fost nominalizat la trei premii Oscar – Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriţă şi Cel mai bun scenariu.

Regizorul filmului, Mike Leigh, a cîştigat Leul de Aur la Veneţia anul trecut iar Vera Drake a fost unul dintre favoriţii premiilor BAFTA de anul acesta fiind nominalizat la 11 categorii din care trei cîştigate - Cea mai bună regie, Cea mai bună actriţă şi Cele mai bune costume.

Distribuţie:
Actori: Imelda Staunton, Philip Davis, Daniel Mays, Alex Kelly, Peter Wight
Scenariu şi regie: Mike Leigh
Muzică: Andrew Dickson
Regia: Mike Leigh Cu: Imelda Staunton, Philip Davis, Daniel Mays

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus