ianuarie 2014
Nymphomaniac
Actriţa Charlotte Gainsbourg interpretează rolul principal, acela al nimfomanei la maturitate, în filmul regizorului Lars von Trier, Nymphomaniac.

Lungmetrajul a fost lansat în două părţi, astfel că Nymphomaniac Vol. I are premiera azi (vineri, 17 ianuarie 2014) în timp ce Nymphomaniac Vol. II va intra în cinematografe pe data de 7 februarie 2014.
 
Nymphomaniac reprezintă cea de-a treia colaborare dintre actriţa britanică Charlotte Gainsbourg şi regizorul danez Lars von Trier. Ea a mai jucat în Antichrist (2009), unde a avut tot un rol principal, alături de Willem Dafoe (actor distribuit şi în Nymphomaniac), rol pentru care a primit premiul pentru  "Cea mai bună actriţă" la Festivalul de la Cannes în 2009. Deasemenea, Charlotte Gainsbourg a jucat în Melancholia (2011), cel mai recent film al lui Lars von Trier, înaintea lui Nymphomaniac.


Alt film celebru în care aţi putut-o vedea pe Charlotte Gainsbourg este 21 Grams (2003), în regia lui Alejandro González Iñárritu, unde a apărut alături de Sean Penn, Benicio Del Toro şi Naomi Watts.
 
Despre rolul din recentul Nymphomaniac, Charlotte declara: "Scenele de sex nu au fost atât de complicate. Greu mi-a fost la fazele cu masochism. Acelea au fost cele la care m-am simţit jenată şi, da, atunci a fost puţin umilitor".
 
Iar despre actriţă, Lars von Trier îşi aminteşte: "Charlotte mi-a zis ceva ce mi-a plăcut foarte mult: a spus Este un film ciudat. A fost foarte drăguţ din partea ei, pentru că chiar fusesem îngrijorat că filmului îi lipsea oarecum trăsătura asta."
 
Nymphomaniac (2013) este o producţie Zentropa Entertainments, compania regizorului danez Lars von Trier şi este distribuit în România de Independenţa Film.


Charlotte Gainsbourg - actriţă şi cântăreaţă
 
Pe numele complet Charlotte Lucy Gainsbourg, actriţa s-a născut în 1971 la Londra, într-o familie de artişti. Tatăl ei a fost cunoscutul cântăreţ francez Serge Gainsbourg, iar mama este actriţa britanică Jane Birkin (67 de ani). Cei doi părinţi sunt celebri, printre altele, pentru interpretarea în duet a melodiei Je t'aime... moi non plus, în 1969, piesă care a ajuns pe primul loc în Marea Britanie, dar a şi fost interzisă în câteva ţări pentru conţinutul explicit. Bunica lui Charlotte a fost actriţa Judy Campbell. Iar actorul Yul Brynner i-a fost naş.

Debutul său muzical a avut loc în 1984, la vârsta de 13 ani, cu controversata piesă Lemon Incest, cântată împreună cu tatăl ei. Primul album, produs tot de Serge Gainsbourg, a fost lansat când a împlinit 15 ani. S-a numit Charlotte for Ever.
 
Tot la vârsta de 13 ani a jucat în primul ei film: Paroles et musique (1984), alături de Catherine Deneuve. Doi ani mai târziu primeşte un Premiu César pentru "Cea mai promiţătoare actriţă" în filmul L'effrontée, iar în 2000 câştigă titlul de "Cea mai bună actriţă în rol secundar", pentru personajul din La bûche.
 
Charlotte Gainsbourg este iniţial aleasă să joace în filmul 21 Grams (2003) datorită faptului că regizorul Alejandro González Iñárritu este un mare fan al tatălui ei. Ulterior, recunoaşte că s-a îndrăgostit de ea.
 
În 2006 apare împreună cu actroul Gael Garcia Bernal în La science des rêves, regia Michel Gondry. În 2009, rolul din Antichrist-ul lui Lars von Trier îi aduce un premiu pentru "Cea mai bună actriţă" la Cannes. Continuă colaborarea cu regizorul danez şi, doi ani mai târziu, o vedem avînd un rol secundar în Melancholia (2011).
 
Recent a jucat în Confession of a Child of the Century, film care a avut premiera în 2012, dar nu a ajuns şi pe ecranele din România.
 
"Îmi place să joc roluri foarte diferite de felul meu de-a fi. Astfel încât să mă pot ascunde mai bine după ele", a spus la un moment dat actriţa.
 
În 2001 este membru în juriul de la Cannes, iar în 2012 face parte din juriul celei de-a 62-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Muzică pentru analize RMN

Al doilea album muzical a fost lansat în 2006. S-a numit 5:55 şi a fost un succes, cel puţin în Franţa. Spre sfârşitul lui 2009, Charlotte Gainsbourg lansează un al treilea album: IRM, produs de Beck (Loser). Numele albumului este acronimul traducerii din engleză pentru "magnetic resonance imaging", echivalentul RMN-ului de la noi. În urma unui accident la sky nautic în SUA, actriţa a suferit o hemoragie cerebrală pentru care a fost nevoie de intervenţie chirurgicală şi, probabil, de mai multe analize de tip RMN, fapt care a inspirat-o.

Charlotte Gainsbourg, pe coloana sonoră a Nymphomaniac

Al treilea album se numeşte Stage Whisper şi a fost editat în 2011. În 2013 lansează un cover după melodia Hey, Joe, înregistrat cu Beck, pentru coloana sonoră a filmului Nymphomaniac.
 
Partenerul de viaţă al actriţei este, de mai mulţi ani, actorul franco-israelian Yvan Attal (Munich, The Interpreter, Rush Hour 3), alături de care Charlotte are trei copii.
 

Nymphomaniac - sinopsis
Nymphomaniac (2013) este jurnalul erotic al unei femei, Joe (interpretată la maturitate de Charlotte Gainsbourg), din perioada adolescenţei, până la vârsta de 50 de ani, momentul la care ni se confesează.

Distribuţie. Filmul are o galerie impresionantă de actori. Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgård, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tânăra Joe) şi alţii.

--------------------

Lars von Trier a mai regizat:
Breaking the Waves (1996),
Dancer in the Dark (2000)
Dogville (2003),
Antichrist (2009)
Melancholia (2011).

-------------------------

Referinţe online:

Nymphomaniac - site oficial
Nymphomaniac - pagina Facebook România
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial

-------------------------
 
Nymphomaniac este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca ca Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]


Regia: Lars von Trier Cu: Charlotte Gainsbourg, Stacy Martin, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Uma Thurman, Willem Dafoe, Udo Kier, Christian Slater

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus