octombrie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2014
Sâmbătă, 11 octombrie 2014, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunţate filmele câştigătoare ale celei de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema de la Sibiu - Astra Film Festival.

Un juriu prestigios format din profesionişti de top ai cinemaului au evaluat filmele din secţiunile competiţionale: Cristi Puiu (RO) Michael Stewart (UK), Darya Bassel (Ucraina), Sorin Botoşeneanu (RO), Cynthia Close (USA), Nicolas Feodoroff (FR), Mona Nicoară (RO/USA), Diana Tabakov (CZ), Eugenia Vodă (RO) şi Yang Yonghi (Japonia).

Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu. O funcţie fundamentală a cinemaului documentar este cea de martor al istoriei în desfăşurare. Un film ca acesta cere mult curaj şi o viziune de bisturiu. Încadratura induce o atenţie microscopică asupra detaliilor, fără a uita scara monumentală a evenimentelor pe care le consemnează.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Internaţional a fost acordat filmului Master of the Universe (regia: Marc Bauder), care oferă spectatorului şansa unei priviri în interiorul lumii financiare prin intermediul călătoriei conduse cu discreţie, dar şi cu fermitate, de către un personaj care a aparţinut odată acestei lumi.

Din aceeaşi secţiune, Al doilea joc (regia: Corneliu Porumboiu) a fost răsplătit cu o Menţiune Specială din partea juriului.

Blood (regia: Alina Rudnitskaya) a primit premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Europa pentru călătoria într-un sistem instituţional în care agonia se amestecă cu pofta de viaţă; pentru solidaritatea şi umanitatea pe care o descoperă într-o lume săracă şi în perpetuă tranziţie.

Pentru sensibilitatea cu care regizoarea Teodora Ana Mihaia observă viaţa unei familii prinse în plasa lumii globalizate, filmul Waiting for August a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia România.

Documentarului Resolutions 2014 (regia: Mihai Cristian Tranca) i-a revenit premiul pentru imagine, secţiunea România, pentru acurateţea imaginii şi coerenţa discursului vizual.

Sunday Lunch (regia: Dorottya Zurbo) a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Student. Regizoarea a reuşit să intre în intimitatea unei relaţii fără sentimentalism, iar povestea este riguros structurată dramaturgic. O autoare a cărei carieră merită urmărită.

Premiul pentru imagine, competiţia Student a fost atribuit filmului Mohamed Tomescu (regia: Olesya Bortnyak; director de imagine: Norbert Fodor).

Pentru modul în care Marmato (regia: Mark Grieco) prezintă efectele devastatoare ale goanei după aur şi rezistenţa unei comunităţi multiseculare în faţa ambiţiilor corporatiste obscure, filmul a atras premiul EcoCinematogrAFF. Documentarul evidenţiază efectele sociale nefaste ale investiţiilor care nu ţin cont de niciun aspect comunitar. Filmul a atras reacţii pozitive din partea criticilor din toată lumea, mulţi considerându-l unul dintre cele mai bune documentare din 2014.

Ceva romantic (regia: Alexandru Buzatu şi Ariana Toader), film realizat în cadrul atelierului Sibiul văzut de liceeni, organizat de Asociaţia Vira în parteneriat cu Astra Film, a primit cele mai multe voturi din partea spectatorilor, obţinând Premiul Publicului.

Seara s-a încheiat cu spectacolul Tare ca piatra, un concert inedit marca Adrian Naidin (violoncel) şi Ionuţ Micu (tobe). Filmele premiate pot fi revăzute duminică, 12 octombrie 2014, începând cu ora 17:00 la Librăria Habitus, iar de la ora 19:00 la Sala Thalia.

Astra Film Festival 2014, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe - Media
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundaţia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania
Parteneri media: Digi24, Realitatea TV, TV5 Monde, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cinemagia, Decât O Revistă, Caţavencii, CinEuropa, Film New Europe, LiterNet, CinemaRX, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, TVR Cluj, Utv, Art Act Magazine, Port.ro, The ONE, CineFan, TOTB.ro, Sub 25, Vice, Filmtett, Ginger Group, Film Reporter, AaRC.ro, Magic FM, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV