februarie 2014
Festivalul de film de animaţie anim'est 2014
Animation Worksheep, atelierul de film de animaţie prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, ajunge în 2014 la a patra ediţie.

Destinat tinerilor animatori din România şi Republica Moldova cu diferite niveluri de experienţă, inclusiv începătorilor care dovedesc aptitudini de grafică / desen şi stăpânesc noţiuni elementare de animaţie - Animation Worksheep va produce în 2014 un program de scurtmetraje de animaţie care va putea fi urmărit pe marele ecran în cadrul celei de-a noua ediţii a Anim'est, care va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie 2014 la Bucureşti şi va fi urmată de o ediţie specială, organizată în luna noiembrie 2014 la Chişinău.

Animation Worksheep face în fiecare an paşi importanţi spre a deveni prima şcoală de animaţie din România. Din cei 36 de absolventi ai Worksheep-ului din perioada 2011-2013, mai bine de jumătate lucrează în acest moment ca animatori, iar o parte dintre ei au participat cu filme proprii la competiţia românească din cadrul Anim'est.

15 cursanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani vor fi selectaţi pentru cea de-a patra ediţie a Animation Worksheep, desfăşurat la Râşnov, în perioada 13 - 31 martie 2014. Se vor aborda mai multe tehnici de animaţie: 2D desenat, stop-motion, cut-out, 2D digital, 3D. Ponderea fiecărei tehnici va fi stabilită după selectarea celor 15 cursanţi, în funcţie de competenţele şi aspiraţiile lor. La finalul atelierului, participanţii vor avea o experienţă consistentă de lucru în filmul de animaţie, din punct de vedere tehnic şi creativ. Cei trei traineri - animatori cu experienţă - îi vor ghida pe aceştia şi le vor oferi tot sprijinul necesar pentru realizarea unui scurtmetraj de animaţie, şi vor lucra cot la cot cu ei.

Filmele realizate ediţiile anterioare ale atelierului pot fi urmărite aici.

Programul atelierului include şi un modul de scenaristică susţinut de Asociaţia CTRL+N, menit să îi ajute pe participanţi să îşi dezvolte poveştile pentru scurtmetrajele pe care le vor realiza, precum şi să le ofere noţiuni elementare despre structura, formatul şi conţinutul unui scenariu de film. Scenaristele Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, alături de regizoarea Iulia Rugină, cele care susţin şi atelierul de scenaristică First Draft, vor fi prezente la Bran pentru a susţine acest curs intensiv.

Trei dintre cei mai activi animatori români coordonează în continuare atelierul Animation Worksheep, şi supervizează îndeaproape partea practică a atelierului.

Dragoş Ştefan, specializat în visual effects, grafică, pipeline şi producţie, este partener în studioul de animaţie şi efecte speciale DSG din Bucureşti şi visual effects technical director la Framestore Commercials, Londra. Împreună cu Dan Panaitescu, a făcut parte din echipa de creatie şi producţie care a conceput şi realizat animaţia pentru lungmetrajul Crulic - drumul spre dincolo (r. Anca Damian). Mai multe referinţe din munca lui Dragoş se găsesc pe site-ul său www.dragosstefan.ro.

Dan Panaitescu, câştigător al Premiului Anim'est 2009 pentru Cel mai bun clip publicitar, este animator 2D. Cu o carieră bogată în publicitate, Dan Panaitescu este unul dintre cei mai importanţi creatori din spatele documentarului a cărui animaţie a fost realizată la DSG - Crulic - drumul spre dincolo (r. Anca Damian, recompensat la Festivalul Annecy cu cea mai mare distincţie pentru un film de animaţie). Blogul lui Dan, fabricadedesene.blogspot.com, conţine mai multe date şi referinţe complete despre munca sa de până acum.

Sergiu Negulici, este unul dintre cei mai prolifici animatori 3D din industria românească de advertising, semnând grafica şi animaţia 3D pentru spoturi realizate pentru clienţi importanţi precum Ursus, Pepsi, Energy Holding, Orange România, Hollywood Multiplex.

Înscrierile la Animation Worksheep vor avea loc în perioada 21 ianuarie - 23 februarie 2014, iar cei care doresc să participe sunt rugaţi să trimită prin e-mail, pe adresa [email protected], menţionând în subiectul e-mailului Animation Worksheep:
un CV cu informaţii relevante şi date de contact complete;
o scrisoare de intenţie care să cuprindă o autoevaluare a aptitudinilor şi o prezentare a aspiraţiilor în ceea ce priveşte participarea la Animation Worksheep;
o adresă FTP sau un link de unde pot fi descărcate materiale relevante realizate de candidat: animaţie sau artwork de grafică / design. Ca o alternativă, aceste materiale pot fi trimise şi prin poştă, la adresa de mai jos;
opţional, candidaţii pot trimite şi un sinopsis, o idee sau un scenariu de scurtmetraj de animaţie (2 minute).

Dacă există materiale care nu pot fi trimise în format electronic, DVD-uri şi / sau schiţele pot fi expediate şi prin poştă, pe adresa Str. Nicolae Filipescu, nr. 55-57, et. 5, camera 93, sector 2, Bucureşti, menţionând pe plic Anim'est - pentru Animation Worksheep şi datele de contact complete ale expeditorului.

La Animation Worksheep 2014 nu este permisă participarea animatorilor care au luat parte la ediţiile anterioare ale workshopului.

Asociaţia Estenest va anunţa numele participanţilor selecţionaţi pentru Animation Worksheep până pe data de 24 februarie 2014, inclusiv. Taxa de participare pentru cursanţi este de 800 lei, iar studenţii beneficiază de o taxă redusă la 500 lei, care include cazare, masă, training, precum şi folosirea resurselor hardware / software ale Workshopului - pe toată perioada acestuia. Nu se percepe taxă pentru înscrierea la preselecţie. Şi în 2014, în urma consultărilor cu trainerii atelierului, organizatorii vor acorda un număr de burse constând în scutirea de taxa de participare. De asemenea, Animation Worksheep va suporta cheltuilelile de transport ale participanţilor din Republica Moldova.

Animation Worksheep - powered by Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Descarcă programul anim'est, 2014 aici..