martie 2014
Roots Revival Romania, 2014
Pentru că limbile lumii sunt diferite prin cuvinte, s-a apelat la forma supremă de a spune o poveste, folosind cuvinte fără litere: muzică. Mehdi Aminian din Iran (ney), Monica Mădaş din România (voce), Mehmet Polat din Turcia (oud), Emmanuel Hovhannisyan din Armenia (duduk), Meg Hamilton din Marea Britanie (vioară), Aleix Sabater din Spania şi Ruven Ruppik din Germania (percuţie) şi invitata Maria Hauşi (voce) au adus pe 1 martie 2014 la Sala Radio câte o parte din ţara lor, într-un mash-up organizat şi sublim. Roots Revival Romania, ediţia a II-a, este inspirată de Maria Tănase, şi este completată prin fiecare instrument care îşi pune amprenta prin culoarea sa locală. Astfel, se ajunge la o muzică populară a unui folclor internaţional. Jazz-ul şi improvizaţia antrenează muzicienii şi transformă fiecare concert (cel din Bucureşti a fost ultimul din mini-turul naţional ce a vizitat patru oraşe - Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti) într-o experienţă de nerepetat.

Pornind de la acordurile tradiţionale din melodiile Mariei Tănase, fiecare instrument şi-a spus fără cuvinte emoţia. Sunetele, cândva exotice, ale orientului i-au adus ciobanului şi mioriţelor autohtone cadâne şi haremuri pentru a-l însoţi prin deşerturi şerpuite. Vioara din occident a îmbrăcat cu eleganţă ciobanul şi a machiat mioriţele. Intervenţiile percuţioniştilor au antrenat şi susţinut de fiecare dată discuţia instrumentelor. Vocile celor două românce au întregit acest amalgam muzical, oferindu-i o clară identitate culturală.

Ţin să apreciez în mod deosebit intuiţia ingenioasă (talentul?) celor doi, deşi această separaţie este doar la nivel fizic, percuţionişti. Improvizaţiile au fost cu siguranţă un punct forte al concertului care a impresionat o sală întreagă. O comunicare, ce duce la consens şi armonie înainte ca ea să se producă. Asta ar fi o vagă şi şubredă transcripţie a relaţiei scenice dintre cei doi. Având acest dat, percuţioniştii au avut ocazia şi plăcerea de a se juca.

Uneori, din cauza unei urechi muzicale insuficient formate, nu am putut distinge fiecare timbru, în momentul unui cânt general, având impresia că un instrument îl acoperă pe altul. Dueturile, în schimb, au fost impresionante.

Roots Revival Romania mi s-a părut o idee foarte interesantă de promovare şi, cum spune şi titlul, reînviere a spiritului tradiţional românesc într-un context internaţional. Prezentarea aceasta de cultură autohtonă ca fiind integrată şi având relaţii cu alte culturi ale globului reprezintă trăsătura de originalitate a acestui eveniment. Am speranţa ca acest proiect care a ajuns la cea de-a doua manifestare, prima având la baza muzica maramureşeană, nu va intra în moarte cerebrală. Ar fi păcat.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus