martie 2014
Articole diverse
Independenţa Film va aduce în martie 2014 în cinematografele din România lungmetrajele La grande bellezza şi The Broken Circle Breakdown, două filme premiate week-endul acesta la Oscar 2014, respectiv César 2014.

La grande bellezza / The Great Beauty (regia Paolo Sorrentino) a câştigat Oscar-ul pentru Cel mai bun film străin şi va putea fi văzut pe marile ecrane din România începând cu 21 martie 2014.

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat (regia Felix Van Groeningen) a primit vineri seară (28 februarie 2014), la Paris, premiul César pentru Cel mai bun film străin şi va avea premiera la noi vinerea aceasta, 7 martie 2014.

Independenţa Film a avut trei filme din cele cinci nominalizate la Oscar 2014, la secţiunea "Cel mai bun film străin": La grande bellezza / The Great Beauty, The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat şi Jagten / Vânătoarea. Acesta din urmă a rulat deja pe ecranele din România în 2013.

Alte premii şi nominalizări

În afară de Oscar-ul pentru "Cel mai bun film străin" primit pe 2 martie 2014, La grande bellezza / The Great Beauty are Globul de Aur 2014 şi premiul BAFTA 2014, la aceeaşi secţiune. Filmul lui Sorrentino a făcut parte din Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2013, şi a fost nominalizat la Premiul César pentru Cel mai bun film străin.

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat (aka Alabama Monroe) a fost nominalizat şi el la Oscar 2014, secţiunea Cel mai bun film străin. Pelicula a câştigat Premiul publicului Panorama şi Label Europa Cinemas la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2013. La European Film Awards 2013, Cea mai bună actriţă a fost desemnată Veerle Baetens. Lungmetrajul a primit premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film străin la Palm Springs 2014 şi LUX Prize 2013, trofeul Parlamentului European.

---------------------------------------

La grande bellezza. Sinopsis

Jep Gambardella (jucat de Toni Servillo) - un bărbat chipeş, în ciuda primelor semne de îmbătrânire - participă din plin la viaţa socială a oraşului. Merge la dineuri alese şi este sufletul petrecerilor mondene.

Ziarist de succes şi seducător înveterat, Jep este autorul unei cărţi care, în tinereţe, i-a adus un premiu literar, dar şi reputaţia de scriitor frustrat. Acum îşi ascunde dezamăgirea sub o atitudine mereu cinică, ceea ce îl face să vadă lumea cu o amară luciditate.

Pe terasa apartamentului său din Roma, cu vedere la Colosseum, Jep este gazda unor petreceri la care "aparatul uman" - titlul romanului său: L'apparato umano - este complet dezbrăcat şi unde se joacă tot timpul comedia nimicniciei.

Obosit de stilul său de viaţă, de multe ori Jep visează să scrie din nou, bântuit de amintirile unei iubiri din tinereţe de care încă se mai agaţă şi-acum.

 

---------------------------------------

The Broken Circle Breakdown. Sinopsis

Este povestea unui cuplu de tineri îndrăgostiţi: Elise (interpretat de actriţa Veerle Baetens) şi Didier (Johan Heldenbergh), împreună de şapte ani plini de pasiune. El cântă la banjo într-o trupă de bluegrass, ea are propriul salon de tatuaje. El, ateu convins, dar şi un romantic naiv; ea are corpul acoperit de tatuaje, dar o fire foarte raţională, cu picioarele pe pământ.

Când fiica lor, Maybelle, se îmbolnăveşte foarte grav, relaţia celor doi este pusă la grea încercare. Ajung să-şi reamintească modul în care s-au cunoscut şi cum s-au îndrăgostit de la prima vedere. Cum şi-au făcut curte pasional. Îşi amintesc de muzica bluegrass, cea care i-a apropiat, de căsătoria lor îndrăzneaţă, de sarcina neaşteptată şi, în final, de bucuria de a fi părinţi, după naşterea frumoasei Maybelle. Un cerc complet al fericirii acestui cuplu neconvenţional...

În momentul în care apar grijile şi durerea în urma tratamentului făcut de Maybelle, Didier şi Elise încep să răspundă la stres în feluri diferite. Împreună se luptă pentru copilul lor, sperând că dragostea nu-i va dezamăgi atunci când au cea mai mare nevoie de ea. Câteodată dragostea poate învinge destinul, dar nu tot timpul.



-------------------------

Referinţe online:

Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial

The Broken Circle Breakdown - trailer subtitrat în limba română
The Broken Circle Breakdown - site-ul Tribeca
The Broken Circle Breakdown - site oficial
La grande bellezza - trailer sub EN

-------------------------

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca NymphomaniacLa vie d'AdèleCând se lasă seara peste Bucureşti sau MetabolismPoliţist, adjectivJagten / VânătoareaAmourLos amantes pasajerosTodo sobre mi madreTrainspottingMelancholiaLe fabuleux destin d'Amélie PoulainIn the Mood for LoveVicky Cristina BarcelonaDogville, etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus