martie 2014
Asociaţia Culturală Control N continuă seria Masterclass-urilor de film începută în luna decembrie 2013 avându-i ca protagonişti pe unii dintre cei mai buni profesionişti români în domeniu. Următoarea sesiune de masterclass este dedicată producţiei de film şi o are ca invitată pe producătoarea Ada Solomon, câştigătoarea Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin pentru filmul Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer.
 
Cel de-al treilea masterclass Control N este dedicat tuturor celor pasionaţi sau interesaţi de mecanismele producţiei de film. De-a lungul a trei întalniri, pe 19, 27 martie şi 3 aprilie 2014, cei interesaţi vor accesa diferite informaţii valoroase prin intermediul Adei Solomon, unul dintre cei mai activi producători de film autohtoni. Aceasta va dezbate diverse teme şi întrebări legate de producţia de film, astfel:
 
 19 martie 2014: Ce este producătorul de film? Care este rolul acestuia în transformarea unei idei într-un proiect de film? Cum se "aliniaza astrele" unei constelaţii cinematice? Cum se finanţează un film, sau mai bine zis, cum se vinde (şi cumpără) un proiect de film? Ce asemănare există între domeniul cinematografic şi cel al construcţiilor (cine sunt arhitecţii şi cine sunt inginerii)? Ce deosebiri există între sistemul american de finanţare şi cel european? Ce deosebiri există între finanţarea unui film produs cultural şi a unui film de consum? Mică analiză comparativă între filmul gourmet şi filmul fast food.
 27 martie 2014: Cum se face un film? Care sunt costurile şi cum se desfăşoară procesul de producţie? Cine sunt pionii principali în perioada de pregătire a filmării, în perioada de filmare şi în perioada de post-producţie? Ce date native trebuie să aibă cei care lucrează într-o echipă de filmare? Care dintre materiile din programa şcolară sunt utile în diferite meserii din cinematografie şi de ce?
 3 aprilie 2014:  Cine se îmbogăţeşte din film? Care este lanţul cinematografic pentru un film odată ce acesta e gata de a fi lansat pe piaţă? Cum reuşeşte un film să se detaşeze între miile de filme lansate anual în lume? Reţeta succesului există? Care sunt provocările la care sunt supuşi producătorii şi distribuitorii de film de azi şi cu ce diferă ele de cele care existau acum 10, 20 sau 50 de ani?
 
 
 
Ada Solomon s-a născut în 1968 şi şi-a început cariera în industria de film din România în urmă cu 20 de ani. De-a lungul timpului, a lucrat ca line producer pentru diferite producţii internaţionale precum Callas Forever (regia Franco Zeffirelli), Offset (regia Didi Danquart) sau Tom Sawyer şi respectiv Huck Finn (regia Hermine Huntgeburth).
 
În 2004 a fondat propria casă de producţie de film - HiFilm Productions - cu care a produs diferite filme de scurt şi lungmetraj, atât de ficţiune, cât şi documentare, extrem de apreciate în festivaluri de film din întreaga lume şi câştigătoare a multiple premii si trofee. Printre acestea se numără mediumetrajul Marilena de la P7 (regia Cristian Nemescu) şi scurtmetrajul Lampa cu căciulă (regia Radu Jude), debuturile în lungmetraj ale regizorilor Radu Jude - Cea mai fericită fată din lume, Melissa de Raaf şi Răzvan Rădulescu - Felicia, înainte de toate, Paul Negoescu - O lună în Thailanda sau documentarele semnate de Alexandru Solomon - Kapitalism - reţeta noastră secretă, Apocalipsa după şoferi sau Cold Waves - Război pe calea undelor.

Filmele produse de Ada Solomon au fost prezentate şi premiate în multiple festivaluri prestigioase precum Berlin, Cannes, Veneţia, Sundance, iar palmaresul său, ca producător de film, include mai mult de 100 de premii. De asemenea, Ada Solomon a colaborat, în calitate de co-producător, cu ţări precum Franţa, Germania, Spania, Italia, Austria, Olanda, Belgia, Luxemburg, Croaţia, Bulgaria şi Ungaria, iar filmele sale au fost distribuite in peste 40 de teritorii, în întreaga lume.
 
În 2013, filmul produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer - Poziţia copilului a obţinut Ursul de Aur şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin şi i-a adus actriţei Luminiţa Gheorghiu o nominalizare la Premiile Academiei de Film Europene pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal. În prezent, Ada Solomon continuă colaborarea cu regizorul Radu Jude, al cărui lungmetraj, Toată lumea din familia noastră, le-a adus multiple premii printre care şi Trofeul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun film. Cei doi vor intra in producţie cu cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Jude - Aferim!Pe lângă acest film, producătoarea are in curs de dezvoltare alte 10 proiecte - filme de lungmetraj, ficţiune şi documentare.
 
Pe lângă activitatea sa ca producător de film, Ada Solomon este expert extern al Programului MEDIA al Agenţiei Executive pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Comisiei Europene, coordonator naţional al României pentru EAVE, membru al Academiei Europene de Film, membru al comitetului de selecţie pentru Premiul de Co-producţie al Robert Bosch Stiftung, Managing Director al lanţului de cinematografe CityPlex (împreună cu Tudor Giurgiu), fondator şidirector de distribuţie al ParAda Film - companie de distribuţie de film, membru fondator şi director executiv al Societăţii Culturale NexT & Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT.
 
Masterclass-ul de producţie de film este deschis tuturor celor interesaţi de film, profesionişti sau amatori, de orice vârstă. Cele 3 intâlniri din cadrul masterclass-ului cu producătoarea Ada Solomon vor avea loc în datele de 19, 27 martie şi 3 aprilie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociaţiei Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10.

Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minim 7 şi maxim 30 de participanţi. Costul unui pachet de 3 şedinţe este de 400 lei, plătibili până în weekend-ul premergător primei şedinţe.
Înscrierile se fac pe mail la adresa [email protected], în limita locurilor disponibile.
 
Asociaţia Culturală Control N mulţumeşte partenerilor: Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Reporter, Decât O Revistă, Cinefan, Liternet, Blogul Lu' Otravă, Bazavan.ro, All Hollow, CinemaRX, Cărtureşti.
Vizitaţi www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus