România Liberă / martie 2003
Cineast de origine britanică, Adrian Lyne (n. 1948) a încercat permanent să penduleze între cerinţele cinematografului de mare public şi subversiune, eşuînd de cele mai multe ori în comercial. Avînd ca dominantă tematică sexul, în varii ipostaze ale sale, filmografia sa nu numără reuşite precum cele ale lui Paul Verhoeven, regizorul de care ar putea fi cel mai mult apropiat, dar conţine filme atent lucrate, care depăşesc media producţiei hollywoodiene: Foxes (1980), Flashdance (1983, cu celebra sudoriţă-dansatoare interpretată de Jennifer Beals), 9 1/2 Weeks (1986), Fatal Attraction (1987, cu Glenn Close şi Michael Douglas), Jacob’s Ladder (Scara lui Iacob) (1990, cu Tim Robbins, cel mai apreciat de critică dintre filmele sale), Indecent Proposal (1993, cu Demi Moore, Robert Redford şi Woody Harrelson).

Noua ecranizare a Lolitei, romanul lui Vladimir Nabokov care a intrat deja în marea literatură ce rămîne din secolul trecut, a stîrnit vîlvă încă dinaintea premierei propriu-zise. Şi aceasta din motive extraartistice, cenzura puritană suspectînd filmul de pedofilie (insensibilă la farmecul cărţii lui Nabokov, vezi şi cazul Tobei de tinichea a lui Schlöndorff, supusă ostracizării de către autorităţile din Oklahoma) şi împiedicînd prin toate mijloacele difuzarea sa.

Cînd scandalul a erupt şi filmul a început să circule, s-a văzut, cu amărăciune, că, deşi nimeni nu se aştepta la o capodoperă, Lolita variantă Lyne este la un nivel destul de modest şi făcut cu mijloace artistice destul de sărăcuţe. S-o fi mizat probabil pe "atracţia fatală" a permanent torturatului (ca tip de rol) Irons sau pe farmecul nubilei Dominique Swain (văzută şi în Face/Off), cert este că rezultatul ar fi putut fi uitat imediat, dacă n-ar fi existat interesul dat de celebrul roman şi scandalul care a însoţit premiera.

E adevărat că nici precedenta versiune, realizată de Stanley Kubrick în 1962, cu James Mason, Sue Lyon, Shelley Winters, Peter Sellers, nu surprindea toate palierele acestei adevărate "declaraţii de dragoste pentru limba engleză", a cărei valoare stă în primul rînd în mijloacele stilistice puse la bătaie, dar ce diferenţă între viziunea marelui regizor şi pelicula cu pretenţii de "film erotic" a lui Adrian Lyne!

Fişa tehnică :

Lolita, SUA, 1997
Regia : Adrian Lyne
Cu : Jeremy Irons, Dominique Swain, Melanie Griffith, Frank Langella
Regia: Adrian Lyne Cu: Jeremy Irons, Dominique Swain

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus