martie 2014
Festivalul de Film Documentar One World România, 2014
A început cea de-a 7-a ediţie a festivalului de film One World Romania! Şi ce înseamnă asta? De luni, 17, până duminică, pe 23 a lui martie 2014, filmul documentar devine cea mai puternică armă socială pentru apărarea drepturilor omului. De unde poate fi achiziţionată? Cinema Elvira Popesco, Cinema Studio şi Muzeul Ţăranului Român. După, ce putem face cu ea? Ne apărăm fiecare pe fiecare şi unul pe celălalt de bolile contagioase ale lumii acesteia care tuşeşte cu nesimţire. Documentarele de la One World Romania 2014 încercă să înlesnească procesul de civilizare a omului modern, arătând făţiş probleme şi modele de rezolvări.
 
Festivitatea de deschidere de la Cinema Pro a fost una dintre cele reuşite. Au fost reprezentate două fragmente ale spectacolului Solitaritate, a Gianinei Cărbunariu, de la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, pentru că face la rândul său parte din genul documentar. S-a pus mult accent pe ideea de activism, activist şi implicare. S-a dat citire şi îndemn: Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii (art. 1, Declaraţia universală a drepturilor omului).
 
La One World Romania se îmbină utilul cu plăcutul, pragmatismul cu arta. Juriul festivalului este format nu din mari critici, cineaşti sau profesionişti din domeniu, ci din liceeni. Mai mult decât matineele pentru elevi şi studenţi şi/sau o făţoasă faţadă a interesului faţă de părerile adolescenţilor, aici vocile lor se pare că sunt ascultate. Şi aşa se ajunge la implicare.
 
Filmul care a spart gheaţa a fost La valle dello Jato / Pe valea lui Jato. Documentar italian din 2012, prezintă încercările, reuşitele şi eşecurile unui jurnalist din Sicilia. Om trecut de tinereţe, dar ţinut tânăr de curaj, Pino Maniaci, se luptă cu nedreptatea, sub toate formele ei, de care au parte oamenii societăţii în care trăieşte. Este directorului televiziunii TeleJato, care devine un fel de voce a comunităţii. Fiind o televiziune de apartament, ne poate duce cu gândul la TeleMagheru, doar că Maniaci chiar pare să încerce să rezolve probleme. Jurnalist înfocat (şi la propriu, şi la figurat), cu un iz de rebeliune adolescentină, vrea să desfiinţeze Mafia, să aducă la sapă de lemn magnaţi care, prin afacerile lor, poluează mediul, să transforme corupţia în altruism şi indiferenţa în implicare. Partea curioasă este că de multe ori idealistul se chinuie atât de mult încât chiar îi reuşesc planurile.
 
Bineînţeles, primeşte ameninţări, este dat în judecată, are probleme tehnice, echipament învechit, o echipă amatoare şi nenumărate probleme financiare, dar faptul că se luptă, târâş-grăpiş, dar cinstit şi cu respect pentru meserie şi oamenii, îi aduce respectul. "Jurnalul este ca liturghia pentru preot", spune Maniaci la un moment dat. Ei, cu un asemenea crez, cum ai putea să te laşi condus spre nedreptate, resemnare şi tăcere?
 
Din când în când avem nevoie să ni se reîmprospăteze conştiinţa. One World Romania o face. Ne vedem în sălile de cinema!

Descarcă broşura One World Romania, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus