martie 2014
Articole diverse
Ne-am hotărât să provocăm o reacţie. Să deschidem acest spaţiu ofertant şi să invităm lucrurile să se întâmple. Vrem să interacţionăm. Să primim şi să dăm. Să sărbătorim diversitatea şi creativitatea.

Reactor de creaţie şi experiment a pregătit un program de lansare care să reflecte ceea ce ne dorim să se desfăşoare în acest spaţiu: un dialog între creatori şi public, o comunicare între artişti, o relaţionare personală cu spaţiul.

Despre maraton:
Caută o reacţie! - 24 de ore de artă
Eveniment organizat cu sprijinul cafenelei culturale La Cizmărie.

Caută o reacţie! este evenimentul principal al lansării unui nou spaţiu cultural în Cluj-Napoca, care dă startul unui weekend plin de teatru, poezie, muzică, magie, dans, slam poetry, performance, experimente, video-proiecţii, expoziţii, ateliere şi spectacole.

Caută o reacţie! este un maraton. Timp de 24 de ore, spaţiul Reactor va funcţiona la potenţial maxim, fiind pus în mişcare de peste 100 de artişti clujeni antrenaţi să dăruiască frânturi din lumi imaginare. Miza maratonului: să demonstrăm că avem nevoie de mişcare. De o mişcare artistică independentă, amplă, diversă, colorată, incitantă!

Maratonul este structurat pe 13 module, fiecare având o atmosferă specifică, dată de artiştii participanţi şi desigur, de ora la care e programat.

Un modul durează două ore: timp de o oră jumătate vom intra în diferite reacţii prin intermediul artiştilor participanţi, iar jumătate de oră vom interacţiona într-o pauză activă ambientată de către prietenii noştri, cafeneaua culturală La Cizmărie. De asemenea, publicul e îndemnat să viziteze spaţiul şi să descopere surprizele amenajate în sălile de la etaj: instalaţii, expoziţii, proiecţii - plus un ceai bun oferit de cei de la Drumul Ceaiului.

Atenţie: accesul publicului se va realiza doar între module, în timpul pauzelor. De aceea vă propunem să consultaţi programul maratonului pentru a lua în considerare orele de începere a fiecărui modul (în ataşament).

Programul lansării:

Spectacole invitate:
Just Push Play - impro-show
Ada Milea, Anca Hanu şi Cristian Rigman - concert

Lansarea spaţiului REACTOR cuprinde o serie de evenimente care se vor desfăşura în perioada 20 - 23 martie 2014 în parteneriat cu cafeneaua culturală La cizmărie, după programul următor:

Joi, 20 martie 2014
ora 11:00 Conferinţă de presă. Dezbatere tematică Pasul spre mişcarea artistică independentă
Moderatori: Prof. univ. dr. Miruna Runcan, regizor Cristian Nedea, Theodor Cristian Popescu, regizor şi profesor de regie al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş.
Invitaţi: reprezentanţi ai companiilor independente din Cluj (Create.Act.Enjoy, Váróterem Projekt, Reciproca, Colectiv A, Proiect 2).

Vineri, 21 martie 2014, ora 17:00 - Sâmbătă, 22 martie 2014, ora 17:00
Maraton CAUTĂ O REACŢIE! 24 de ore de artă!
Intrarea liberă.

Sâmbătă, 22 martie 2014
ora 19:00 Just Push Play - impro-show, intrarea 15 lei
ora 22:00 Party Start-up REACTOR cu The Funkemist,
eveniment organizat în La Cizmărie, str. Samuil Micu, nr.6, intrarea 5 lei

Duminică, 23 martie 2014
ora 22:00 Concert Ada Milea, Cristian Rigman, Anca Hanu - intrarea 15 lei

Despre REACTOR:
Un spaţiu în mişcare în centrul unui oraş dinamic.
Acest proiect s-a născut din dorinţa unor tineri actori de a găsi un loc în care să îşi investească timpul, ideile, energia, şi care să le asigure libertatea artistică şi continuitatea necesare pentru a-şi face auzite vocile.
REACTOR îşi propune să devină un teatru independent activ în Cluj-Napoca şi, totodată, un centru de creaţie deschis tuturor artiştilor care au ceva de spus. Obiectivul nostru principal este oferirea unui spaţiu cultural alternativ care să permită vizibilitatea unei noi generaţii de artişti.
Necesitatea unui astfel de spaţiu se resimte, cu siguranţă, şi din perspectiva consumatorului - Clujul nu are la ora actuală suficiente spaţii culturale accesibile. REACTOR doreşte să devină un răspuns la această nevoie şi, de asemenea, un răspuns la întrebările: Cauţi reacţii?, Cauţi locul potrivit?, Cauţi o nouă perspectivă? Cauţi să-ţi pui mesajul în lumină?
(campanie teasing: https://vimeo.com/user25042395)

Despre La Cizmărie
La Cizmărie este un loc aparte - amplasat în apropierea vechiului Bastion al Cizmarilor - unde timpul nu se pierde ci e mereu aflat în câştig. O cafenea care încearcă să aducă ceva nou în aerul cultural şi să îşi spună încet povestea pe care acum o scrie. Pe lângă asta, este un loc de muzică bună, de cultură, de prieteni, un loc de întâlnire pentru amatorii de un răgaz petrecut într-un altfel de spaţiu... dar şi într-un altfel de timp.
Reactor de creaţie şi experiment,
Cluj-Napoca, Str.Petofi Sandor, nr 4
www.facebook.com/ReactorCluj