martie 2014
Articole diverse
Fără figuri, doar textualitate şi promisiunea unor acte performative reactive. Proiectul Reactor (ce va fi lansat printr-o serie de evenimente care se vor desfăşura în perioada 20 - 23 martie 2014 - detalii aici) e gândit sub lupa obţinerii reacţiilor, artiştii faţă în faţă cu publicul... de la care se doreşte o reacţie. Chiar dacă, iniţial, m-am dus cu gândul spre (re)act, adică acea idee a unei repetabilităţi ciclice, sau nu, discuţia cu Raluca Mara, unul dintre coordonatorii proiectului, m-a lămurit. Reacţia contează, în sens de efect, nu şi actul în sine de a reacţiona. Intrarea în Reactorul-planetarium reprezintă reacţia însăşi, adică manifestarea ei. Desigur, ludologia onirică a lucrurilor care încă nu există poate fi un clişeu, dar cei implicaţi în proiect promit căutări menite să cauzeze reacţii. Atenţie, Reactor, pericol cauzator de reacţii! Vă las în compania discuţiei cu Raluca:

Rareş Iordache: Reacţie cu Reactor sau Reactor cu reacţii? (re)act imprimă şi o repetabilitate, un ciclu (non)redundant sau voi ţintiţi doar reacţia, adică un stimul iniţial la care să existe un efect-reacţie. Aveţi conexiuni clişeistice cu reennactementul?
Raluca Mara: Un Reactor cu o explozie. O lansare ca un Big Bang pentru Reactor şi pentru mişcarea artistică independentă. O lansare care să fie un pretext pentru noi lumi artistice care să-şi găsească startul între cei implicaţi în acest eveniment şi să evolueze în micul nostru univers reactant. Să crească un Reactor ca un planetarium pentru harta mişcării artistice independente din Cluj - noi proiecte, noi idei, încredere în actul artistic. Ciclicitatea reacţiei o aşteptăm cu nerăbdare: martie 2015, sărbătorim împreună prin alte 24 de ore de artă! Şi mai pregătiţi şi cu şi mai mulţi prieteni. Ideologiile, mesajele şi direcţiile se vor naşte din căutările lui. Spectacolele sale vor da interviuri în locul nostru. Şi un clişeu: Căutăm oameni ce pot visa lucruri care nu există! Unde duc toate acestea? Trebuie să intri în REACTOR pentru a vedea.

R.I.: Act artistic introvertit sau extrovertit? Maratonul vostru vrea să creeze o reacţie în lanţ, chimică - dacă se poate, în rândul auditoriului sau sunteţi nişaţi?
R.M.: Extrovertit, experimental, plin de acţiune, reacţiune, interacţiune, ludic, profesionalism şi candoare. În primul rând, un act artistic deschis şi polivalent, care va strânge reacţii printre oameni, între artişti şi public, între artişti şi artişti, între artişti şi spaţiu. Toată lumea se poate regăsi în 24 de ore de artă. Muzică, dans, teatru, concerte, artă plastică, iar cei mici sunt invitaţi sâmbătă (22 martie 2014) de la ora 11 în MiniReactor. Şi pentru ei am pregătit ceva special. E fantastic să vezi cum, deja, artiştii care au în cadrul maratonului câte 15 minute la dispoziţie, încep să îşi lege momentele, să lucreze împreună.

R.I.: Să ne aşteptăm şi la acte performative outside the REACTOR, în afara spaţiului vostru alternativ?
R.M.: Pe viitor sperăm ca Reactor să îşi întindă cât mai mult antenuţele - în stradă, mai ales la lansarea platformei Reactor Social. În cadrul lansării ne găsiţi, de asemenea, La Cizmărie, unde The Funkemist este elementul unei reacţii de socializare happy - funky - house - hip hopish like... REACTOR takes a night out to celebrate! Pornim epicentrul, reacţiile se vor extinde de la sine.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus