aprilie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
În 2014 se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, iar Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. La proiecţia din cadrul competiţiei Cinepolitica vor lua parte renumitul actor şi regizor Serge Avedikian, co-regizoarea Olena Fetisova şi producătorul Volodimir Kozyr. Ediţia a treia va avea loc între 8-13 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

Proiectat în peste zece festivaluri mari, inclusiv la Karlovy Vary şi Toronto, Paradjanov e "o biografie neconvenţională despre un artist neconvenţional", cum o descrie The Hollywood Reporter. Serge Avedikian joacă rolul excentricului artist de origine armeană pe care l-au admirat Federico Fellini, Andrei Tarkovski sau Marcello Mastroianni.


Regizorul a avut o viaţă tumultoasă, fiind arestat de trei ori, dus în lagăre de muncă şi în închisoare şi pus pe lista neagră a cinematografiei sovietice, pe baza unor acuzaţii precum homosexualitate sau dare de mită. Spectaculos, Paradjanov bifează câteva dintre momentele-cheie din viaţa cineastului născut în Georgia, printre care şi realizarea filmelor care i-au marcat cariera: Umbrele strămoşilor uitaţi (1968) sau Culoarea rodiei (1964).
 
 
 
În fosta URSS, în anul 1979, se întoarce şi Les Interdits / Friends from France, de Philippe Kotlarski şi Anne Weil, un film intrigant despre "refuzniki", evreii hărţuiţi de serviciile secrete ruse pentru că încercaseră să părăsească teritoriul sovietic. Doi veri francezi, Carole (Stéphanie Sokolinski) şi Jérôme (Jérémie Lippmann), se îndepărtează de grupul organizat cu care veniseră în vizită la Odessa pentru a descoperi o altă lume, absurdă şi brutală. 

Cu un subiect controversat vine şi The German Doctor / Wakolda, o dramă argentiniană de Lucía Puenzo, despre renumitul doctor nazist Josef Mengele, cel care a condus experimente năucitoare pe evreii din lagărul de la Auschwitz. Propunerea Argentinei la Oscar pe 2014, filmul îl urmăreşte pe Mengele (Àlex Brendemühl) în anii 60, fugar în Patagonia, când i se redeschide apetitul pentru experimente. În distribuţie apare şi Natalia Oreiro. Filmul a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard, la Cannes 2013. 


 
În competiţie va rula, în premieră, şi nigerianul Half of a Yellow Sun, regizat de Biyi Bandele. Cu Chiwetel Ejiofor, actorul nominalizat la Oscar pentru rolul din 12 Years a Slave, şi actriţa Thandie Newton (Crash) în rolurile principale, filmul este o poveste de dragoste emoţionantă despre tineri prinşi în războiul civil din Nigeria. Half of a Yellow Sun a primit cronici entuziaste la premiera mondială de la Toronto, fiind cel mai celebrat film african din 2013.


 
Alături de cele patru titluri, în competiţia Cinepolitica 2014 vor rula şi The Square, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, Neighbouring Sounds, de Kleber Mendonça Filho - propunerea Braziliei la Oscar, documentarul Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray şi narat de William Hurt, şi Occupation: the 27th Picture, în regia lui Pavo Marinković.
 
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). 
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus